2013. dec 18.

F1 Sutil első dobogós helyezésére készül új csapatával

írta: FormaNet
F1 Sutil első dobogós helyezésére készül új csapatával

Miután eddigi Formula-1-es pályafutását egyetlen csapatnál, a Force Indiánál - és elődjénél, a Spykernél - töltötte, Adrian Sutil jövőre már egy új közegben, a Sauber F1 Teamnél bizonyíthat. A Svájcban élő 30 esztendős versenyző örül annak, hogy mindössze egy órányi út választja el a csapat bázisától, de ami ennél is fontosabb, úgy érzi, hogy Peter Sauber alakulatánál végre megszerezheti első dobogós helyezését. A széria hivatalos oldalán megjelenő interjúban a 30 esztendős pilóta elárulta, hogy már ősszel felvették a kapcsolatot a Sauberrel, és úgy érzi, éppen jókor történt a csapatváltás. 

adrian sutil.PNG

 

Eddig egész F1-es karriered ugyanannál a csapatnál töltötted. Ideje volt már a váltásnak?

Adrian Sutil: Igen, úgy éreztem, éppen eljött a változás ideje, és hónapok óta keményen dolgoztunk azon, hogy ez megtörténjen. Érdekes élmény lesz megtapasztalni, hogyan működnek a dolgok egy másik csapatnál.

Biztos voltál abban, hogy a Formula-1-ben maradsz. Tárgyaltál a Sauberrel azelőtt is, hogy a Force India bejelentette Sergio Pérezt, vagy az utolsó pillanatokban jött össze a szerződéskötés?

AS: Régóta kapcsolatban álltunk. Mint az imént mondtam, szerettem volna egy kis változást a force indiás hat év után, és a Sauber volt az elsődleges cél. A menedzserem már ősszel felvette velük a kapcsolatot, és nagyjából ekkor jártam először a gyárban, Hinwilben.

Ilyen sok év után milyen érzésekkel hagyod el a Force Indiát?

AS: Jó és sikeres időszakot töltöttem a Force Indiánál, és tény, hogy ők adtak nekem esélyt a visszatérésre, ami miatt a csapat mindig egy különleges helyet foglal majd el a szívemben. Biztos, hogy néhány srác hiányozni fog, hiszen az évek során sok barátot szereztem ott, de most nagyon izgatott vagyok új csapatom miatt. Meglátjuk, hogy az új seprű valóban jobban seper-e! (Nevet)

Mit vársz a Saubertől?

AS: Meggyőződésem, hogy sikeres időszak vár ránk, és nagyon várom már, hogy megszerezzem első dobogós helyezésemet. A Saubernek volt már néhány dobogós eredménye a múltban, és pontosan ez az, amit szeretnék.

Valamennyire ismerheted a Force India 2014-es projektjét, most pedig már láthattad a Sauberét is. Mik a benyomásaid, és hol látsz különbségeket?

AS: Hogy őszinte legyek, csak annyit tudok, hogy a Sauber már átment a törésteszten. Még nem láttam az autót, és a Force India 2014-es autójáról sem tudok semmit.

A közelmúltban bejelentettek néhány szabályváltozást, például állandó rajtszámot kell választani, dupla pontokat osztanak majd az utolsó versenyen, egy külön trófea jár majd a legtöbb pole pozícióért és jönnek a büntetőpontok. Mi a véleményed ezekről?

AS: Ki kell várni, hogyan működik. Semmi értelme sok időt pazarolni ezekre a dolgokra, ha úgysem tudod megváltoztatni.  A szezon végén majd kiderül, hogy milyen eredményt hoztak a változtatások, és akkor majd lehet arról beszélni, hogy melyik jó ötlet és melyik az ostobaság.

Kiválasztottad már a rajtszámodat? A kedvenced elérhető volt? Esetleg kapcsolódik hozzá valami személyes történet?

AS: Igen, már kiválasztottam, és igen, a kedvenc számom szabad volt, de amíg hivatalos nem lesz, addig titokban tartom!

Eddig te vagy az egyetlen versenyző, akit a Sauber bejelentett 2014-re. Szerinted ez előnyt jelent a jövőbeni csapattársaddal szemben?

AS: Őszintén szólva nem izgat. A lényeg, hogy az elérhető versenyzők közül a legjobb és leggyorsabb legyen a csapattársam. 

Svájcban élsz és egy svájci központú csapatnál vagy – ez elég kényelmesen hangzik, hiszen gyakrabban ellátogathatsz majd a gyárba. Így lesz?

AS: Igen, hiszen ez elég könnyű lesz. Valódi luxus, hogy mindössze egy óra autózásra van a gyár, szóval elég gyakran leszek ott.

Mivel töltöd az időt a januári jerezi tesztig?

AS: Sokat fogok pihenni, lesz egy szép és békés karácsonyom, utána pedig megkezdem a felkészülést a következő szezonra. Biztos, hogy sok időt töltök majd a gyárban, hogy mindenkit megismerjek és megszokjam a környezetet.

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 autosport sauber adrian sutil formula-1