2014. feb 19.

F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 1. nap

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 1. nap

A mai nappal kezdetét veszi a 2014-es idény második kollektív tesztje, a helyszín ezúttal Bahrein, ahol a csapatok új konstrukciói négy napon át, azaz szerdától szombatig körözhetnek majd az 5,412 kilométer hosszúságú versenypályán. A héten már a - jerezi tesztet kihagyó - Lotus F1 Team is csatlakozik a mezőnyhöz, így az E22-est most láthatjuk először éles bevetésen.

bahrein.JPG

 

 

Magyar idő szerint relvileg reggel hét órakor kezdődött a bahreini négynapos teszthét, és minden nap délután háromig kapnak lehetőséget a pilóták. Gyakorlatilag némi csúszással indul a nap, a Lotus twitteres bejegyzése szerint nincs elég sportbíró a pályán, ezért késnek a zöld jelzéssel. Végül félórás csúszással megnyitották a pályát, így valószínűleg az első nap vége délután fél négykor lesz. 

A Pirelli  a kemény-, közepes-, és lágy abroncsai mellett az úgynevezett  „téli” kemény keverékkel is készült, mert bár a sivatagi helyszínen természetesen sokkal melegebb az idő, mint legutóbb Jerezben, a csapatok az adatok összehasonlítása miatt azonban kérték ezt a típust is az olasz cégtől. Az alakulatok egyébként egyenként 30 szett gumit használhatnak el a bahreini gyakorlásokon, mindemellett a Pirelli egy-, már 2015-re készülő (amikoris tiltott lesz a gumimelegítő paplan használata) közepes keverékű prototípust is tesztelni szeretne, így ebből is kapnak egy-egy extra szettet az istállók. 

Az első teszthéten mindenki hangsúlyozta, hogy a köridőkkel még nem kell foglalkozni, és ez valószínűleg most is így lesz, ám ezúttal talán némileg  körvonalazódhat egy homályos kép a jelenlegi erőviszonyokról. Az mindenesetre tény, hogy a Red Bullnak bőven van mit bepótolnia, hiszen Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo eddig nem nagyon élvezhette az RB10-est. Az energiaitalosok új autója mindössze 21 kört jegyzett Jerezben, szemben a például a Mercedes 309 körével. A tervezőzseni, Adrian Newey is elismerte, hogy a Renault problémáin kívül a szűkösnek bizonyuló motortérrel akadtak gondok, de bízik benne, hogy mostanra orvosolták a hibát. A címvédő csapatnál elsőként Sebastian Vettel ugorhat neki ismét az adatgyűjtésnek, míg csapattársa majd a hét második felében kapja meg az autót.

„Azért kellett mindannyiszor hamar leállítanunk az autót, mert a kasztni mindig meggyulladt a forró kipufogócső miatt. Ez a probléma az idő szűkössége miatt volt, hiszen ha több időt töltöttünk volna az autóval a tesztpadon, akkor ez még időben kiderül, és át tudtuk volna tervezni. A Renault-hoz hasonlóan mi is a saját feladatainkkal foglalkoztunk, és nem egyeztettünk velük,  ami leginkább a mi hibánk. Agresszív motorteret alakítottunk ki, hogy ellensúlyozzuk a nagy hűtőnyílások miatti aerodinamikai károkat. Remélhetőleg Bahreinben már minden rendben lesz”- ecsetelte az Autosportnak Newey.

A Ferrarinál Jerezben Kimi Räikkönen ülhetett először autóba, most azonban felcserélődött a sorrend, így Fernando Alonsóé a szerda és a csütörtöki nap. Az olasz gárda kedden hivatalos honlapján nagyvonalakban ismerette az e heti terveket: „A következő négy napban leginkább az F14 T rendszerellenőrzése lesz   feladat, és mivel a szahíri versenypálya reprezentatívabb mint a jerezi, ezért a gumik teljesítménye is központi szerepet kap, illetve az adatokat összehasonlítjuk a szimulátorban kapottakkal.”

A Mercedes ismét felváltva osztotta be pilótáit, az első és a harmadik nap Lewis Hamiltoné, míg a második és negyedik nap Nico Rosbergé lesz. A brackley-i gárda versenyzői alig várják már a folytatást, és ez nem is meglepő, hiszen rendkívül ígéretesen indul az évük, sőt Rosberg nem titkolt célja, hogy 2014-ben sok versenyt nyerjen a W05-össel.

A Lotus pilótáinak kicsit többet kellett várniuk, mint versenytársaiknak, hiszen Jerezbe még nem utazhattak el. A csapat immár Eric Boullier nélkül kezdi meg az idényt, de Romain Grosjean szerint minden nehézség ellenére nagyszerűen sikerült a téli felkészülésük. A francia versenyző szerdán és csütörtökön próbálhatja ki az E22-est, utána pedig az új csapattárs, Pastor Maldonado következik.

lotus E22.JPG

McLarennél az újonc, Kevin Magnussené a hét első fele, a Force Indiánál pedig Nico Hülkenbergé.  

A Mercedeshez hasonlóan a Sauber, a Toro Rosso és a Marussia is napont váltja majd versenyzőit, ezeknél az alakulatoknál Adrian Sutil, Danyiil Kvjat és Jules Binachi a kezdő, míg a Caterhamnél a tesztpilóta, Robin Frijns kapott újra lehetőséget. A Williams egyelőre annyit közölt, hogy szerdán délelőtt Felipe Massa dolgozhat új versenyautóján.

000 facebook_banner.jpg

Bahreini teszthét beosztása

                     szerda         csütörtök      péntek            szombat

Red Bull:       S.Vettel        S.Vettel       D.Ricciardo   D.Ricciardo

Mercedes:     L.Hamilton     N.Rosberg   L.Hamilton    N.Rosberg

Ferrari:          F.Alonso       F.Alonso      K.Räikkönen   K.Räikkönen

Lotus:           R.Grosjean    R.Grosjean  P.Maldonado   P.Maldonado

McLaren:      K.Magnussen  K.Magnussen   J.Button    J.Button

Force India:    N.Hülkenberg   N.Hülkenberg   S.Pérez   S.Pérez

Sauber:          A.Sutil        E.Gutiérrez     E.Gutiérrez    A.Sutil

Toro Rosso:    D.Kvjat       J-E.Vergne      D.Kvjat     J-E.Vergne

Williams:         F.Massa            ?             ?             ?

Marussia:         J.Bianchi     M.Chilton    J.Bianchi    M.Chilton

Caterham:         R.Frijns    K.Kobajasi    M.Ericsson    K.Kobajasi

 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 bahrein Formula-1