2014. jan 06.

F1 Mercedes: Hamilton a hullámvölgyeivel együtt is egy különleges pilóta

írta: FormaNet
F1 Mercedes: Hamilton a hullámvölgyeivel együtt is egy különleges pilóta

Noha Lewis Hamilton átlagosnak értékelte tavalyi teljesítményét, a Mercedes Formula-1-es csapatának főnöke, Toto Wolff és az osztrák világbajnok legenda, Niki Lauda úgy véli, hogy bár brit pilótájuk személyisége nem mindig kezelhető egyszerűen, de ezt így kell elfogadni és tisztelni már csak azért is, mert tehetségével mindenképpen kompenzálja esetleges hibáit. A sportigazgató azt sem tagadja, hogy erre az évre nagyok az elvárások a csapattal szemben, és ezt egyáltalán nem könnyű kezelni. 

hamilton - toto wolff.PNG

 

Lewis Hamilton első mercedes éve nem sikerült rosszul, hiszen 17 versenyen pontszerző helyen ért célba, ezen belül egy futamgyőzelmet (Hungaroring) és további négy dobogós helyezést is szerzett, összességében pedig – megelőzve csapattársát, Nico Rosberget – negyedik lett a bajnoki pontversenyben. Ennek ellenére időnként rendkívül önkritikusan értékelte versenyeit, sőt egy-egy érdekes rádióbeszélgetésnek is fültanúi lehettünk a brit bajnok és csapata között. Saját szezonértékelésénél Hamilton szintén nagyon önkritikusan fogalmazott, sőt szerinte elsősorban az istálló munkájának köszönheti jó eredményeit.

„A csapat teljesítménye volt az egyetlen pozitívum a szezonban. A csapattól nem is remélhettem volna ennél többet, de úgy érzem, én nem tudtam mindent kihozni magamból. Ami a teljesítményemet illeti, átlagos évem volt, és már alig várom, hogy kemény munkával ismét olyan szinten teljesítsek, amilyenre szerintem képes vagyok”- nyilatkozta még az idény végén Hamilton.

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff azonban nem látja ilyen borúsan a helyzetet, és véleménye szerint a 2008-as világbajnok mind a pályán, mind pedig azon kívül is remek srác.

„Először is Lewis egy egyenes és kedves karakter, szóval általában öröm vele együtt dolgozni. Azért is, mert egy nagyon versenyképes pilóta. Ritkán találkozni olyan emberrel, aki ennyire versenyképes, és közben nem elviselhetetlen. És ő pontosan ilyen” - jellemezte versenyzőjét Wolff, és ezzel egyetért Niki Lauda is.

„Lewisnak voltak hullámvölgyei, de tehetsége, sebessége és harci kedve megkérdőjelezhetetlen. Budapesten például kimagasló teljesítménnyel nyerte meg a versenyt. Senki nem tudta volna nála jobban megcsinálni ezt” – nyilatkozta az Autosportnak az osztrák legenda.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel igényel több figyelmet Lewis, mint bármely más versenyző, Toto Wolff a következőt felelte: „Ő egy autentikus személyiség, és bár néha veszít ebből a hitelességből, de olyankor képes belőle tanulni. És azt szeretem még benne, hogy elfogadja a tanácsokat, és hisz abban, hogy a javára válnak. Igyekszünk mindig nagyon nyitottak lenni egymással szemben.”

A Mercedes tavaly a mezőny második legjobb csapata lett, így elméletileg az előrelépés erre az évre csakis a világbajnoki cím lehet, de természetesen a célkitűzés nem így működik. Wolff elismeri, hogy a fenti elvárások miatt jelentős nyomás nehezedik a csapatra, amit nem könnyű kezelni.

„Ha negyedikek vagy harmadikok lettünk volna, akkor az emberek úgy gondolnák, hogy még fejlődnünk kell. Így viszont nagyon magasak az elvárások, és ezt jól kell kezelnünk, mivel egy bajnokságot megnyerni nem könnyű feladat, sőt nagyon is nehéz. Nemcsak arról szól, hogy meg kell nyerni néhány versenyt, hanem mindennek passzolnia kell. Mondhatjuk-e őszintén, hogy versenyben lehetünk a világbajnoki címért? Nem. Az optimizmus mindig veszélyes dolog. Egyszerre kell pesszimistának és optimistának lenni, de általánosságban inkább pesszimistának, mert sosem tudhatod, mi fog történni. Persze fontos, hogy a pesszimizmussal nem szabad megnehezíteni az életet. Látom, hogy mennyit dolgozik a csapat, és látom a rengeteg erőfeszítést, így azt gondolom, hogy a helyes úton haladunk, de vajon tudjuk, hogy mindeközben mit csinál a Ferrari vagy a Renault? Nem, viszont abban biztos vagyok, hogy ott is intelligens emberek dolgoznak, így bizonyára ők is jó munkát végeznek.”

000 facebook_banner.jpg

F1-es berkekben olyan spekulációk és jóslatok keringenek, hogy az új motorformulával a Mercedes előnyben lehet ebben az évben, ám a sportigazgató szerint mindez csak légből kapott találgatás.

„Ez az egész olyan, mintha kristálygömbből jósolnánk. Nem tudom, hogy milyen alapjuk van a pletykáknak, de valójában semmi nem támasztja alá ezeket a véleményeket. Abból semmiképpen nem indulhatunk ki, hogy ’A’ mondott valamit ’B’-nek, holott meglehet, hogy egyikőjük sem tud semmi biztosat. Tudom, mit láttam Viry-ben és Maranellóban, és kijelenthetem, hogy ezek a srácok nem ostobák. Nagyon intelligens szakemberek, akik nagyon keményen dolgoznak, így nem hinném, hogy bármelyik motorgyártó is nagy előnyben lenne” – fogalmazott Wolff.

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton Formula-1