2014. jún 22.

F1 Massa és a Williams begyűjtötte a riválisok gratulációit (fotógalériával)

írta: FormaNet
F1 Massa és a Williams begyűjtötte a riválisok gratulációit (fotógalériával)

A szezon elején sokan gondolták, hogy a grove-i gárda idén borsot törhet az ellenfelek orra alá, most mégis nagy meglepetésként ért mindenkit, hogy a Williams bérelte ki az első sort a Red Bull Ringen, ahol előzőleg legnagyobb favoritként természetesen a Mercedest emlegették, illetve a hazai közönség sokat várt a legutóbbi versenyhétvégén kettős dobogós eredményt ünneplő Red Bulltól. A legfőbb riválisok ezúttal megbotlottak, de első dolguk volt gratulálni Sir Frank Williams csapatának.

Massa a pole-ban.JPG

 

A verseny előtti napon a péntekinél jóval barátságosabb időjárás fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét a spielbergi versenypályán, ám az eső és szélmentes nap ellenére több élmenőnek is rosszabbul sült el a délutánja, mint ahogy azt a pénteki edzésekből jósolni lehetett. Végül az időmérő edzés hatalmas meglepetést hozott, és nem mellesleg idén először fordul elő, hogy nem egy Mercedes ünnepelhette a legelőkelőbb rajtpozíciót. A brackley-i gárda pilótáinak ugyanis eléggé szerencsétlenül alakult a szombat délutánja – Lewis Hamilton két döntő körét is elrontotta, előbb a 8-as kanyarnál sodródott ki, ami miatt törölték a köridejét (egyébként nem csak a brit járt így – összesen 14 gyorskört töröltek a 8-as kanyar levágása miatt), majd a 2-as kanyar babrált ki vele. Ez utóbbi megpördülésnél a sárga zászló csapattársának, Nico Rosbergnek is rosszul jött, így a németnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel, Hamilton pedig csak a kilencedik rajtkockát szerezte meg az osztrák közönség nagy örömére – a Red Bull szurkolókkal megtelt lelátókon ugyanis (nem túl fair módon) hatalmas üdvrivalgás fogadta Hamilton minden rontását.

A bajnokságot vezető alakulatnál nem sokat magyarázkodtak, egyszerűen elismerték, hogy a Williams ezúttal jobb munkát végzett, és megérdemelte a rajtelsőséget.

„Szeretnék gratulálni a Williamsnek. Ma igazán jó munkát végeztek, és nagyon megérdemlik a pole-t”- kezdte a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff.

„Ma egyszerűen nem voltunk elég jók. Már a trükkös harmadik szabadedzésen is egyértelmű volt, hogy a lágyabb gumikat nehéz lesz optimális működési tartományába hozni egy mért körre. Lewis első Q3-as köre talán jó lett volna a pole-hoz, de a végén hibázott, és emiatt az idejét is elvették, a második menetben pedig megpördült. Nico már az edzések során sem volt teljesen elégedett az autó egyensúlyával, ráadásul a Q3 végén sárga zászló miatt ment el a gyorsköre. Hosszú és nehéz versenyünk lesz, de szeretnénk felzárkózni és erős eredményt elérni”- ecsetelte a történteket Toto Wolff.

A Red Bull tulajdonosának, Dietrich Mateschitz-nek köszönhetően újjászületett spielbergi létesítmény közönségének nem lehetett oka panaszra az infrastruktúra, a kiszolgáló létesítmények sokasága és gyors személyzete, és persze a csodálatos környezet miatt, egyedül kedvenc csapatuk eredményén szomorkodhattak. A csapat hazai pályáján Sebastian Vettel már a Q2-ben elvérzett, ehhez képest csapattársa, Daniel Ricciardo elégedett lehetett az ötödik helyre elegendő gyorskörével.

A Mercedeshez hasonlóan, az energiaitalosok sem kerestek kifogásokat, helyette inkább gratuláltak Massáéknak.

„Először is gratulálunk a Williamsnek, mely nagyszerű munkát végzett, és megérdemelten vannak az első helyen. Sajnos mi nem tudtunk harcban lenni a legjobb helyért, azt hiszem az ötödik hely volt a maximum amit elérhettünk. Daniel mindent kihozott az autójából, Sebastian pedig szenvedett az egykörös tempóval, és persze hazai pályán még inkább csalódás, hogy már a Q2-ben kiesett. A versenytempónk ennél sokkal jobb, így bízunk benne, hogy előrébb tudunk végezni vasárnap a Red Bull hazai versenyén”- nyilatkozta a leintést után Christian Horner csapatfőnök.

A Ferrarinál felemás értékelések születtek, hiszen Fernando Alonso negyedik helyével idei legjobb időmérős eredményét tudhatja magáénak, finn kollégája azonban csak a nyolcadik rajkockából kezdheti meg a 71 körös Osztrák Nagydíjat.  A spanyol bajnok az időmérőt követően ex csapattársát méltatta: „Felipe egy nagyszerű versenyző, és ezt ma is bizonyította. Mindig is azt mondtam, hogy ő egy nagyon gyors pilóta. Nem sok ember hitte el ezt nekem, de most is azt gondolom, hogy ő volt a leggyorsabb csapattársam, akivel valaha együtt dolgoztam” – dicsérte Alonso az F1-es karrierének 16. pole-ját megszerző brazilt. Ami a saját rajtpozícióját illeti, kicsit szürreálisnak tartja, hogy egy Mercedes mögötte van, és úgy véli, hogy a versenyen leginkább hátrafelé kell majd figyelnie, és bár elégedett a fejlesztésekkel, ettől függetlenül úgy gondolja, hogy nem lesz egyszerű feladat megőrizni negyedik helyét.

Ami pedig az „ünnepelt” Williamst és Felipe Massát illeti, nem csak hatalmas meglepetés, de - a lelátókon is körbenézve - nagy nagy öröm fogadta a mostani sikert.

„Ennél nincs is jobb érzés. Egy versenyző nem is vágyhat annál jobb érzésre, mint hogy ő legyen a leggyorsabb a pályán. Mindig keményen dolgozunk és harcolunk azért, hogy ezt elérjük, szóval ez egy fantasztikus pillanat. A vasárnap hosszú és nehéz lesz, de kezdésnek azért ez nem rossz. Nem felejthetjük el, hogy a Mercedes eddig mit produkált, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy most nem volt tiszta időmérőjük. Ők a legerősebbek, de remélem, hogy a szezon során közelebb kerülünk hozzájuk, vagy akár megelőzhetjük őket. Ezen dolgozunk, de jelenleg még nem tudhatjuk mi lesz. Azt biztos, hogy erősek lesznek, szóval mindenre fel kell készülnünk, még arra is, hogy mögöttük érünk célba. De még ez a verzió is fantasztikus lenne”- nyilatkozta boldogan, de reálisan a közel hat év után újra rajtelsőséget ünneplő Massa.

Hogy a Williamsek legyőzik-e a Mercedest versenykörülmények között, az még a közeljövő – remélhetőleg izgalmas – története lesz, annyi azonban biztos, hogy a grove-i gárda mindent megtesz majd a versenyzők sikeréért.

„Kissé sokkban vagyok, ahogy valószínűleg mindannyian" – mondta az időmérő után a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams.

„Ilyen eredményre azért nem számítottunk, de nagyon örülök Felipe sikerének, tényleg megérdemelte. Az utóbbi néhány versenyhétvégén nagyon balszerencsés volt. Remélhetőleg vasárnapra sikerül egy hatékony stratégiát kidolgoznunk, és élni tudunk a lehetőséggel, mert jó lenne végre sok pontot gyűjteni.”

Figyelembe véve a pénteki, és szombati fergeteges hangulatot, a pálya csodálatos látványát, izgalmas vonalvezetését és a rajtrács eddigiektől jelentősen eltérő felállását, minden bizonnyal remek futamnak nézünk elébe itt a pályán, és a televízió készülékek előtt egyaránt. 

A szombaton, a FormaNet által pályán készített fotógalériához klikk a képre

Massa megköszönte.JPG

 Szöveg és fotó: FormaNet

Szólj hozzá

forma1 autosport felipe massa formula-1 red bull ring osztrák nagydíj williams f1