2013. dec 30.

F1 A bajnok élete legnagyobb csatáját vívja - Schumacher állapota továbbra is válságos

írta: FormaNet
F1 A bajnok élete legnagyobb csatáját vívja - Schumacher állapota továbbra is válságos

Az autósport világa kimondva, kimondatlanul a ma délelőtti sajtótájékoztatótól várta a megnyugtató híreket Michael Schumacher állapotáról, de a vasárnap síbalesetet szenvedő német legenda továbbra is mesterséges kómában van, állapota válságos, és az orvosok egyelőre semmilyen megnyugtató hírrel nem tudtak szolgálni.

 schumi.PNG

 

Michael Schumacher állapotáról a grenoble-i klinika hétfő délelőtt 11 órára ígért hivatalos tájékoztatást, ám egyelőre semmi megnyugtatót nem tudtak mondani. Scumacher továbbra is életveszélyes állapotban az intenzív osztályon fekszik, mesterséges kómában. A kórház sajtótájékoztatóján annyi kiderült, hogy a hétszeres bajnok kétoldali agysérülést szenvedett, de a sérülések súlyosságát és a lehetséges következményeket nem részletezték.

"Állapota kritikus, továbbra is kómában van, és jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mi fog történni” – hangzott el ma délelőtt a sajtótájékoztatón, ahol az orvosok azt is egyértelművé tették, hogy sisak nélkül Schumacher minden bizonnyal nem élte volna túl a szerencsétlenséget.

„Azonnal meg kellett operálnunk, hogy csökkentsük a nyomást a koponyájában. Kétoldali agysérülése volt. A kezelés most arra korlátozódik, hogy a koponyájában megszüntessük a nyomást. Annyi bizonyos, hogy a helyzet kritikus. Még azt sem tudjuk, hogy szükség lesz-e további beavatkozásra, és nem szeretnénk spekulációkba bocsátkozni. Jelenleg ennél több információval nem szolgálhatok”- nyilatkozta Jean-Francois Payen professzor.

A klinika további tájékoztatást akkorra ígért, amikor "lesz mondanivalójuk". Később közölték, hogy délután újabb sajtótájékoztatót tartanak, de hogy mikor, azt nem pontosították. (Frissítés - a hírekkel ellentétben további tájékoztatás nem történt a nap folyamán. A klinika sajtóosztálya kedd délelőttre ígért újabb hivatalos tájékoztatást.)

12.31. Friss: Kedden délelőtt 11-kor újabb sajtótájékoztatón a szakemberek némi javulásról számoltak be, de azt nem merik kijelenteni, hogy a Bajnok túl van az életveszélyen. Az biztos, hogy állapota nem romlott. Schumachert továbbra is mesterséges kómában tartják, és egyelőre nem számítanak gyors javulásra. Az orvosok azt is megerősítették, hogy a család beleegyezésével végül hétfőn este másodjára is megműtötték a német legendát és valószínűsíthető, hogy további beavatkozásra lesz szükség. Az orvosi vizsgálatok alapján általánosságban elmondható, hogy elindult egyfajta javulási folyamat, de vannak még aggasztó jelek. Az orvosok mindenkit arra kérnek, hogy legyen türelemmel, mert hosszú még az út. 

Michael Schumacher vasárnap délelőtt a Francia-Alpokban síelés közben egy sziklának ütközve súlyos fejsérülést szenvedett, ami után mentőhelikopterrel először Albertville-Moutiers-i kórházba, majd később a grenoble-i klinikára szállították. Délután a folyamatosan érkező hírekből még nem tűnt olyan súlyosnak az eset, ám menedzsmentje este hivatalosan is megerősítette, hogy Schumacher állapota kritikusra fordult. A 44 esztendős legenda agyvérzést kapott és idegsebészeti beavatkozáson esett át.

Dr.Gary Hartstein, egykori Formula-1-es főorvos pontos információkkal ugyan nem rendelkezett, de Twitter oldalán általánosságban írt az ilyen esetekről, és nem tagadta, hogy a sürgős beavatkozás már önmagában azt sejtette, hogy valami nagyon komoly probléma lépett fel. A szakember azt is ecsetelte, hogy mélyaltatás, azaz a mesterségesen előidézett kóma ilyenkor elkerülhetetlen, mert egy komoly fejsérülés koordinációs zavarokkal és a nyelv és a torokizom működésének nehézségeivel járhat, ezért intubálásra van szükség, ehhez pedig mélyaltatás szükséges.  

dr gary hartstein.PNG„Ez az úgynevezett mesterséges kóma, mely valójában egy elnyújtott, védelmező altatás”- ecsetelte a Twitteren Hartstein, és feltételezése szerint még azelőtt megtörtént hogy átszállították volna Grenoble-ba, mert helikopter túl kicsi, így általában repülés előtt megtörténik a mélyaltatás. 

A sajtótájékoztatót követően Hartstein saját blogjában azt írta, hogy megnyugtatóbb hírek érkeztek, mint amire számított.

„A sajtótájékoztató megnyugtatóbb volt, mint vártam. Attól féltem, hogy egy második beavatkozásra is szükség lesz a koponyaűri nyomás növekedése miatt. Hogy erre nem volt szükség, az jót jelent” – írta az amerikai szakember, majd ezt követően azt is kifejtette, milyen sérülései lehetnek Schumachernek.

„Azt mondták, hogy Michael kétoldalú agysérülést szenvedett. Ez azt jelenti, hogy az agy mindkét féltekén megsérült. Hogy ezek milyen sérülések? Bár nem tájékoztattak, de feltételezhetően háromféle sérülés is fennáll. Először is, a vérömleny. Ezt el lehet távolítani, és meg is történt, de további folyamatos vizsgálatok szükségesek egy esetleges újabb vérömleny-, vagy az eredeti újbóli felhalmozódásának elkerülése miatt. Mindemellett lehetnek még zúzódások. Ezek tulajdonképpen fekete-kék foltok az agyon, amik erős ütés következményeként alakulnak ki. A duzzanatokban elpattant erekből vér szivárog a szövetekbe  - úgy, mint amikor az ember beüti valahová a karját. Ugyanúgy, mint a test többi részén, az agyban is felszívódik a vér, és a sebesülés begyógyul. Általában ezek gond nélkül megtörténnek, de előfordul, hogy marad valamennyi sérült rész. A harmadik típusú elváltozás már mikroszkopikus szintű, és azokat a kis 'kábeleket' érinti, amik az agysejteket összekapcsolják egymással. Ez a fajta sérülés nehezen észrevehető egyszerű CT vizsgálattal, és leggyakrabban minimális hatása van az idegrendszerre. Erre nincs külön kezelés, csak a klasszikus terápia, azaz a gyógyulás érdekében a lehető legnyugodtabb állapotban kell tartani az agyat”- részletezte blogjában az egykori F1-es főorvos. 

Egykori versenytársak egy emberként szorítanak a német klasszis felépüléséért:

Felipe Massa: „Imádkozom érted testvérem! Remélem, hogy gyorsan felépülsz. Isten áldjon Michael.”

Nico Rosberg: „Csak Michaelre és a családjára tudok gondolni. Ha valaki, akkor Michael át tudja vészelni mindezt. Remélem, hamarosan jó híreket kapunk róla.”

Heikki Kovalainen: „Hallottam Schumacher síbalesetéról. Remélem, hogy nem komoly, és hamarosan felépül.”

Giancarlo Fisichella: „Most rajtad a sor Michael. Egy igazi férfi vagy, és te vagy a legjobb. Ez a legnehezebb versenyed, de biztos vagyok benne, hogy újra velünk leszel.” 

Sebastian Vettel: „Ledöbbentett a hír, és remélem, a lehető leghamarabb rendbe jön. Sok pozitív energiát küldök most a családjának.”

Jenson Button: „Gondolatban most Michael Schumacherrel vagyok ebben a nehéz időben. Bárki másnál több ereje van ahhoz, hogy mindezt túlélje.”

Sergio Pérez: "Veled vagyunk Michael, nem szabad feladnod. Meg kell nyerned életed csatáját!"

Lewis Hamilton: „Én és családom imádkozunk Michaelért és az ő családjáért. Gyors felépülést kívánok neki. Isten áldja."

Romain Grosjean: „Minden gondolatom Schumacher és családja körül forog.  Remélem, hamarosan felépülsz.”

Max Chilton: „Gondolatban most Michaellel és a családjával vagyok. Ő mindig is egy nagy harcos volt, szóval reméljük, hogy most is harcolni fog.”

A Mercedes AMG Petronas hivatalos oldalán a következő sorokat jelentette meg: „Miután Michael Schumacher súlyos balesetet szenvedett tegnap síelés közben Franciaországban, a Mercedes-Benz Motorsport és a Mercedes AMG Petronas Formula-1-es csapatának gondolatai Michaellel, a családjával és barátaival vannak. Sokkolt minket az a hír, hogy kritikus állapotban van, és folyamatosan figyelemmel kísérjük a legfrissebb orvosi közleményeket Grenoble-ből. Mindannyian tudjuk, hogy Michael hatalmas harci szellemmel rendelkezik, és minden erőnket és támogatásunkat küldjük neki mostani csatájához. Őszintén reméljük, hogy teljesen felépül és hamarosan újra velünk lesz.” 

A Ferrari szintén hivatalos oldalán fejezte ki reményeit azzal kapcsolatban, hogy hamarosan jó hírek érkeznek a hétszeres világbajnok felől.

„A Ferrarinál mindenki aggódik, amióta értesültünk Michael Schumacher balesetéről. Ez igaz az elnökre, Luca di Montezemolóra, a Scuderia csapatfőnökére  Stefano Domenicalira is, akik állandó kapcsolatban állnak a családdal és a német bajnokhoz közelállókkal. Montezemolo bátorítását és támogatását küldi ebben a nehéz időszakban, abban a reményben, hogy hamarosan jobb híreket kapunk.”  

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

baleset forma-1 michael schumacher formula-1