2014. már 06.

F1 Räikkönen szép emlékekkel utazik első ferraris győzelmének helyszínére

írta: FormaNet
F1 Räikkönen szép emlékekkel utazik első ferraris győzelmének helyszínére

Még néhány nap, és a Formula-1-es mezőny ismét pályára hajthat, ám ezúttal élesben, az Ausztrál Nagydíj szabadedzésén. Minden rajongó-, és persze versenyző nagy izgalommal várja, hogy az új autók hogyan debütálnak a szezonnyitón, és nem mellesleg több pilóta is új csapatnál kezdi meg az idényt. Félig-meddig igaz ez Kimi Räikkönenre is, aki a Lotust elhagyva második ferraris korszakának vág neki. A finn anno, 2007-ben egy melbourne-i győzelemmel mutatkozott be a maranellói gárdánál, így mindenképpen jó érzésekkel utazik Ausztráliába, nem beszélve arról, hogy tavalyi is a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett a szezonnyitó futam után.

kimi raikkonen_2.jpg

A legendás maranellói alakulat  történelmében mindössze öt versenyző tudott rögtön az első ferraris versenyén nyerni, köztük Kimi Räikkönen, 2007-ben az Ausztrál Nagydíjon. (Rajta kívül Juan Manuel Fangio , Mario Andretti, Nigel Mansell és  Fernando Alonso) A Jégember összesen két alkalommal nyert a melbourne-i pályán, legutóbb éppen tavaly a Lotus színeiben. A két győzelmet összehasonlítva inkább ez utóbbit emelte ki, de természetesen nagyon jó érzésekkel gondol vissza első ferraris diadalára is. 

„Nagyon jól emlékszem első ferraris győzelmemre. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a hetedik F1-es évem, hiszen pole-ból rajtolva domináns győzelmet arattam. A győzelem mindig jó érzés, ennél semmi sem lehet jobb. Tavaly is nyertem ott, ami bizonyára meglepte az embereket, mert a 2007-es évvel ellentétben, itt a Lotus nem volt a favoritok között. Szóval ha össze kéne hasonlítanom a két ausztrál győzelmemet, akkor a tavalyit talán kicsit szebbnek éreztem, mert egy elég nehéz előszezon volt mögöttünk” – emlékezett vissza Kimi a Ferrari hivatalos weboldalán.

Ami az idei első versenyhétvégét illeti, a 2007-es világbajnok reméli, hogy az időjárás kedvez majd a mezőnynek. Mindenesetre a mai napot szimulátor tesztekkel tölti, hogy új versenygépével a lehető legjobban felkészüljön a különböző körülményekre.

„Ausztrália nagyszerű hely a szezonkezdésre, hiszen Melbourne egy csodálatos város, és nekünk európaiaknak kicsit különleges, hogy a világ másik részén vagyunk. Az időjárás viszont nem mindig kedvező. Csak egy olyan nagydíjra emlékszem, amikor egész idő alatt sütött a Nap. Természetesen inkább száraz és meleg hétvégét szeretnék, különösen idén, mivel teljesen újak az autók, és sok technikai dolog még nem teljesen érthető számunkra.”

„A pálya nem olyan nehéz. Ez egy utcai- és állandó versenypálya keveréke, és az esemény nagyon jól szervezett. Persze, ha az autód nem elég kiegyensúlyozott, az megnehezíti az életedet, mert sok időt veszíthetsz. Ha esik az eső, akkor nagyon csúszós a pálya, főleg a fehér csíkok igazán alattomosak tudnak lenni.”

 

Ami az erőviszonyokat illeti, Räikkönen most sem akart jóslatokba bocsátkozni: „Sosem volt szokásom jósolgatni, és idén még több okom van arra, hogy ne tegyem. Vadonatúj autókkal versenyzünk, így bármi megtörténhet. Maranellóban keményen dolgozunk, és úgy tűnik, hogy az F14-T egy jó autó,  de úgyis csak a pályán derül ki, hogy ki a leggyorsabb. Ha megkezdjük a hétvégét, talán valamelyest látni fogjuk, hogy is állunk, hiszen lesznek adataink, melyekből kiindulhatunk.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 kimi raikkonen melbourne formula-1