2014. jún 20.

Így várják az osztrák hegyek az F1-et (helyszíni képgalériával)

írta: FormaNet
Így várják az osztrák hegyek az F1-et (helyszíni képgalériával)

A száguldó cirkusz 11 év kihagyás után idén visszatér Ausztriába, a felújított A1, ma már Red Bull Ringre, hogy az osztrák hegyek között újra a száguldásé legyen a főszerep néhány napra.

Red Bull ring boxutca_1.jpg

 

 

A helyszínen már csütörtökön hatalmas volt a hangulat, annak ellenére is, hogy a nem kis létszámú F1-es zarándok érkeztetése nem volt teljesen zökkenőmentes. A látvány, a többi rajongó lelkesedése azonban mindenért kárpótolta az órákig csak az autójukban araszolgató Osztrák Nagydíjra érkezőt.

Számunkra, magyar szurkolók, újságírók számára különös jelentősege van ennek a helynek, hiszen 1976-ban, a Magyar Televízió innen közvetítette az első Formula-1-es futamát, ami megalapozta hazánkban a király kategória máig is íródó, töretlen történetét.

Hat évvel ezelőtt Dávid Sándorral az F1-es futamok közvetítésének magyarországi történetéről beszélgettünk, ahol természetesen szóba került ez a pálya is.

Akkor erről így írtunk az SC_blogon:

Részlet:

1976 tavaszán a Magyar Televízió sportosztályára egy kihagyhatatlan ajánlat érkezett az Eurovízió-Intervíziótól: a sportosztály ingyen közvetíthet három európai futamot. Jellemző volt a hazai szakemberek autósportokban való járatlanságára, hogy Radnai János, a sportosztály akkori vezetője úgy fogalmazott: „közvetíthetünk valami autóversenyről”.   
A Telesport fiatal újságírói, Knézy Jenő és Dávid Sándor persze rögtön tudták, miről van szó. Saját autóval, saját benzinnel, két napidíjjal indultak el Zeltwegbe, és 1976. augusztus 15-én a Magyar Televízióban képernyőre került az első hazai Formula-1-es közvetítés, az Osztrák Nagydíj.

Osztrák Nagydíj 1976.JPG

A premier emlékezetesre sikeredett. Eső miatt háromszor indították újra a mezőnyt, így csúszott a verseny vége, ezért az MTV kifutott a rendelkezésére álló műsoridőből. Az adás szerkesztője, Pallós Klári rászólt a kommentátorok fülére: „Lapajkám, most azonnal búcsúzzon el, vége a műsoridőnek!”Ekkor öt-hat kör volt még hátra a versenyből. Dávid Sándor – ahogy ő fogalmaz – „szolgai módon elköszönt”, mondván, majd este, vagy hétfőn a hírekből megtudhatják az eredményt a kedves nézők. Másnap az összes lap sportrovata erről cikkezett, kikérve magának, hogy megfosszák a sportrajongókat a befutó látványának örömétől. Ez a felzúdulás arra hívta fel az akkori szerkesztők figyelmét, hogy bizony van érdeklődés ez iránt az „új sport” iránt, nem is csekély! Így kezdődött az F1-es közvetítések magyarországi története.

A teljes cikk Simon István barátunk oldalán olvasható: 

Kecskelábú széktől a digitális stúdióig – a hazai F1-es közvetítések története

 

A továbbiakban beszéljenek helyettünk a fotók, melyeket csütörtökön készítettünk a helyszínen.

Klikk a képre a galériához

Bika a Red Bull ringen.jpg

 

 

Szöveg: FormaNet

Fotó: FormaNet, StatsF1

 

Szólj hozzá

forma1 autósport motorsport formula-1 osztrák nagydíj