2014. ápr 17.

F1 Alonso nem vár gyors javulást a csapatfőnök váltástól

írta: FormaNet
F1 Alonso nem vár gyors javulást a csapatfőnök váltástól

A Kínai Nagydíj hétvégéjén valószínűleg központi téma lesz Stefano Domenicali távozása, ezzel együtt az új csapatfőnök, Matteo Mattiacci személye. A csapat kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso már most arra figyelmeztet, hogy a váltással nem oldódnak meg egycsapásra a probémák, és úgy véli, időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, jót tett-e a vérfrissítés.

fernando alonso_4.JPG

 

A hét elején bombaként robbant a hír, hogy a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali azonnali hatállyal lemondott pozíciójáról, és talán még meglepőbb volt, hogy helyére egy viszonylag ismeretlen, a Formula-1-ben még tapasztalatlan Marco Mattiacci érkezik, aki eddig Ferrari észak-amerikai részlegének vezérigazgatói posztját töltötte be. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szerint ebben az esetben az F1-es tapasztalatoknál sokkal fontosabb, hogy valaki jól ismerje a Ferrari szervezetét, és a „vérfrissítés” azt a lehetőséget is magában rejti, hogy az új csapatfőnök a sportág jelenlegi igényeire reagálva egy teljesen új perspektívából segítse a csapatot. Mindemellett persze hozzátette, nem hagyja magára az új csapatfőnököt, sőt a mostani kevésbé sikeres időszakban több időt tölt majd az F1-es csapattal.

„Segíteni fogok neki, és ahogy a múltban volt, egy kicsit közelebb leszek a Formula-1-hez, több időt fogok itt eltölteni. Jelenleg én vagyok az elsőszámú, aki a legelégedetlenebb ezzel a helyzettel, de ha beigazolódik, hogy Mattiacci volt a megfelelő választás, akkor nagyon hamar visszatérhetünk a győztes útra. Egy fiatal menedzser mellett döntöttem, és erősen hiszek abban, hogy  Ferrari családban kellett körbenéznem. Most mindanyiunknak előre kell tekintenünk, és neki kell gyürkőznünk a munkának, hogy ismét versenyképesek legyünk”- nyilatkozta a minap Montezemolo.

Az új csapatvezető a héten már sok időt eltöltött Maranellóban, és a Kínai Nagydíj hétvégéjén debütál a pálya mellett is. Fernando Alonso egyelőre még nem találkozott vele, de biztosra veszi, hogy ezzel a váltással még nem fog hirtelen megoldódni a probléma.

“Még nem volt lehetőségem találkozni vele. Nem tudom, hogy eljön-e ide, de azt hiszem igen. Ez egy jó alkalom lenne arra, hogy üdvözöljem, de ezen kívül nem sok mondanivalóm van neki. Én csak vezetem az autót, de remélhetőleg elég jó lesz ahhoz, hogy felismerje, melyek a csapat erősségei és gyengeségei, és reméljük, tud majd ezeken javítani.”

„Úgy vélem, időt kell adni neki, és meglátjuk hogyan illeszkedik be. Túl korai lenne még arról beszélni, hogy  innentől kezdve nagyon jó vagy nagyon rossz lesz, Biztosítani kell, hogy a létesítmények, a személyzet készen álljon a fogadására, és segítse a minél gyorsabb beilleszkedést. A legelső naptól kezdve kényelmesen kell éreznie magát a csapatnál”- vélekedett a spanyol bajnok, aki ezzel együtt nem számít gyors fejlődésre.

„Egészen biztos, hogy ezen a versenyen most nem fogunk hirtelen egy másodpercet javulni, hiszen nem Stefano (Domenicali) készítette az első- vagy a hátsó szárnyat. Szóval kell még egy kis idő, és majd meglátjuk mennyit tudunk javítani. Az új emberek is azért jönnek, hogy megpróbálják erősíteni a csapatot, és visszatérjünk a múlt sikereihez.”

000 facebook_banner.jpg

Domenicali hirtelen távozása után olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy talán az egyre elégedetlenebb Alonso is szerepet játszhatott a váltásban, ám a spanyol Kínában nagyon tiszteletteljesen beszélt az ex csapatfőnökről, aki egyébként barátként is közel áll hozzá.

"Stefano egy nagyszerű ember, és nem titok, hogy barátok vagyunk. Továbbra is szoros kapcsolatban leszünk, a héten is többször beszéltünk, és ez a jövőben sem fog változni, mert évek óta jól ismerjük egymást."

“Valószínűleg Stefano többé már nem volt abban a hangulatban, hogy folytatni tudja. Nem érezte, hogy tovább kell cipelnie ezt a terhet, és egy nagyon felelősségteljes lépésre szánta el magát. Ha valaki ilyen kiváltságos pozíciót élvez, akkor nem könnyű megtenni, hogy visszalép, és azt mondja, talán jobb, ha távozok. Ő ezt a Ferrari érdekében tette, azért, hogy a csapat fejlődni tudjon. Ez egy olyan lépés, amit nem szabad elfelejtenünk, és tiszteletben kell tartanunk.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 fernando alonso formula-1 stefano domenicali