2014. jún 07.

F1 Rosberg vezetésével újabb Mercedes elsősort hozott a montreáli kvalifikáció

írta: FormaNet
F1 Rosberg vezetésével újabb Mercedes elsősort hozott a montreáli kvalifikáció

A Kanadai Nagydíj kvalifikációja előtt, mindhárom szabadedzésen Lewis Hamilton volt gyorsabb a Mercedes házi versenyében, ám a döntő pillanatban Nico Rosberg kerekedett felül, és ezzel megszerezte F1-es pályafutásának hatodik pole pozícióját. Hamiltonnak meg kellett elégednie a második hellyel, azaz újabb Mercedes elsősort hozott a szezon hetedik időmérője. A Williamsek mindvégig nagyon erős formát mutattak, de a hajrában Sebastian Vettelnek sikerült elcsípnie a harmadik rajtkockát Valtteri Bottas és Felipe Massa elől. 

rosberg - kanada.JPG

 

A szabadedzések tükrében ezúttal is a Mercedes számított a legnagyobb esélyesnek, mögöttük azonban nagy csata volt várható, elsősorban a Ferrarik és a Williamsek mögött. A Red Bull előzőleg nem számított nagy sikerre, ehhez képest végül Sebastian Vettelnek sikerült legjobban megközelítenie az Ezüst Nyílakat, miközben a Ferrarik a pénteki naphoz képest igen haloványan teljesítettek. A Mercedes házi csatáját ezúttal Nico Rosberg nyerte. 

Q1

Mindössze 21 fővel kezdődött meg a Kanadai Nagydíj időmérő edzése, ugyanis Esteban Gutiérrez még a harmadik szabadedzésen összetörte Sauberjét, melyet a csapat nem tudott összerakni a kvalifikáció kezdetére. A mexikói pilóta vasárnap csak a boxutcából kezdheti meg a 70 körös versenyt. A caterhames Kobajasi Kamuinak sem indult szerencsésen a szombat délutánja, mert autójában ki kellett cserélni a váltót, amiért automatikusan jár az öt rajthelyes hátrasorolás.

Az első mért kört a williamses Valterri Bottas futotta meg 1:18-as idővel a lágy gumikon, de amint megjelentek a Mercedesek, máris 1:16 volt az etalon, sőt Hamiltonnak köszönhetően nem kellett sokáig várnai az 1:15-ös körre sem. A Marussián és a Caterhamen kívül mindenki a keményebb keveréken kezdett. A Mercedesek mögé a két Williams sorolt be Felipe Massa és Valtteri Bottas sorrendben, majd Jenson Button és a két Red Bull következett a sorban. Az utolsó percekben többen szuperlágy gumikra váltottak, aminek köszönhetően nagyot léptek előre, köztük a McLaren pilótái.  Kevin Magnussen második lett Hamilton mögött, Button pedig a negyedik helyre ugrott előre, Rosberg mögé. Massa és Bottas így az ötödik-hatodik helyen zárt, a Ferrarik a 9. és a 10. leggyorsabb kört rakták össze, míg a Red Bullnak egy 11. és egy 13. hely jutott. Alonso már a szuperlágy gumikon tudott javítani a 15. helyről, a Mercedeseknek és a Williamseknek viszont még nem kellett felrakniuk az opciós Pirelliket.

Néhány másodperccel korábban ért véget az első etap, ugyanis az utolsó pillanatokban Marcus Ericcson a 8-as kanyarnál falnak csapata Caterhamjét, ami miatt előkerült a piros zászló. Előtte Sergio Pérez megpördülését nézhette a közönség, Maldonadónak pedig a csapat utasítására félre kellett húzódnia. Később a Twitteren a Lotus azt írta, hogy elővigyázatosságból állították le venezuelai versenyzőjüket, de a probléma okáról nem adtak hírt.

Kiesők sorrendje: Maldonado, Chilton, Bianchi, Kobajasi, Ericsson, Gutiérrez.

Q2

A folytatásban mindenki a piros jelzésű szuperlágy gumikkal hajtott ki, és a Williams tovább folytatta menetelését. A Mercedesek érkezése előtt Massa 1:15.773-mal állt az élen, sőt első nekifutásra sem Rosberg, sem pedig Hamilton nem tudta túlszárnyalni a brazil gyorskörét. Rosberg öt századdal, brit csapattársa pedig egy tizeddel maradt el. Bottas visszacsúszott a negyedik helyre, mögötte pedig Alonso, Ricciardo, Button trió sorakozott fel. Vettel az utolsó próbálkozás előtt csak a 13. volt, de a hajrá nagy felfordulást hozott az addigi sorrendben. A Mercedesek visszavágtak az időközben első-második helyet kibérlő Williamseknek, a Red Bullok pedig felzárkóztak az ötödik-hatodik helyre. Őket követte Alonso, Button és Räikkönen, az utolsó továbbjutó helyért pedig Jean-Eric Vergne Toro Rossója ütötte ki a force indiás Nico Hülkenberget.

Kiesők sorrendje: Hülkenberg, Magnussen, Pérez, Grosjean, Kvjat, Sutil.

Arctica sportnapszemüveg

Q3

Az utolsó 12 perces etap elején Valtteri Bottas egy nagyon szép 1:15.550-es körrel nyitotta a sort, Nico Rosberg azonban rögtön egy 1:14-gyel vágott oda. A 44-es autót vezető csapattárs szintén legyőzte a Williams finn pilótáját, de Rosbergtől egy hajszállal kikapott. Massa Q3-ban futott első gyorsköre a negyedik helyre volt elég, a Red Bullok pedig az ötödik-hatodik legjobb időt autózták, Ricciardo és Vettel sorrendben. A német bajnok már bő egy másodperccel volt lemaradva Rosbergtől. A Ferrarik a biztató pénteki nap után valahogy félresiklottak – Alonso elsőre csak a 7. helyet szerezte meg Vergne és Button előtt.

Räikkönen csak a hajrában hajtott ki egy mért körre, amivel feljött a nyolcadik helyre. A finnek ugyan még lett volna ideje javítani, de végül nem kezdett bele egy újabb gyorskörbe. Szerencsétlenségére Button és Vergne viszont javított addigi legjobbján, ezzel a Jégember újra az utolsó helyen találta magát.

Az élen közben Rosberg tovább javított, végül 1:14.874-gyel szerezte meg idei harmadik rajtelsőségét. Hamilton mindössze 79 ezreddel kapott ki csapattársától, és később elismerte, valahogy nem tudott összerakni egy tökéletes kört. 

nico rosberg - canada.JPG

 

Vettelnek viszont nagy meglepetésre sikerült a tökéletes kör, ráadásul a döntő pillanatban, és ezzel maga mögé utasította a Williamseket. A négyszeres bajnok ausztrál csapattársa a hatodik rajtkockát szerezte meg, majd a negyedik sort Alonso-Vergne párosa foglalta el, Button és Räikkönen pedig az ötödik rajtsorból kezdheti meg a vasárnapi futamot. A top10 utolsó három helyezettje már bőven egy másodpercen kívül volt a Mercedes idejétől. 

Rosberg természetesen nagyon boldog volt, hogy legyőzte brit márkatársát, és abban a tudatban, hogy Hamiltonnak nagyon fekszik a kanadai aszfaltcsík, még értékesebbnek tartja idei harmadik rajtelsőségét. A háromszoros montreáli futamgyőztes ezúttal gratulált csapattársának, és reméli, hogy vasárnap felveheti a harcot az első helyért. 

Vettel a leintést követően elmondta, hogy utolsó gyorskörén az első szektorban hibázott, a második szektorban azonban helyrehozta a dolgokat. A vasárnapi versenyen elsősorban az a céja, hogy maga mögött tartsa a két Williamst, és lehetőleg ne nagyon szakadjon le a Mercedesektől. Bottas mindössze két ezreddel kapott ki Vetteltől, és Massa is csak néhány századdal maradt el, így nem meglepő, hogy a Williams mindkét versenyzője a harmadik rajtkockát "siratta", és egyértelműen dobogós helyezésre hajtanak vasárnap. 

A Ferrarinál Alonso nem lepődött meg túlságosan, hogy az ígéretes pénteki nap után végül kiderült, továbbra sem elég gyors az autó. A spanyol klasszis szerint ennél több nincs a Ferrariban, ráadásul a péntekinél sokkal melegebb időjárás sem kedvezett nekik. Räikkönen elismerte, hogy egyetlen gyorsköre nem sikerült túl fényesen. A finnel kapcsolatban egyébként érdekes pletykák keltek szárnyra a monreáli paddockban. Egy német sportlap szerint, gyenge szereplése és kommunikációs problémák miatt a Ferrari idő előtt menesztheti a "Jégembert", akinek 2015 végéig szól a szerződése a csapatnál. Sok szakértő szerint persze ez csak a szokásos komolytalan találgatás, ami már most elkezdődött a jövő évi pilótafelállásokra vonatkozóan. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye: 

 1. Nico Rosberg       Mercedes             1m14.874s         
 2. Lewis Hamilton     Mercedes             1m14.953s  +0.079s 
 3. Sebastian Vettel   Red Bull-Renault     1m15.548s  +0.674s 
 4. Valtteri Bottas    Williams-Mercedes    1m15.550s  +0.676s 
 5. Felipe Massa       Williams-Mercedes    1m15.578s  +0.704s 
 6. Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault     1m15.589s  +0.715s 
 7. Fernando Alonso    Ferrari              1m15.814s  +0.940s 
 8. Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault   1m16.162s  +1.288s 
 9. Jenson Button      McLaren-Mercedes     1m16.182s  +1.308s 
10. Kimi Raikkonen     Ferrari              1m16.214s  +1.340s 

11. Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes 1m16.300s  
12. Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes     1m16.310s  
13. Sergio Perez        Force India-Mercedes 1m16.472s  
14. Romain Grosjean     Lotus-Renault        1m16.687s  
15. Daniil Kvyat        Toro Rosso-Renault   1m16.713s  
16. Adrian Sutil        Sauber-Ferrari       1m17.314s  

17. Pastor Maldonado      Lotus-Renault        1m18.328s  
18. Max Chilton           Marussia-Ferrari     1m18.348s  
19. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari     1m18.359s  
20. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault     1m19.278s  
21. Marcus Ericsson       Caterham-Renault     1m19.820s  
22. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari       idő nélkül 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 rosberg kvalifikáció formula-1 kanadai nagydíj