2014. jan 29.

F1 Vettel: Az idei év nagy kérdese az lesz, ki hibázik a legkevesebbet

írta: FormaNet
F1 Vettel: Az idei év nagy kérdese az lesz, ki hibázik a legkevesebbet

Sebastian Vettel az előszezon első munkanapján nagyon kevés ideig ismerkedhetett új autójával, az RB10-essel, és bár nem titkoltan ötödik világbajnoki címére hajt idén, ám egyelőre még nincsenek nagy elvárásai új új konstrukcióval szemben. A német bajnok szerint mindenkinek rengeteget kell még tanulnia az új érában, és biztos abban, hogy a szezon során több problémával kell majd szembenézniük a csapatoknak. Vettel szerint a nagy kérdés idén az lesz, hogy melyik csapat hibázik a legkevesebbet.

vettel - jerez.JPG

Négy éven keresztül hatalmas sikereket arattál, de most egy új játék kezdődik, és nagy szabályváltozásokkal kell szembenéznetek…

Sebastian Vettel: Nyilván mindenkinek szembe kell néznie a változásokkal, minket is beleértve. Az elmúlt pár évben nagyjából tudtuk, hogy mire számíthatunk a versenyeken, de idén ez teljesen más lesz, így előzetesen nagyon nehéz bármilyen elvárásokat támasztani. Most a legfontosabb dolog az, hogy megértsük az autó működését, és ha ez megtörténik, onnantól van mire építkeznünk. Ezért egyelőre meglehetősen alacsonyak az elvárásaim, de amikor egyszer csak rájövünk, hogy (remélhetőleg) van egy gyors autónk, onnantól kezdve természetesen azon leszünk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan teljesítsünk.

Mennyire érzed Magad felkészültnek a szezonra?

SV: Mindig megpróbálok a lehető legjobban felkészülni. Idén persze nagyon nehéz az összes új kihívásra maximálisan felkészülni, de megpróbálom minél jobban megérteni a dolgokat a szezon kezdete előtt. Jelenleg kicsit még tapogatózunk, és amíg nem töltünk el több időt a pályán, addig semmi biztosan nem tudunk, ezért igyekszünk minél többet dolgozni, hogy az első pár teszten jobban megismerjük a kocsit.

Gondolod, hogy jelentősen meg kell változtatnod a vezetési stílusodat ebben az évben? Vannak olyan dolgok amiket teljesen másként kell csinálniuk a versenyzőknek az autóban?

SV: Mivel jelentősen megváltoztak a dolgok, így a versenyzőknek is alkalmazkodniuk kell, például az üzemanyag takarékosság terén. De szerintem mindenki megszokja, bár lehet, hogy ez eltart majd egy ideig. Ha megnézzük, egész versenyhétvégén alkalmazkodniuk kell a pilótáknak – az időmérőn meg kell próbálni a lehető leggyorsabb kört összerakni, míg a versenyen helyzettől függően vigyázni kell az üzemanyagra, és talán körökkel hamarabb elő kell készíteni egy-egy támadás. Majd meglátjuk mi lesz.

Mennyi időbe telhet, mire minden klappol majd a versenyeken?

SV: Mivel csapat tagja vagy, gyorsan rájössz, hogy mekkora a változásokkal kell szembenézni ebben a szezonban, és minél nagyobbak ezek a változások, annál több időre van szükségük a versenyzőknek, a mérnököknek és mindenkinek a gyárban. Így valószínűleg több kiesésre számíthatunk, mint amit az elmúlt időszakban megszoktunk. A múltban már jól megértettük a kocsit, most pedig minden új, ezért szerintem mindenkinél lesznek problémák. A kérdés az lesz, hogy ki hibázik a legkevesebbet, és a cél az, hogy kétszer ugyanazt a hibát ne kövessük el. Mindenkinek sokat kell még tanulni, de ez egy ilyen esetben teljesen normális.

Eddig csak Michael Schumacher nyert egymás után öt világbajnoki címet, viszonylag stabil szabályok mellett. Szerinted lehetséges, hogy idén megszerezd az ötödiket?

SV: Általánosságban azt hiszem, minden lehetséges. Az utolsó négy bajnokságot megnyertük, és újra meg újra megpróbáljuk, így természetesen az ötödiket is. De jelenleg még nagyon kicsik az elvárásaink, mert nem tudjuk mi lesz. Tiszta lapot kezdtünk, és majd meglátjuk.

Te és Daniel Ricciardo mindketten a Red Bull junior programjából érkeztetek. Mennyire ismered őt?

SV: Alig várom már, hogy Daniellel egy csapatban versenyezzek. Nyilván kicsit hasonló a hátterünk, hiszen már a pályafutásunk korai szakaszában a Red Bull család tagjai voltunk. Nagyon örülök, hogy megkapta ezt a lehetőséget, és biztos vagyok abban, hogy megpróbálja majd megnehezíteni a dolgomat. Azt is tudom, hogy kicsit nehezebb éve lesz, hiszen sokkal nagyobbak lesznek az elvárások.

Egy új csapattárs érkezése van bármiféle hatással a szezonodra?

SV: Nem igazán. Egy másik név, egy másik srác, de a csapatnak persze hozzá kell szoknia egy másik versenyzőhöz. Bizonyára az első év nehezebb lesz neki és a csapatnak is, amíg megismerik egymást. Ebből a szempontból lehet, hogy van némi előnyöm, de Daniel nagyon tehetséges és okos srác, így biztos vagyok benne, hogy gyorsan alkalmazkodni fog, és a csapat minden segítséget megad majd ahhoz, hogy lehetőleg mi legyünk a legerősebb páros.

Miért választottad az 5-ös rajtszámot?

SV: Örülök, hogy ezt az szezont az 1-essel kezdhetem meg, hiszen ez azt jelenti, hogy az előző szezonban megnyertem a bajnokságot. Mellette az 5-öst választottam, aminek nagyon egyszerű oka van. Amikor először megnyertem a bajnoki címet, akkor az 5-ös szám volt az autómon. Ez a szám egyébként is nagyon sikeres volt eddig az F1-ben, hiszen Nigel Mansell is nyert vele vb címet, és Michael Schumacher is. A gokartos éveimből is jó emlékeim vannak vele– 2001-ben egy jó szezonom volt vele, és sokszor győztem.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá