2014. feb 02.

F1 A Red Bull nagyfőnöke szerint a csapattal nincs gond, csak a Renault-val

írta: FormaNet
F1 A Red Bull nagyfőnöke szerint a csapattal nincs gond, csak a Renault-val

Köztudott, hogy az első tesztekből messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni, de tény, hogy a Red Bull Racing teljes kudarccal zárta jerezi programját, és a másik két Renault motoros istálló, a Toro Rosso és a Caterham sem gyűjtött túl sok kilométert. Az energiaitalos alakulat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz a problémákra reagálva kifejtette, hogy nem az új konstrukcióval van a hiba, hanem a Renault erőforrásaival. Az osztrák üzletember a kudarc ellenére nyugodt, és bízik benne, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjra megoldják a gondokat.

daniel ricciardo jerez.JPG

Az első kollektív teszthéten a Mercedes motorokkal ellátott alakulatok (Mercedes, McLaren, Force India, Williams) összesen 3875 kilométert teljesítettek, a Ferrari erőforrásai összesen (Ferrari, Sauber, Marussia) 1961 kilométert jegyeznek, miközben a Renault motoros csapatok (Red Bull, Toro Rosso, Caterham) folyamatosan szenvedtek és mindössze 669 kilométerrel zárták spanyolországi programjukat. Közülük is a Red Bull volt a legnehezebb helyzetben, és négy nap alatt csupán 21 körig (93 km) jutottak. A címvédő alakulat ráadásul már pénteken kora délután kénytelen volt összecsomagolni, sőt több szakember (köztük Adrian Newey) még csütörtökön visszatért a főhadiszállásra, Milton Keynes-be.

Arctica sportnapszemüveg

A helyszíni beszámolókból már a teszthét első felében kiderült, hogy a Renault hajtásláncával komoly gondok vannak, ezen felül viszont arról is szóltak a hírek, hogy az RB10 ettől független technikai betegségekkel is küszködik. A beszámolók szerint Adrian Newey aerodinamikai szempontokat előtérbe helyezve az ERS két akkumulátorát szűkös- ráadásul nem is túl jó helyre tervezte be (az oldaldobozokban lévő hűtők alá), aminek következtében túlmelegedés lépett fel, és ezt a füstölgő autók jól mutattak. A Red Bullnak és a Renault-nak most van két hete a bahreini tesztig, hogy orvosolják a helyzetet, ám a csapat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz már most is nagyon optimista, mert elmondása szerint  világossá vált, hogy mit kell javítani. Az osztrák üzletember hozzátette, hogy nem a csapattal van baj.

„Többé-kevésbé várható volt, hogy az első teszteken lesznek bizonyos gyermekbetegségek a motorokkal.”

"Jelenleg nem a csapatban keresendő a probléma, hanem a motor területén. A csapat több mint kiváló munkát végzett. A  szezon előtti lemaradás még nem jelenti automatikusan azt, hogy elveszett a világbajnoki cím. Még ha hátrányban is kezdünk, akkor is van esélyünk. Az igazság pillanata majd az első versenyen, Melbourne-ben jön el” – figyelmeztet az energiaitalosok nagyfőnöke, aki persze elismeri, hogy a két nagy rivális, a Ferrari és a Mercedes nagyon jó munkát végzett.

„A Ferrari a tél folyamán óriási erőfeszítéseket tett, és úgy tűnik, hogy a Mercedes is nagyon jó munkát végzett a motorok terén, de a Renault is ezen a szinten lesz, a kérdés csak az, hogy mikor.” 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 red bull motorsport autosport formula-1