2014. jan 28.

F1 A Mercedes, A Red Bull és a Force India bemutatójával indult az 1. tesztnap

írta: FormaNet
F1 A Mercedes, A Red Bull és a Force India bemutatójával indult az 1. tesztnap

Autóbemutatók sorozatával kezdődött meg kedden reggel az első hivatalos teszthét Jerezben. A Mercedes, a Red Bull, és a Force India időben megkezdte a munkát, a Williams és Caterham azonban némi csúszásban van, mindkét alakulat Twitteren jelezte is, hogy késik a bemutatóval, de keményen dolgozik a felmerülő problémák elhárításán. 

mercedes w05.JPG

Kedden reggel a kollektív teszt kezdete előtt elsőként a Mercedes W05-ös mutatta meg magát a nagyközönségnek. Nico Rosberg múlt hét pénteken Silverstone-ban 40 kilométer erejéig egy promóciós esemény keretén belül már kipróbálhatta az új autót, a mai napon pedig Lewis Hamiltoné a volán, és a mai mezőnyből a brit bajnok volt a legelső, aki pályára hajtott Jerezben. 

A csapattól távozó Ross Brawn szerepén idén Toto Wolff és Paddy Lowe osztozik, és mindkét szakember elégedetten konstatálta a téli időszakban végzett munkát.

"Egy nagyon mozgalmas téli időszak van előttünk, és egy hosszú szezon, ahol mind a teljesítmény mind pedig a megbízhatóság rendkívül fontos tényező lesz. Lewis és Nico sikerekre éhesen kezdi meg a szezont, és biztos vagyok abban, hogy a csapat számára előnyt jelent az is, hogy folyamatos velünk dolgozhattak a tél folyamán is. Miután tavaly a második helyen zártunk, így egy pozitív lendület van bennünk. Egyértelmű célunk, hogy 2014-ben minden egyes versenyhétvégén pontokat szerezzünk és tovább építsük a csapatot” – mondta Wolff. 

„Az egész csapat fantasztikus munkát végzett a projekt menedzselésével és kivitelezésével. Elértük a céljainkat, de csak akkor tudjuk meg, hogy mennyire voltunk sikeresek, amikor elkezdünk határon autózni a pályán. Az új kocsi dizájnja elegáns és agresszív, de a szépség gyakran a felszín alatt rejtőzik. Az autó belső technológiája rendkívül innovatív és intelligens. Csapatunk méltán büszke lehet az eddigi munkákra, de következő hat hétben még rengeteg munka áll előttünk”- nyilatkozta a technikai részleget felügyelő Paddy Lowe az Autosportnak. 

 

mercedes w05.JPG


A Mercedes bemutatója után Sebastian Vettel és új csapattársa, Daniel Ricciardo rántotta le a leplet az RB10-ről, és az eddigi látott új konstrukciók közül egyértelműen a mai nap első két versenyautója a legszebb. Mindkét alakulat a Ferrariéhoz hasonló orr-kialakítást választotta, csak kicsit tetszetősebb formában. Nem úgy a Force India, mely az elmúlt napokban ugyan nyilvánosságra hozott egy számítógépes grafikát 2014-es autójáról, ám azon az orr rész csak egy bemutató darab volt.

A Red Bull tervezőzsenije, Adrian Newey nem tagadta, hogy hatalmas kihívást jelentett az új motorformula: „Az új motorok nagy kihívást jelentettek és rendkívül bonyolult volt létrehozni a csomagot. A motorok terén ez a legnagyobb változás azóta, mióta a ’80-as évek végén eltűntek a turbómotorok. Természetesen a legfontosabb játékos ebben a Renault, nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy a lehető legjobb módon szereljük az autóba” – mondta Newey, ami pedig az aerodinamikai megoldásokat (főleg az orr-kialakítást) illeti, a szakember „viccesnek” nevezet az ide vonatkozó szabályozást, és persze ő sem rajong az érdekesebbnél érdekesebb kialakításokért.

„Csúnyák és idétlenek. Ezeket az orrokat valószínűleg nem sok tulajdonos kedveli”- idézi Newey-t az Autosport. 

red bull rb10.JPG

red bull 2014.JPG

A Red Bull után Nico Hülkenberg és Sergio Pérez kocsija, a VJM07 következett egy nagyon extrém orr-kialakítással. 

„Az autónk szinte minden egyes része új tervezés eredménye, az első vezetőszárnytól egészen a diffúzorig. A VJM07 is a 2013-as modellünktől örökölte a génjeit, de kissé más módon kellett elérnünk ugyanazt az eredményt” – nyilatkozta a napokban a csapat technikai igazgatója, Andrew Green.  Az új pilótapáros közül elsőként Sergio Pérez kezdhette meg a tesztelést. 

force india 2014.JPG


force india 2014_1.JPG

 

A jerezi teszthét első napjának résztvevői

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes forma-1 williams red bull force india formula-1 autóbemutató