2014. jan 25.

F1 A Ferrari F14 T bajnoki reményekkel született

írta: FormaNet
F1 A Ferrari F14 T bajnoki reményekkel született

A Scuderia Ferrari szombat délután online bemutató keretén belül leplezte le idei konstrukcióját, mely több mint egymillió rajongó szavazata alapján az F14 T nevet kapta, és melynek orr-kialakítása eltér az eddig látott megoldásoktól. A végeredmény ugyan ebben a verzióban sem lett sokkal szebb, ám elsődleges feladatában, azaz a világbajnoki cím elhódításában a szépség szerencsére nem lehet tényező.

ferrari.jpg

A Ferrari idei versenyautója, az F14T szombaton délután mutatta meg magát a nagyközönségnek. A kasztnira vonatkozó műszaki előírások miatt ezúttal is egy érdekes orrot láthatunk, és immár az is bizonyossá vált, hogy az olaszok – a pletykákkal ellentétben – megmaradtak a vonórudas első felfüggesztésnél. Ezzel együtt természetesen a csapatnál azt is hangsúlyozták, hogy az új gépnek minden egyes eleme vadonatúj.

Az elmúlt négy évben három alkalommal is második helyen záró Fernando Alonso nem titkolt célja, hogy az idei szezon végén az ő neve álljon a bajnoki tabella élén. Tény, hogy a csapat új szakemberekkel (többek között a Lotus ex technikai főnöke, James Alison és az aerodinamikai részleget erősítő Dirk de Beer) és a felújított szélcsatornával is beerősített, ami rendkívüli optimizmussal tölti el a 32 esztendős kétszeres világbajnokot. 

ferrari-f14t-2014-4-886x475.jpg

“Schumacher is az ötödik évében lett bajnok a Ferrarival, és most én is az ötödik évben vagyok, szóval remélem, nekem is hasonló sikerekben lehet részem. Az elmúlt négy évben többször is közel kerültünk a bajnoki címhez, hiszen 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is második lettem. Idén újra megpróbáljuk” – jelentette ki a spanyol bajnok. 

„Nagyon optimista vagyok. Semmi jelét nem látom annak, hogy pesszimistának kellene lennem. Most nagy változásokon megyünk keresztül, hiszen jön néhány újdonság a Formula-1-be, és elég nagy szabályváltozások lesznek, de jól felkészültünk. A csapat már jó ideje dolgozik az új autón. Megvan hozzá a megfelelő technológiánk és személyzetünk, így készen állunk az új F1 kihívásaira. Ezért vagyok optimista. Mi vagyunk a Ferrari, egy olyan csapat, melynek csakis a győzelemért kell versenyeznie. Láthattuk, hogy az elmúlt évek második helyeit katasztrófaként éltük meg, hiszen ebben a csapatban mindenki többet vár ennél. De az elvárások egyben motivációk is mindenki számára, ami szintén optimistává tesz.”

ferrari 2014.jpg

A nagy harci kedv ellenére, természetesen Fernando sem tudja garantálni a végső sikert: "A sportban semmire sincs garancia, és különösen igaz ez az F1-re. Semmit nem lehet száz százalékra venni. Az elmúlt négy évben, mióta itt vagyok, a csapat egyre jobban reagált a változásokra. Mikor 2010-ben ide jöttem, azt hiszem volt néhány olyan terület, ahol a csapat gyengébb volt, mint a versenytársak. Azóta rájöttünk mik voltak ezek a gyenge pontok, és évről évre jobbak vagyunk ezeken a területeken is. Tavaly év közepén új szakemberekkel erősödtünk, van néhány új létesítményünk is, és ezek mindenképpen nagy segítségünkre szolgálnak a teljesítmény javításában. Összességében azonban annyi biztos, hogy a verseny nagyon kemény lesz. Mindenki a tőle telhető maximumot hozza, és nekünk mindenkinél egy kicsit jobban kell tennünk a dolgunkat. Ezt csak akkor tudjuk megcsinálni, ha teszünk is érte, nem csak beszélünk róla" - nyilatkozta az Autosportnak Alonso. 

ferrari - 2014.jpg

Természetesen a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is egyértelmű célt fogalmazott meg az új szezonra: „Eljött az idő, hogy nyerjünk. Nagyon bízom új technikai főnökünkben, James Allisonban, és az embereink munkájában, amivel elkészült ez az új-, nagyon összetett és komplikált motor. Azt gondolom, hogy a szezon első felében nagyon fontos lesz a megbízhatóság, és az új szabályok miatt talán az elején nehéz lesz megítélni, hogy ki az aki igazán versenyképes. De mi ott szeretnénk lenni az élen, és teljes koncentrációval ezen dolgozunk.”

Az idei év talán legérdekesebb pilótafelállása egyértelműen Alonso és Räikkönen lesz, és már most sokan előrevetítik az esetleges házon belüli konfliktusokat. Az nem kérdés, hogy mindkét világbajnoknak csakis a győzelem az elfogadható eredmény, ugyanakkor a maranellóiak vezetősége mindig igyekszik egyértelműen a versenyzők tudomására hozni, hogy náluk csakis a csapatérdek foglalhatja el az első helyet. A szezon előtt még úgy tűnik, hogy a pilóták alaposan meg is tanulták ezt a fontos szabályt. 

„Mindkettőnknél a csapat lesz az első, és mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a bajnokságot, és visszahozzuk a Ferrari múltbéli sikereit. Ennek a legjobb módja, hogy minden versenyen száz százalékot nyújtsunk, és minél több pontot gyűjtsünk a csapatnak. Ehhez tökéletes harmóniában kell együtt dolgoznunk, és szem előtt kell tartanunk a csapat érdekeit” – vélekedett Fernando. 

Kimi Räikkönen szintén úgy véli, hogy az egymás iránti tisztelet és a csapatérdek megoldhatják az esetleges konfliktusok kialakulását, de jósolni még a tapasztalt és nyugodt finn sem akar. Az biztos, hogy az idő mindenre választ ad. 

ferrari_1.jpg

„Nem hiszem, hogy előre meg tudnánk jósolni, mi fog történni. Minden helyzet más és más, de mindketten tudjuk a dolgunkat. Ahogy azt már korábban is sokszor elmondtam, minden évben egymás ellen versenyzünk, teljesen mindegy, hogy éppen ki a csapattársad. Tiszteljük egymást, és persze mindketten az élen akarunk zárni, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy mit vár tőlünk a csapat. Csak az idő fogja megmondani, hogy valójában mi történik majd. Kívülállók sokat beszélnek a lehetséges problémákról, de itt, a csapaton belül nekem jó érzéseim vannak. Majd kiderül mi lesz, és remélhetőleg mindkét címet meg tudjuk szerezni csapatunknak” – nyilatkozta a visszatérő Kimi Räikkönen, aki a három nap múlva kezdődő jerezi kollektív teszthéten elsőként ülhet majd az új versenygépbe. 

 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 fernando alonso Formula-1