2014. feb 26.

F1 Sokat vár álomautójától a Williams

írta: FormaNet
F1 Sokat vár álomautójától a Williams

A tavalyi gyengélkedés után idén nagyot lépne előre a Williams F1 Team, és a múlt heti kollektív teszt fényében ez nem is tűnik túlzott optimizmusnak. A csapat műszaki igazgatója, Pat Symonds rendkívül elégedett az új konstrukcióval, mely a legutóbbi négynapos teszthét legmegbízhatóbb versenyautójának bizonyult. A csapat nem titkolt célja, hogy az "új korszakot" egy győzelemre esélyes autóval kezdje meg. 

williams bahrein.jpg

 

A Williams két versenyzője, Felipe Massa és Valtteri Bottas, valamint újonc tesztpilótája, Felipe Nasr múlt héten négy nap összesen 323 kört tett meg a bahreini versenypályán, amivel a csapat az első helyen végzett a kilométerek gyűjtésében, olyan nagy csapatokat megelőzve, mint a Mercedes (315 kör), a McLaren (296 kör) és a Ferrari (287 kör). Ennek tükrében nem meglepő, hogy a grove-i alakulat műszaki igazgatója, Pat Symonds rendkívül elégedetten nyugtázta a szezon előtti felkészülés ezen szakaszát, sőt mi több, „álomszerűnek” nevezte az új konstrukció működését.  Bár sebesség tekintetében az új autó Bahreinben négy másodperccel elmaradt az élen záró Nico Rosberg legjobb idejétől, de a Mercedes motorral hajtott FW36 már most bizonyította lenyűgöző megbízhatóságát.

Mivel az elmúlt évek nem teljesen a csapat elképzelései szerint alakultak, így a mostani sikerek fényében a szakember már alig várja, hogy az idei Williams végre megmutassa erejét.

"Az egyik dolog, amire a Williams nagyon büszke az az, hogy mi vagyunk az egyetlen csapat, amely miatt még nem kellett piros zászlóval megszakítani a téli tesztet. Még egyszer sem álltunk le a pályán, és ez igazán jól mutatja az autó tervezésének minőségét. A teszt elején egy teljes napot vesztettünk kábel problémák miatt, ami az üzemanyag-ellátó rendszer elektronikai részéhez tartozott. Ezt követően azonban az autónk álomszerűen működött” – ecsetelte Pat Symonds a Sky Sports-nak.

A szakember úgy érzi, hogy a csapat rendkívül gyorsan alkalmazkodott az új motorhoz és az új szabályokhoz, így talán a Williams lehet az idei szezon meglepetése.

„Az új motorok összetettsége miatt 2014-ben mindent egy kicsit újra kellett tanulni, illetve az agyunkat is át kellett kissé programozni ahhoz, hogy megértsük ezeket az rendszereket. Nagyon elégedettek vagyunk azzal amink van, ez a komplex egység egy valódi mérnöki műalkotás. Tényleg nagyon megbízhatóan működik, szóval minden tisztelet a mérnököknek. Azt hiszem ezt tényleg a változások szezonja lesz, hiszen vannak akik problémákkal küzdenek, míg mások nem” – folytatta a műszaki igazgató, ami pedig a győzelmi esélyeket illeti, ezen a téren is nagy az optimizmus Sir Frank Williams istállójánál.

„Nos remélem igen”- válaszolt arra a kérdésre, hogy az új autó esélyes lesz-e a győzelemre.

„A győzelem egy nagyon nehéz kihívás, hiszen könyörtelen fejlesztési versengés folyik. Olyan keményen dolgozunk, ahogy csak tudunk, de nem számíthatunk csodára egyik napról a másikra. Jelenleg a dolgok jónak tűnnek, és ha tovább folytatjuk a munkát ezen az úton, akkor az eredmények is jönni fognak.”

 

A Williams kedden új szakemberek érkezését is bejelentette. Ahogy arra számítani lehetett, Felipe Massa korábbi versenymérnöke, Rob Smedley elhagyta a Ferrarit és csatlakozott a grove-i gárdához, ahol a versenyautó teljesítményéért felelős mérnöki csoport vezetője lesz. Továbbá a Marussiától érkezik Richard Lockwood, aki pedig - Randeep Singh mellett - a versenystratégiáért felelős főmérnöki pozíciót kapta meg. A csapat hivatalos közleményében Pat Symonds hangsúlyozta, hogy az új szakemberek szerződtetése is azt a célt szolgálja, hogy a Formula-1 történelmének egyik legsikeresebb csapata visszatérjen méltó helyére.

„A Williams változásokon megy keresztül, és az új kinevezések jól tükrözik, hogy milyen nagy ambícióink vannak. Számos szakember csatlakozott hozzánk, hogy segítsenek ebben, és nagy izgalommal üdvözlöm őket a fedélzeten. A 2014-es év műszaki változásainál nagyobbat még nem tapasztaltam eddigi karrierem során, ezért is fontos, hogy még több tehetséges szakemberrel készüljünk az új szezonra. Williams mindig is büszke volt kiváló műszaki hátterére, és ez a legújabb bejelentés is része azon céljainknak, hogy a csapatot visszavezessük a siker útjára.”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams pat symonds Formula-1