2014. jan 29.

F1 Kik tesztelnek a 2. nap Jerezben?

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek a 2. nap Jerezben?

Ahogy az várható volt, az új turbókorszak sok nehézséggel jár, és ezekből a nehézségekből a jerezi teszt első napján bőven jutott minden alakulatnak. A 2014-es autókon leginkább a szerelők dolgoztak a versenyzők helyett, de csapatok nem aggodalmaskodták túl a nehézségeket, hiszen mindenki tudta, hogy a nagy mértékű szabályváltozások miatt most több időre van szükség a csomag összehangolására, mint azt az elmúlt pár évben megszokhattuk. 

 jerez teszt.JPG

 

A jerezi teszthét első napján nyolc versenyző öszesen 93 kört teljesített, közülük Kimi Räikkönen volt a legszorgalmasabb, 31 körével. A finn 1:27.104-es idejével zárt az élen, és ma is ő folytatja a munkát a Ferrarinál. A maranellóiak legutolsó világbajnoka összességében elégedett volt első napjával.

„Tény, hogy mindenki több kört akar futni, és persze mi is ezt szeretnénk, de ilyen nagy változásoknál ez teljesen normális. Bele fog telni egy kis időbe, míg minden alkalommal száz százalékosak leszünk, és nem lesz semmilyen probléma. Úgy vélem, elég jól kezdtünk. A legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy a csapat tökéletes összhangban működjön együtt az autó tanulása közben. Ez elég bonyolult, de vezetés szempontjából nem gondolom, hogy túl nagy változások lennének”- ecsetelte Räikkönen a keddi nap után.

Második helyen Lewis Hamilton végzett még a délelőtt folyamán megfutott körével, délután azonban már nem gurulhatott pályára, ugyanis legjobb körideje után a leszakadó elsőszárny miatt a gumifalban kötött ki, és kissé összetörte autóját. Az új alkatrészek ma reggel érkeznek Jerezbe, és a brit bajnokot csapattársa, Nico Rosberg váltja.

„Nagyon biztatónak tűnik a kezdet, hiszen a mi autónk gurult ki elsőként a pályára, és sok kört tudtunk megtenni, miközben a többiek csak egy-egy kört mentek, ráadásul órákkal utánunk kezdték meg a munkát. Összességében jól indult a tesztprogramunk, persze kár, hogy korán befejeztük, mert mindenki keményen dolgozott, és úgy tűnt, hogy mi fogjuk megtenni a legtöbb kört. Be fogjuk pótolni a most kieső köröket,  és inkább most történjenek meg ezek a dolgok, mint Melbourne-ben” – nyilatkozta optimistán Hamilton.

Valtteri Bottas ugyan csak hét kört teljesített kedden, de ezzel is a harmadik helyet kaparintotta meg. Szerdán is ő viheti pályára a Williamst, új csapattársa, Felipe Massa pedig a hét második felében veszi át a volánt. A Williams nyitónapja nagyon rövid volt, hiszen csak egy órával a teszt vége előtt tudta megmutatni idei konstrukcióját. Később kiderült, elektromos hibák hátráltatták a csapatot.

„Volt néhány elektromos problémánk, és ezt tovább bonyolította, hogy az érzékelőt ki kellett cserélni a motorban, így még késett a bemutatkozásunk. Ennek ellenére egy gyors kört és pár installációs kört meg tudtunk tenni, így szerintem jó formában várhatjuk a holnapot. Azonosítottuk a problémákat, így szerdán már a hátralévő programunkra koncentrálhatunk”- foglalta össze a Williams első napját Rod Nelson tesztmérnök.

A Force Indiánál Sergio Pérez 11 kört hozott össze, és bár eredetileg ma Nico Hülkenberg váltotta volna mexikóit, ám a csapat változtatott a beosztáson, így a második tesztnapon is Pérez vezetheti a VJM07-est.

„Ahogyan arra számítani lehetett, ez egy nagyon lassú nap volt mindenkinek. Nem tudtuk még kiismerni az autót, mert nagyon kevés kört tettünk meg, de a lényeg az, hogy működik, és meg tudtuk kezdeni a tesztet” – fogalmazott a mexikói pilóta a nap végén.

A Toro Rossónál Jean-Eric Vergne egy ötödik hellyel nyitott, szerdán pedig az újonc Danyiil Kvjat mutatkozik be. A francia alatt is megállt az autó, de összességben ő is pozitívumként értékelte, hogy egyáltalán meg tudták kezdeni a munkát. A tegnapi mezőnyből még Esteban Gutiérrez futott mért kört, és övé a második nap is a Saubernél.

„Számunkra nagy eredmény, hogy kész lett az autónk és pályára hajthattunk már az első nap, és büszke vagyok, hogy én vezettem elsőként”- lelkendezett Gutiérrez.

Ez a teszthét most arról fog szólni, hogy megnézzük, minden rendszer megfelelően működik-e.”

A címvédő, Sebastian Vettel a nap végén három kört teljesített új kocsijával, rajta kívül még a Caterham újonca, Marcus Ericsson hajtott ki a pályára egyetlen egy ellenőrző körre. A mai napon mindketten folytatják a munkát Jerezben.

„Mivel csak három kört teljesítettünk, így nagyon nehéz volt bármiféle benyomást szerezni az új autóról. Reggel még nem voltunk kész, és a javítás tovább tartott annál, amire számítottunk. De ahogy nézem a megtett köröket, mindenkinek megvolt a maga gondja. A szezon ezen szakaszában egy kicsit több időbe telik, mire a szerelők megoldanak bizonyos dolgokat. Most még nem tudtam igazán nyomni a gázt, de tudjuk, hogy jelenleg nem is ez a fontos”- nyilatkozta Vettel.

A kilenc fős mezőnyből Jesnon Button volt a legszerencsétlenebb, hiszen egyetlen egy kört sem tudott megtenni az MP4-29-cel. A wokingiak a hidraulikus rendszer problémája miatt nem tudták pályára küldeni az új gépet. A csapat reméli, hogy Button ma végre megkezdheti a munkát.

A Marussia egynapos csúszásban ugyan, de kedden útra kelt Dél-Spanyolországba, így remélhetőleg ma már csatlakoznak a többiekhez. A csapat pilótabeosztása szerint Max Chilton kezdett volna kedden, a szerdai nap pedig Jules Binachié. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 jerez formula-1 kollektív teszt