2014. jan 28.

F1 Nem indult zökkenőmentesen az első teszthét - Räikkönen zárt az élen

írta: FormaNet
F1 Nem indult zökkenőmentesen az első teszthét - Räikkönen zárt az élen

Ahogy azt a szakemberek előre megjósolták, egyelőre még nem működik olajozottan a Formula-1-es mezőny gépezete. Az autóbemutatók miatti zsúfolt reggel után lassan indult be az élet a jerezi aszfaltcsíkon, és a folytatás sem volt mozgalmasabb. Végül összesen öt versenyző teljesített mért kört, miközben olyan nagy csapatoknál is gondok adódtak, mint a Red Bull és a McLaren. A Mercedes ugyan biztatóan kezdett, ám még a délelőtt folyamán Lewis Hamilton összetörte az autót. A nap végén a ferraris Kimi Räikkönen neve szerepelt a tabella élén, és a legtöbb kört is a finn bajnok jegyezte. 

jerez.JPG

Autóbemutatók sorozatával indult el a 2014-es idény első hivatalos tesztnapja. A mezőnyből a Lotus és a Marussia is hiányzott, de ez utóbbi alakulat csak egy napot csúszik, és szerdán már csatlakozik a versenytársakhoz, míg Lotus új konstrukciója majd csak Bahreinben kezdi meg a munkát.

A csapatok többsége a nap első felében még az utolsó simításokat, rendszerellenőrzéseket végezte el 2014-es autójának felkészítésénél, de a Mercedesnél a bemutató után Lewis Hamilton szinte azonnal pályára hajtott. Kicsit később - a mezőnyből másodikként - Kimi Räikkönen kezdte meg a munkát a Ferrarival, de nem sokáig élvezhette új kocsiját. Még egy óra sem telt el a gyakorlásból, és a finn bajnok alatt leállt az F14 T, így máris előkerült a piros zászló.

raikkönen - jerez.JPGA Ferrari később Twitteren közölte, hogy a mérnökök elővigyázatosságból állították meg Räikkönent. Nem sokkal ezután Sergio Pérez Force Indiája is hasonlóan járt mint a Ferrari, rajtuk kívül a délelőtt folyamán pedig még Jean-Eric Vergne Toro Rossója és Esteban Gutiérrez Sauberje gurult pályára. 

Az első mért kör nem sokkal 12 óra előtt született meg Hamilton jóvoltából. A brit pilóta 1:33.305-ös körrel nyitotta meg a sort, majd hamarosan már 1:27-es idő szerepelt a neve mellett.

 

hamilton - jerez.JPGA folytatás azonban már volt ennyire remek a brackley-i gárdának, ugyanis amint megfutotta addigi legjobb idejét - a W05 első szárnyának meghibásodása miatt - Hamilton az 1-es kanyarban kicsúszott, és a gumifalban landolt. Az autó orr-része és az első felfüggesztése is megsérült. A csapat főhadiszállásán már dolgoznak egy erősített verzión, de az valószínűleg csak holnap reggel érkezik meg Jerezbe. 

A Mercedes tesztnapja itt véget is ért, ennek ellenére Hamilton rendkívül elégedetten nyilatkozott.

„Nagyon biztatónak tűnik a kezdet, hiszen a mi autónk gurult ki elsőként a pályára, és sok kört tudtunk megtenni, miközben a többiek csak egy-egy kört mentek, ráadásul órákkal utánunk kezdték meg a munkát. Összességében jól indult a tesztprogramunk, persze kár, hogy korán befejeztük, mert mindenki keményen dolgozott, és úgy tűnt, hogy mi fogjuk megtenni a legtöbb kört. Be fogjuk pótolni a most kieső köröket,  és inkább most történjenek meg ezek a dolgok, mint Melbourne-ben."

Vergne (Toro Rosso) volt a második „jelentkező” 1:36.530 - cal, majd a kora délutáni órákban Räikkönen 1:33.131-gyel csatlakozott. Délután kettőkor még csak három név szerepelt a köridőket felsorakoztató tabellán.

1. Hamilton 1:27.820 - 17 kör

2. Räikkönen 1:29.474 - 11 kör

3. Vergne 1:36.530 - 11 kör

Délután háromkor kicsit megkésve, de a Caterham új autója, a CT05 is bemutatkozott a jerezi létesítmény boxutcájában, majd az újonc Marcus Ericssonnal a volánnál pályára is hajtott, igaz csak egyetlen ellenőrző kör erejéig. 

caterham 2014.JPG

A nap második fele sem maradt piros jelzés nélkül, ezúttal Vergne Toro Rossója állt meg a pályán, ami miatt egy újabb tízperces szünet következett. Az utolsó órában a Williams is pályára küldte 2014-es modelljét, az FW36-ost, melyet Valtteri Bottas irányíthatott. Közben a még igencsak hiányos tabellán Räikkönen vette át a vezetést , 1:27.104-es körével.  

williams 2014.JPG

Ekkor még csak további egy névvel,a sauberes Esteban Gutiérrezzel bővült a lista, később pedig még Sergio Pérez teljesített mért kört. 

Sebastian Vettel egész nap nem tudott pályára hajtani egy - Adrian Newey által „buta hibának” nevezett - állítólagos beállítási probléma miatt. Végül az utolsó percekben azért néhány ellenőrző kört meg tudott tenni új kocsijával. A címvédő természetesen egyáltalán nem aggodalmaskodott a rövid munkanapja miatt. 

vettel - jerez.JPG„Rengeteg darabkája van ennek a kirakós játéknak, amit előbb szét kell szedni, hogy aztán megint összerakjuk. A szerelőknek is  tanulniuk kell még, ezért első alkalommal a megszokottnál kicsit hosszabb ideig eltarthat a dolog”- mondta a német bajnok az Auto Motor und Sportnak. 

A McLarenbennél szintén gondok adódtak, így Jenson Button is kényszerpihenőt tartott az első nap. Állítólag motorproblémák  hátráltatták a wokingiakat. 

 Első tesztnap eredményei: 

1. Kimi Räikkönen 1:27.104 (31 kör),

2. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:27.820 (18 kör)

3. Valtteri Bottas (Williams) 1:30 0,082  (7 kör)

4. Sergio Pérez (Force India)  1:33.161 (11 kör)

5. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)  1:36.530 (15 kör)

6. Esteban Gutiérrez (Sauber)  1:42.257 (7 kör)

7. Sebastian Vettel ( Red Bull)  idő nélkül  (3 kör)

8. Marcus Ericsson (Caterham)  idő nélkül  (1 kör)

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 raikkönen jerez formula-1 kollektív teszt