2014. máj 12.

F1 Lauda szerint Hamiltont jelenleg senki nem tudja legyőzni

írta: FormaNet
F1 Lauda szerint Hamiltont jelenleg senki nem tudja legyőzni

Lewis Hamilton vasárnap zsinórban negyedik futamgyőzelmét aratta a királykategória 2014-es szezonjában, és ezzel átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben. Csapattársa, Nico Rosberg mindent megtett, hogy nyomás alatt tartsa, és legyőzze brit márkatársát, végül ismét meg kellett elégednie a második hellyel. A Mercedes tanácsadója, Niki Lauda úgy véli, hogy a 2008-as bajnok jelenleg verhetetlen.

lewis hamilton barcelona.jpg

 

Az idény első európai versenyhétvégéjén sem volt kérdés, hogy a Mercedes párosa közül fog kikerülni a futamgyőztes személye. Egy ideig úgy tűnt, hogy a pole-ból rajtoló Lewis Hamilton magabiztos győzelmet arat, ám az eltérő startégiának köszönhetően Nico Rosbergnek a hajrában lehetősége nyílt megfordítani az eredményt. Bahreinben majdnem összejött a gyorsabb gumikon támadó német sikere, így most is ez volt a taktika, de végül nem maradt ideje komolyabb támadást végrehajtani. Mindeközben Hamilton tökéletesen végrehajtotta feladatát, és sorozatban negyedik futamgyőzelmét követően a bajnoki tabella élére állt.

„Lewis verhetetlen. Ezt most nagyon egyszerű kimondani, mert versenyről versenyre egyre jobb. Nico igyekezett minden trükköt bevetni, nyomta mint az őrült, hogy a verseny középső etapjában óvni tudja a gumikat, és a hajrában támadhasson. Nagyon okosan versenyzett, és el is kaphatta volna Lewist, de akkorra vége lett a versenynek”- ecsetelte a háromszoros világbajnok legenda, Niki Lauda, aki olyan nagy versenyzők pályafutását követhette már végig, mint Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve, Alain Prost, Ayrton Senna vagy éppen Michael Schumacher. Lauda senkivel nem akarta összehasonlítani a jelenlegi mezőny favoritját, de hozzátette, hogy szerinte pillanatnyilag senki nem tudná legyőzni Hamiltont.

„Nem lehet összehasonlítani korábbi versenyzőkkel, de nem ismerek senkit, aki ma megverné Lewist ebben az autóban. Senki nem tudja őt legyőzni, mert egyszerűen fantasztikus.”

A szombati időmérőt követően Fernando Alonso úgy nyiltakozott, hogy a Mercedes olyan csúcsformában van, hogy akár sikerülhet nekik az, ami eddig még sosem fordult elő a széria történelmében, azaz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a brackley-i gárda idén minden versenyt megnyer.

„Olyan helyzetben vannak, hogy akár minden versenyt megnyerhetnek”- vélekedett a barcelonában hatodik helyen záró spanyol, és ez a koreográfia Niki Laudát természetesen cseppet sem zavarná. A háromszoros bajnok reméli, hogy a későbbiekben is csak a Mercedes két pilótája harcol majd a vb címért.

„Remélem, hogy így lesz, mert akkor nagyon egyszerű a stratégia, nincs senki aki bezavarna, mi pedig hagyjuk, hogy pilótáink egymás ellen versenyezzenek. Ez az én filozófiám, és eddig semmi rossz nem sült ki belőle. Azt kívánom, hogy továbbra is így menjen a bajnokság, ne szóljon közbe egy harmadik srác, és akkor teljesen nyugodt leszek. Akkor pilótáink egymás ellen küzdhetnek, és aki túléli, az lesz a világbajnok. Ez az én álmom”- mondta Lauda.

Ez az elképzelés valóban álomszerűnek tűnik, de nehéz elképzelni, hogy ilyen kiélezett küzdelemben házon belül mindvégig nyugodt marad a légkör. A rádióbeszélgetésekből a vasárnapi futamon is érezhető volt, hogy Hamilton kicsit sem örült Rosberg felzárkózásának, és később elismerte, hogy rendkívül nehéz dolga van a némettel.

„Nagyon nehéz dolgom van, mert Nico mentálisan nagyon erős, és folyamatosan próbál megtörni, ami kicsit sem könnyű. Nem emlékszem mikor voltam utoljára a bajnokság élén, de ha továbbra is ilyen versenyeink lesznek, akkor ez egy nagyon hosszú szezon lesz”- jósolta a brit.

Ami Rosberget illeti, igaz, hogy az elmúlt négy versenyen mindannyiszor meg kellett elégednie azzal, hogy a 44-es számú autó mögött ért célba, ám a bajnoki tabellán jelenleg mindössze három pont a lemaradása. A sorozatos második helyezések egyáltalán nem törték meg, sőt úgy véli, hogy a mentális harcban jelenleg ő van előnyben.

„Hogy megtörhet-e engem mentálisan? Azt hiszem nehéz dolga lesz. Ő van lendületben, nem pedig fordítva. Nekem kell megpróbálnom őt megtörni.”

000 facebook_banner.jpg

Fernando Alonso szerint a szerencsésebb pilóta viszi majd a bajnoki trófeát: „Valószínűleg az lesz majd a döntő, hogy kettőjük közül ki tud majd végigfutni több versenyt. Úgy vélem, a technikának és a szerencsének döntő szerepe lesz, hiszen a legutóbbi négy versenyen láthattuk, hogy Lewis jobb munkát végzett, viszont a bajnokságban eddig második volt, mert egy versenyen kiesett.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton niki lauda nico rosberg spanyol nagydíj formula-1