2014. jan 17.

F1 Ron Dennis visszatért a McLaren élére

írta: FormaNet
F1 Ron Dennis visszatért a McLaren élére

A McLaren gyenge 2013-as szezonja nem maradt következmények nélkül, ugyanis csütörtökön hivatalossá vált, hogy Ron Dennis azonnali hatállyal visszaveszi a McLaren Group ügyvezető igazgatói székét Martin Whitmarsh-tól.

ron dennis.JPG

A tavalyi évben a McLaren-Mercedes egyetlen egy dobogós helyezést sem tudott felmutatni, és végül a világbajnok Red Bullhoz képest 474 pontos hátrányban, csak a konstruktőri tabella ötödik helyét tudta megszerezni. Hasonlóan gyenge éve (dobogó nélküli szezonja) legutóbb 1980-ban volt a wokingiaknak, éppen abban az évben, amikor Ron Dennis a csapat részvényese lett, és átvette az irányítást. A brit szakember 1982 és 2009 között volt a McLaren csapatvezetője, valamint 1982 és 2012 között a McLaren Csoport ügyvezető igazgatója, az elmúlt időszakban pedig a McLaren Group elnökeként és a közúti sportkocsikat gyártó McLaren Automotive ügyvezetőjeként tevékenykedett, míg F1-es istálló csapatvezetője Martin Whitmarsh lett, és ezidáig ő volt cégcsoport ügyvezető igazgatója is.

A 2013-as gyengélkedést követően már tavaly év végén hiteles médiumok (köztük a Sky Sports) arról számoltak be, hogy Ron Dennis a háttérben harcot indított hatalmának visszaszerzéséért, és csütörtökön kiderült, a 66 esztendős brit szakember sikerrel járt.

"Részvényes társaim azzal bíztak meg, hogy egy új, izgalmas fejezetet írjak a McLaren történelemkönyvébe, onnantól kezdve, hogy javítunk a pályán- és azon kívül mutatott teljesítményünkön. Az elkövetkező hetekben szeretnék egy alapos és objektív áttekintést nyerni egyes üzleteinkről azzal a szándékkal, hogy minden szempontból optimalizálni tudjuk a már meglévő működési folyamatainkat, és új területeket fejlesszünk a technológiánk minél nagyobb kihasználása érdekében, adott esetben további befektetések árán is. Februárban egy új stratégiát fogok kidolgozni, ami a szervezeti struktúrát is érinteni fogja. Izgatottan várom, hogy visszatérjek az ügyvezető igazgatói pozícióba, és újra együtt dolgozzak kollégáimmal és részvényes társaimmal céljaink eléréséért, ami nem lehet más, mint a győzelem” – mondta Ron Dennis, aki egyébként 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a McLarennél.

Hogy mindez mennyiben érinti majd martin Whitmarsh csapatvezetői székét, arról egyelőre csak spekulációk vannak, az mindenesetre köztudott, hogy az idei szezon egy átmeneti év lesz a wokingiak számára, hiszen 2015-től a Honda gyári csapata lesz, és a japán cég nem titkolja, hogy a Mercedestől távozó Ross Brawnt szeretné Whitmarsh helyére. Brawn nemrégiben egyértelművé tette, hogy leghamarabb nyáron dönt F1-es pályafutásának esetleges folytatásáról, ugyanakkor tavaly decemberben Ron Dennis bevallotta, hogy beszélt a Mercedes korábbi szakemberével, ám azt is hozzátette, hogy mindössze egy baráti csevej volt.

Dennis egyébként továbbra is megőrzi elnöki pozícióját a McLaren utcai autókat gyártó részlegénél.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren autósport ron dennis formula-1