2013. dec 17.

F1 Kubicánál még mindig Alonso a favorit

írta: FormaNet
F1 Kubicánál még mindig Alonso a favorit

Az ex Formula-1-es versenyző Robert Kubica köztudottan jó barátja a Ferrari spanyol klasszisának, Fernando Alonsónak, így talán nem meglepő, hogy mind eddigi csapattársával, Felipe Massával, mind pedig legnagyobb riválisával Sebastian Vettellel összehasonlítva a spanyol kétszeres bajnok egyedülálló képességeit méltatta.

kubica - alonso.PNG

 

Robert Kubica és Felipe Massa versenyzői pályafutásában mondhatni van egy közös pont, mégpedig egy-egy súlyos baleset, amit ugyan mindketten szerencsésen túléltek, ám a következmények nem maradtak el. A lengyel tehetség 2011-es ralibalesete után kénytelen volt feladni F1-es álmait, a 2008-ban kis híján világbajnoki címet szerző Massa pedig sokak szerint a 2009-es hungaroringi balesetének következtében veszítette el csúcsformáját. A jövőre már williamses színekben rajthoz álló brazil a fejsérüléséből felépülve 2010-ben Fernando Alonso oldalán térhetett vissza a királykategóriába, de amíg az elmúlt négy szezonban csapattársa háromszor is az összetett pontverseny második helyén zárt, addig Felipe egyre hátrébb került a tabellán. Két hatodik hely után tavaly csak hetedik lett, idén pedig 112 pontja mindössze egy nyolcadik helyre volt elegendő.

Kubica ugyanakkor nem azt a tábort erősíti, mely Massa balesetére vezeti vissza a hanyatló formát, sokkal inkább Alonso erősségében látja az okokat. Az olasz La Reppublica azon kérdésére, hogy a félelemnek lehet-e köze egy versenyző teljesítménybeli visszaesésének, a lengyel pilóta a következőt válaszolta.

„Ez egy összetett téma. Egy versenyzőnek nem csak vezetnie kell, és nem is tudom elfogadni, hogy a félelemnek köze lenne Massa problémáihoz. Biztos vagyok benne, hogy ezt ő is megerősítené. Amikor beülsz az autóba, annyira koncentrált leszel, hogy ott nincs helye a félelemnek. Sokkal komolyabb tényezők is vannak, amik befolyásolják a teljesítményt” – vélekedett Kubica, aki egyértelműen a csapattárs rendkívüli képességének tudja be a hatalmas különbségeket.

„Az volt a balszerencséje (Massának), hogy csapattársa olyan volt, mint egy kannibál.”

A 29 esztendős lengyel pilóta nem csak ex csapattársával összehasonlítva méltatta barátját, de az idén negyedik vb címét megszerző Sebastian Vettel teljesítményével szemben is Alonsót favorizálja.

„Versenyzőként nem kellene válaszolnom erre a kérdésre, de azt hiszem, Vettel kivételes helyzetben van, hiszen ha egy ennyire versenyképes csapatnál vagy, az hihetetlen önbizalmat ad. De szinte a top10 minden versenyzőjéről elmondható, hogy ha ilyen helyzetbe kerülne, akkor legyőzhetetlenné válna. Ezzel szemben Alonso abban a helyzetben van, hogy mindig nagyon keményen meg kell harcolnia a győzelemért, és ez egy állandó küzdelmet jelent számára. Ugyanez a helyzet a csapattal is, hiszen mindig valami extra dologgal kell próbálkozniuk, mert normál esetben nem elég gyorsak a győzelemhez. Mondjuk úgy, hogy amíg Vettel egy alagútban egyenesen győzelemre vezeti csapatát, addig Alonsónak ezt egy labirintusban kell megtennie, ahol minden egyes alkalommal meg kell találnia a helyes utat” – elemezte a két versenyző teljesítményét Kubica. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 robert kubica fernando alonso autosport formula-1