2014. feb 21.

F1 Grosjean és a Lotus nagy célokat tűzött ki maga elé

írta: FormaNet
F1 Grosjean és a Lotus nagy célokat tűzött ki maga elé

Romain Grosjean immár harmadik szezonját kezdi meg a Lotus versenyzőjeként, és úgy érzi, kilenc dobogós helyezés után készen áll az első győzelemre, sőt még a bajnoki cím gondolatával is kacérkodik. A csapat hivatalos oldalán megjelent interjúban a francia pilóta hatalmas lelkesdéssel beszélt az előttük álló kihívásokról, és azt is elárulta, hogy miért választotta a 8-as rajtszámot. 

romain grosjean.JPG

 

Új szezon, új szabályok és új autók – mekkora kihívást vársz  a következő hónapoktól?

Romain Grosjean: Új szezon, új autó, új szabályok – minden elég új, így a kihívás is igen nagy, ugyanakkor izgalmas is! Nem tudjuk még, hogy mire számíthatunk, és hogy állnak a versenytársak. Ez minden évben így van amikor elkezdjük a szezont, de a változások miatt most különösen. Megváltoztak a motorok, az aerodinamika, és több elektromos segédeszköz van az autón, szóval kemény munka vár a mérnökökre és a versenyzőkre is, hogy mindent megértsenek, ráadásul ha lehet, gyorsabban mint a többiek.

Versenyzőként ez lesz a harmadik szezonod a csapatnál. Ez a folyamatosság segítségedre lesz, hogy tovább fejlődhess?

RG: Azt hiszem, a folytonosság idén nagyon fontos lesz, hiszen az össze szabály megváltozik, és mivel ez a harmadik évem Enstone-ban, így már nagyon otthonosan érzem itt magam. Kedvelem a csapatot, és szerintem nagyon jól tudunk együtt dolgozni, ezért nagyon boldog vagyok, hogy együtt vágunk bele ebbe a kihívásba. Van egy közös célunk a jövőre nézve – versenyeket és bajnokságot akarunk nyerni, és ezért a célért még keményebben fogunk dolgozni, mint az elmúlt években. Készen állok erre az útra.

Eddig kilenc alkalommal állhattál fel a dobogóra. Szerintem a győzelem már csak egy karnyújtásnyira van tőled?

RG: Nem tudom, mikor fog megtörténni, de egy párszor már közel kerültem hozzá. Kilenc dobogós helyezés egy jó mérleg a csapat számára, csak meg kell tartani ezt a lendületet. Meg kell próbálnunk a lehető legjobb munkát végezni minden hétvégén, az első naptól kezdve egészen vasárnapig, és kell egy jó autó. Bízom abban, hogy a csapat minden eszközt megad nekem ahhoz, hogy megszerezzem a győzelmet. A sikerhez egy jó autó, jó motor, jó stratégia, jó szakemberek és egy jó pilóta szükséges. Szóval már alig várom, hogy megpróbáljam, és ha egyszer eljön a nagy nap, akkor hatalmas bulit rendezünk!

Mit gondolsz az E22-ről és a tervezőcsapatról, amely megalkotta?

RG: Kedvelem az autó színét, nagyon tetszik. Szerintem a szabályok változása miatt nagyon érdekes lesz látni, hogy ki milyen irányba indult el. A mi srácaink egy okos megoldással rukkoltak elő, és nagyon tetszik, hogy mi egy kicsit más irányt próbáltunk meg, persze majd Melbourne-ben kiderül, hogyan is állunk a többiekhez képest. De nagyon szeretem ezt az autót, és ha ez egy győztes kocsi lesz, akkor még jobban fogom szeretni!

Mik a célok 2014-re?

RG: Amikor megkezdődik egy új szezon, akkor mindig ugyanazok a célok – megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot. Talán néha ez túlságosan optimistán hangzik, de szerintem mindannyian azért vagyunk itt, hogy nyerjünk. Ezért a csapattal együtt mindent megteszünk, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Miért a 8-as rajtszámot választottad?

RG: Egyszerűen csak kedvelem ezt a számot, és persze kötődik hozzá néhány különleges momentum. A feleségem december 8-án született, 2008-ban kezdtünk el randizni, a kisfiam pedig a világ nyolcadik csodája. Ezért választottam a 8-as számot. 

 000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 formula-1 romain grosjean