2014. feb 14.

Villeneuve szerint a mesterségessé tett F1 nem fog működni

írta: FormaNet
Villeneuve szerint a mesterségessé tett F1 nem fog működni

A Formula-1 1997-es világbajnoka, Jacques Villeneuve kicsit sem rajon a jelenlegi királykategóriáért, amit véleménye szerint túlságosan mesterségessé tettek az illetékesek. A kanadai ex F1-es versenyző szerint a mostani szabályok megakadályozzák a valódi versengést, ezt pedig hamar megunják majd a rajongók. 

jacques villeneuve.JPG

Jacques Villeneuve  1996 és 2006 között összesen 163 nagydíjon indult a szériában, manapság pedig többek között televíziós F1-es szakértőként van jelen a királykategóriában, és egyáltalán nem nézi jó szemmel az új formula születését. Villeneuve szerint nagyon rossz irányt vett a széria, és attól tart, hogy ez az irány egészen az érdektelenségig vezet majd.

„Aggódom az F1 mostani helyzete miatt, és csak remélni tudom, hogy tévedek. Nem értem mit szeretnének elérni, nem értem a koncepciót. A Formula-1 többé már nem egy hősies sport, és a mai versenyzők már nem hősök. A probléma az, hogy a változtatások túl mesterségesek, és ez nem működik. Meglehet, hogy hat hónapig jól működik majd, aztán megunják az emberek, és ha egyszer elkezdődik egy mesterséges irányvonal, akkor egészen addig a pontig folytatódik, amíg egyszer csak már nem lesz többé valódi versenyzés” - idézi a 42 esztendős kanadait az Autosport.

Villeneuve szerint ez az irány már 2011-ben, a DRS bevezetésével megkezdődött, és azóta is tart.

„A motorszabályokkal mindenkit annyira bekorlátoztak, hogy így már nem igazi a Formula-1, mert semmi különleges nincs benne. Az üzemanyag takarékossággal nincs baj, hiszen jól működött a múltban is. A gond az, hogy ez ma már nem a versenyzők, hanem az elektronika által történik. Te csak ülsz, a rendszer pedig üzemanyagot spórol neked. Eltűnt az F1-ből a hősiesség. Egy előzés is úgy történik, hogy megnyomsz egy gombot, és már nem különleges manővereket látunk.”

Úgy látja, a probléma forrása abban keresendő, hogy a szabályalkotók nem a megfelelő embereknek próbálnak meg a kedvükben járni. Túlságosan nagy hangsúly fektetnek a környezetbarát elveknek, holott a Formula-1 sosem erről szólt.

„Nem a megfelelő embereket próbálják meg kiszolgálni. A ’zöldeknek’ akarnak imponálni, de az F1 nem egy környezetbarát sport, így ennek semmi értelme nincs. Jó képet festhet a kormányok és parlamentek számára, de ez így nem az F1. Azt akarják, hogy a fiatalok is felfedezzék ezt a sportot, de ők előzéseket akarnak látni, akár minden második másodpercben. Én az egyszerűség híve vagyok, és szeretem a sportot. Imádtam a ’60-as, ’70-es éveket, amikor a rajongók úgy is élvezték a versenyt, hogy végül csak négy autó ért célba, egymáshoz képest két körös hátrányban. Tisztelni kell a versenyzőket mindazért amit tettek és elértek, de ezek a mostani döntések hosszútávon nem segítik a Formula-1-et.”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 jacques villeneuve Formula-1