2013. dec 14.

F1 Pérez szerint csapata a mezőny egyik legütősebb párosításával kezdi meg a 2014-es évet

írta: FormaNet
F1 Pérez szerint csapata a mezőny egyik legütősebb párosításával kezdi meg a 2014-es évet

Sergio Pérez F1-es jövője egy rövid ideig kicsit bizonytalan irányt vett, miután a McLaren meglehetősen későn döntött arról, hogy jövőre egy újonc pilótát szerződtet Jenson Button mellé, és a továbbiakban nem számít a mexikói szolgálataira. Pérez természetesen rögtön felkeltette a Force India érdeklődését, és a héten hivatalossá vált, hogy Nico Hülkenberg csapattársaként kezdheti meg a 2014-es évet Vijay Mallya alakulatánál. Semmi kétség afelől, hogy a csapat egy igen ütős párost hozott össze, és ezt maga Pérez is így gondolja. A fiatal tehetség szerint kettőjük sebessége, a csapat potenciálja és folyamatos fejlődése, valamint az új szabályok nagy lehetőségeket vetítenek előre, és reméli, hogy egy év múlva elmondhatja, hogy mclarenes menesztése és force indiás szerződése életének egyik legjobb történése volt.

hulkenberg - perez.PNG

Milyen érzés, hogy jövőre a Force India versenyzője leszel?

Sergio Pérez: Nagyon boldog vagyok, hogy végre rendeződött a jövőm a következő évre vonatkozóan. Szeretnék köszönetet mondani Vijay-nak (Mallya) azért a bizalomért, amit már az első pillanattól kezdve kaptam tőle. Mindig is nagy érdeklődést mutatott, és ez megkönnyítette a tárgyalásokat. Nagyon örülök, hogy csatlakozhatom a Force Indiához, és alig várom a 2014-es szezont. Azt hiszem, egy nagyon erős pilóta felállással (Nico Hülkenberggel) vágunk bele a következő évben, sőt egyértelműen a mezőny egyik legéhesebb párosa leszünk. Mindkettőnknek sokat kellett már bizonyítania, és mindketten nagyon fiatalok vagyunk. Már nagyon várom ezt a hatalmas kihívást.

Mi győzött meg arról, hogy a Force India lesz a megfelelő csapat számodra 2014-ben?

SP: Figyeltem már őket, és tudom, hogy nagyon következetesen teljesít a középmezőnyben, sőt talán az utóbbi években a legkövetkezetesebb csapat a középmezőnyben. Azt hiszem, a szabályok változásával egy nagyon erős csapat lehetünk, és előrébb léphetnünk. Úgy vélem, ez egy nagy lehetőség a csapatnak és nekem is, hiszen ha minden a helyére kerül, akkor a nagy csapatok ellen harcolhatok. Mielőtt szezon közben megváltoztak az abroncsok, a csapat nagyon jó tempót mutatott, ezért örülök, hogy itt lehetek és hiszem, hogy egy erős szezon áll előttünk. Nagyon sok munka vár még ránk, és alig várom, hogy az egész csapattal találkozzam.

Vijay nagyon szenvedélyesen elkötelezett a Formula-1-es versenyzés iránt. Mit mondott neked, és hogy jöttök ki egymással?

SP: Találkoztunk párszor, mielőtt leszerződtem, és most már a főnököm! Abszolút jól kijövünk, eddig minden nagyon jó volt, és ahogy már mondtam, nagyon izgatottan várom, hogy együtt dolgozzak Vijay-val és a csapat többi tagjával. Nagyon örülök annak, hogy mindannyian osztozunk ebben a szenvedélyben.

Az imént megemlítetted csapattársadat, Nico Hülkenberget, és azt mondtad, hogy egy nagyon éhes párost alkottok majd együtt. Vajon nyerő párost is?

SP: Ez kell, hogy legyen a célunk. Ismerjük a korlátokat, de a csapat nagy célokat tűzött ki a következő évre, és ennek mi is részei vagyunk Nicóval. Alig várom, hogy olyan keményen dolgozzunk, amennyire csak lehetséges. Az egész csapat nagyon éhes a sikerre. Sok mindent kell bizonyítanunk, szóval ez egy nagyszerű év lehet a csapatunk számára.

Szemléltetnéd egy idővonalon, hogyan is jött össze a szerződés? Mikor kezdődtek meg a tárgyalások és milyen gyorsan köttetett meg az üzlet?

SP: Nos, nem titok, hogy a McLaren döntése elég későn született meg. Szóval az hiszem már rögtön azon a hétvégén (Amerikai Nagydíj hétvégéjén) elkezdtünk beszélgetni a Force Indiával, és onnantól kezdve ez a csapat volt az első számú lehetőség. Szerencsére végül összejött, és  ennek nagyon örülök. Azt is tudtam, hogy Nico visszajön a csapathoz, ami egy plusz motivációt adott ahhoz, hogy csatlakozzam. Nico az egyik legjobb versenyző a mezőnyben, és én mindenképpen olyan csapattársat szerettem volna, mint ő. Végül minden a helyére került, és mindez csak pár hétig tartott.

Van benned csalódottság a McLaren miatt?

SP: Nos, nem látom értelmét annak, hogy a múlttal foglalkozzak. Azt szeretném, és azt várom, hogy mondjuk egy év múlva azt mondhassam, hogy a legjobb dolog ami történt velem az az volt, hogy eljöttem a McLarentől és leszerződtem a Force Indiához. Nagy lehetőségek állnak még előttem, és csak előre szeretnék tekinteni. Lehetne érvelni, hogy nem volt jó az autó, nem volt meg a sebességünk, és sok mindenen el lehetne még vitatkozni, de összességében meg szeretném köszönni a McLarennek, hogy adott nekem egy lehetőséget. Biztos, hogy jobb versenyzővé tettek, és az emberek meg fognak lepődni, hogy mire leszek képes 2014-ben.

Azt mondod, jobb versenyző lettél. Ez mit jelent?

SP: A sport technikai oldalának megértését. A teljes csomagot, hiszen az F1 tulajdonképpen a versenyzőnek is egy csomagról szól, amiben nem csak a sebesség van benne. A sebességem mindig is megvolt, de más területeken nagyon sokat fejlődtem. Az emberek meg fognak lepődni, hogy jövőre mire leszek képes!

Nico Hülkenberg egy magas szintet képvisel a Formula-1-es versenyzésben. Mit gondolsz, milyen lesz ellene harcolni? 

SP: Nos, ahogy az imént már mondtam, mindannyian tudjuk, hogy Nico az egyik legjobb versenyző a mezőnyben, így egészen biztos, hogy nagyszerű motiváció lesz számomra, hogy a csapattársa lehetek. Tavaly egy világbajnok mellé érkeztem, és arra számítok, hogy Nico is ezen a szinten lesz. Először is az lesz a nagy kihívás, hogy előrevigyük a csapatot, ezáltal a konstruktőri bajnokságban is feljebb kerüljünk. Aztán remélhetőleg dobogós helyekért tudunk majd harcolni, vagy ki tudja, lehetséges, hogy még győzelemért is. Mindenki számára új kihívás lesz a következő szezon, szóval bármi megtörténhet.

A napokban bejelentették, hogy az utolsó versenyen dupla pontokat osztanak. Mit szólsz hozzá?

SP: Azt hiszem, ez egy olyan változtatás, melynek biztosan nagy hatása lesz a szezonzáróra. Bizonyos szempontból jó lehet, és persze bizonyos szempontból helytelen, de nézzük a dolgok pozitív oldalát. Szerintem így egy jobb, izgalmasabb szezonzáró versenyünk lehet, hiszen akár teljesen megváltozhatnak a dolgok mind az egyéni-, mind a konstruktőri bajnokságban. Persze ez egy futam, aminek a végeredménye sokkal többet számít majd mint a többi, de ez mindenkinél adott, szóval azt mondanám, hogy nem vagyok rosszban ezzel az új szabállyal.

A jövő évre már választanod kell egy rajtszámot. Melyik számon gondolkodsz?

SP: A 11-est szeretném. Nem tudom, hogy megszerzem-e, majd meglátjuk. Minden versenyző szeretne egy saját számot, így természetesen mi is, szóval jó dolog és örülünk neki, hogy az FIA ezt elfogadta. Hogy miért a 11-es? Ez volt a rajtszámom a gokartos időkben, és az igazság az, hogy még az e-mail címemben is szerepel a 11-es szám…

 

Fotó: Sutton

 FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

forma1 autósport motorsport force india formula-1 sergio perez