2014. jún 11.

F1 Horner: Newey még nagyon sokáig a csapat tagja lesz

írta: FormaNet
F1 Horner: Newey még nagyon sokáig a csapat tagja lesz

A Kanadai Nagydíj hétvégéje több szempontból is a Red Bull Racingről szólt, hiszen a csapat nem csak idei első kettős dobogós helyezését szerezte meg, de ausztrál versenyzőjük, Daniel Ricciardo feliratkozott a Formula-1 győzteseinek listájára. Mindemellett hétvégén derült ki, hogy a csapat tervezőzsenije, Adrian Newey a jövőben kevesebb szerepet vállal és új kihívásokat keres. A vasárnapi siker után a csapatfőnök, Christian Horner a széria hivatalos oldalának adott interjúban az új futamgyőztest méltatta, és - bár kissé rejtélyesen - beszélt Newey jövőben szerepvállalásáról is…

newey - horner.JPG

 

Micsoda fantasztikus verseny volt – és micsoda meglepő eredmény született…

Christian Horner: Igen, valóban fenomenális volt látni, ahogy Daniel megszerezte első győzelmét. Jó ideje ólálkodott már az első hely körül, és ez most megvalósult. Talán kezünkre játszott a Mercedes szerencsétlensége, viszont Daniel ott volt, hogy megragadja a kínálkozó lehetőséget. Hogy is tartja a mondás? ’Ahhoz, hogy első legyél, először is végig kell futni a versenyt!’ Ez egy nagyszerű hír két héttel a Red Bull hazai versenye, az Osztrák Nagydíj előtt.

Valóban úgy tűnik, hogy a boldog napok visszatértek a Red Bullhoz, viszont még verseny előtti hír volt, hogy Adrian Newey aláírt egy új szerződést a csapattal, de egyre kevesebb feladatot vállal. A hír sokakat meglepett. Mit jelent ez valójában?

CH: Új feltételekben állapodtunk meg, ami azt jelenti, hogy nem fog teljesen visszavonulni a Formula-1-ből. Tanácsadó szerepet tölt majd be, azaz Adrian továbbra is a közelünkben lesz. Mivel a csoport folyamatosan növekszik és fejlődik, így Adrian számára izgalmas feladatot jelent, hogy más projektekben is részt vállaljon. Szóval azt gondolom, hogy a jövő egyértelmű – semmi kétsége afelől, hogy Adrian még hosszú évekig a csapat tagja lesz.

Adrian a csapat egyik legfontosabb embere. A jövőben hogyan fog működni a mindennapi munka? Egy személy vagy egy csoport irányítása alatt?

CH: Adrian tanácsadóként továbbra is hozzájárul majd a csapat munkájához. Továbbra is lesz szerepe, csak közben más projektbe is belevág, de erről csak a szezon későbbi szakaszában teszünk bejelentést. Van egy nagyon erős csapatunk, és nem tervezzük, hogy Adrian helyére mást keressünk.

Ha visszaemlékszünk, anno a Williams és a McLaren is nagyon hasonlóan nyilatkozott, amikor Adrian távozott tőlük. Ez is egyfajta előkészítés a távozásához?

CH: Adrian nem megy el.  Továbbra is tervezőasztalhoz ül, ellátogat majd a Milton Keynes-i gyárba, és idejének egy részét a Formula-1-es csapatra fogja fordítani.

A jövő évi autó még Adrian Newey koncapciója alapján készül?

CH: Igen, teljes mértékben.

Amikor azt mondta, hogy Adrian más projektekbe is belevág, meglehet, hogy valami jacht- vagy talán űrprojektre gondolt? 

CH: Talán valami olyasmibe vág bele, ami teljesen a sajátja - soha nem lehet tudni. A nyár későbbi szakaszában majd beszélünk az egyes projektekről is. Van néhány izgalmas dolog a tarsolyunkban.

Kicsit úgy tűnik, Adrian azért vonul háttérbe, mert csalódott amiatt, hogy a szabályok teljesen bekorlátozzák az ötleteket, és a remek elképzelések előtt mindig bezárják a kapukat…

CH: Adrian 26 éve van már a Formula-1-ben, és nem fogja elhagyni ezt a sportot, nem vonul vissza, egyszerűen egy új kihívást is bevállal, miközben kapcsolatban marad a Red Bull Racinggel.

De ez a helyzet is alátámasztja a pletykákat. Amit szívvel-lélekkel csinálsz, azt nem hagyod el…

Arctica sportnapszemüveg

CH: A közeljövőben bejelentünk majd néhány új projektet, és úgy vélem, ő most olyan fázisban van, hogy új kihívásokat kell keresnie. De ahogy már mondtam, továbbra is velünk fog dolgozni. Van egy fantasztikus technikai csapatunk - amit sokszor figyelmen kívül hagynak -, és a jövőben is Adrian tapasztalataira és tudására építünk. Jelenleg nem tervezzük, hogy új technikai igazgatót keresünk Adrian helyére. Ennyit tudok mondani erről.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png  

Szólj hozzá

forma-1 red bull christian horner adrian newey formula-1