2014. feb 01.

F1 Ecclestone szerint az első jerezi teszthét egy bohózat volt

írta: FormaNet
F1 Ecclestone szerint az első jerezi teszthét egy bohózat volt

Pénteken Jerezben véget ért a 2014-es Formula-1-es szezon első kollektív tesztsorozata. Bár idei konstrukciók első bemutatkozását nagy érdeklődés kísérte, az mindenképpen elmondható, hogy a legtöbben nem pontosan erre számítottak. Természetesen a történtekből messzemenő következtetést még nem lehet levonni, az azonban egyértelműen kiderült, hogy az új motorok, az új aerodinamikai szabályok, és úgy általában az elmúlt évek legjelentősebb szabályváltozásai még komoly fejtörést okoznak és rengeteg munkát adnak az elkövetkező másfél hónapban a tervezőknek, mérnököknek és a szerelőknek. Az F1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone  komoly kritikát fogalmazott meg az új turbókorszak kapcsán.

ecclestone - alonso.JPG

Ecclestone azóta kritizálja az új szabályokat, mióta azok kipattantak az FIA vezetésének, elsősorban az elnök, Jean Todtnak a fejéből, és szinte az utolsó pillanatig ellenezte azok bevezetését. Két éve még az is felmerült, hogy esetleg egy új szériát indít, mely teljesen kikerült volna a Nemzetközi Automobil Szövetség fennhatósága alól. Végül a körülmények úgy alakultak, hogy kénytelen volt belemenni egy kompromisszumba. Ehhez hozzájárult többek között az is, hogy a német ügyészek pár éve korrupció miatt komoly vizsgálatba kezdtek ellene, mely váremeléssel végződött, (erről itt olvashattok) így taktikai okokból sem akart újabb ellenségeket maga köré gyűjteni. A megállapodás ellenére azonban folyamatosan hangoztatta kétségeit az új szabályokkal kapcsolatban.

Az elmúlt hét történései, sok csapat Jerezben mutatott formája úgy tűnik, csak még jobban meggyőzte a fehér lovagot arról, hogy a jelenlegi változások nem feltétlenül jelöltek ki jó irányt a száguldó cirkusz számára. Az idei autók bemutatkozását Ecclestone éles hangon kritizálta,  és nyilatkozatából kiderül, hogy igazolva látja korábbi aggodalmait. Az első jerezi kollektív teszthétről tömören azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az egy totális bohózat volt.

„Nézzük meg az elmúlt pár napot. Azt mondom, ez olyan volt amilyen...” – nyilatkozta Ecclestone a Daily Mail-nek, utalva arra, hogy a regnáló világbajnok Red Bull az új autóval szinte semmit sem volt képes futni az első teszthét során.

Az új turbómotorok, és az ahhoz kapcsolódó módosult energiavisszanyerő rendszer (ERS) kapcsán is kritikát fogalmazott meg, és a problémák kapcsán a felelősséget egyértelműen az FIA-ra és a csapatokra hárította.

„Ők (az FIA és a csapatok) ragaszkodtak ezekhez az új motorokhoz. Ha ilyenekkel akarnak versenyezni, talán Le Mans-ba kellene menniük.”

Az F1 vezére szerint azok az érvek, melyek alapján idén minden pilóta versenyenként mindössze 100 kg üzemanyagot kap (eddig kb 120-130kg volt a mennyiség) nevetségesek, mert nem jelent valódi spórolást.

„A Mercedes mindenhová 23 kamionnal érkezik. Ha valóban üzemanyagot szeretnének megtakarítani, ezt kellene inkább visszafogni.”

Ecclestone ismét hevesen érvelt (a már oly sokszor hangoztatott aggodalmát elővéve) a halkabb motorok miatt, mely szerint sok rajongót veszíthet majd a sport, ha elmarad az F1 egyik saját effektusa, a rendkívüli hanghatás.

„Az emberek hangzavart akarnak, ez egy olyan különleges dolog, ami az F1-hez köthető. Jelenleg csendes motorjaink vannak, de legalább a pályán sem nagyon van senki” – vélekedett meglehetősen szkeptikusan Bernie Ecclestone.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 autósport motorsport bernie ecclestone jerezi teszt formula-1