2014. júl 10.

F1 Bianchi szerint esélytelen, hogy már jövőre a Ferrari pilótája legyen

írta: FormaNet
F1 Bianchi szerint esélytelen, hogy már jövőre a Ferrari pilótája legyen

A kétnapos silverstone-i teszt második napján a Ferrarinál Jules Bianchi helyettesítette a vasárnapi futamon mégsérült Kimi Räikkönent, és a francia a nap végén a tabella élén zárt. Bianchi természetesen nagyon örült a lehetőségnek, hiszen a Ferrari Akadémia tagjaként bizonyítani szeretné, hogy megérett egy komolyabb ülésre, de  a széria hivatalos oldalán megjelent interjúban elismerte, jövőre még nincs esélye a maranellóiaknál, mert a csapat jelenlegi pilótáival tervezi a folytatást.

jules bianchi - silverstone teszt.JPG

 

Milyen volt visszaülni egy Ferrariba?

Jules Bianchi: Nagyon jó volt. Egy Ferrarit vezetni mindig nagyszerű érzés. Nyilván a tesztprogram nagyon sűrű volt, és szinte mindent megcsináltunk, szóval elégedett vagyok.

Mikor tudtad meg, hogy helyettesítheted Kimi Räikkönent?

JB: Hétfőn, de nem emlékszem, pontosan mikor. Úgy hétfő este felé.

Az, hogy rád esett a választás azt is jelentheti, hogy a Ferrari tervez veled a jövőben?

JB: Nos, figyelembe véve, hogy tagja vagyok az akadémiának, így természetesen ez a célom. Meg kell mutatnom, hogy készen állok, aztán többit majd meglátjuk. De jelenleg van két jó versenyzőjük, akik jó munkát végeznek, így nem hiszem, hogy mindez most tervben van.

De a mostani teszt egy jó vizsga volt?

JB: Igen, azt hiszem következetesen jó időket tudtam autózni. A pálya persze most más volt, ezért nehéz összehasonlítani a hétvégével, de az mindig jó dolog, ha jó köridőket mész, szóval nagyon boldog voltam a nap végén.

A hétvégével együtt van egy jó viszonyítási alapod, hogy mi a különbség a Marussia és a Ferrari között…

JB: A Ferrari nyilvánvalóan több leszorítóerővel rendelkezik, de ezt eddig is tudtuk. Ezzel együtt jobb a sebessége a kanyarokban, de nem igazán tudom összehasonlítani a kettőt, mert ez most egy kicsit másfajta nap volt. Kezdve a széltől, a másféle gumiabroncsokon keresztül az eltérő üzemanyagterhelésig, szóval nehéz lenne összehasonlítani őket. De amit éreztem az az, hogy nagyobb volt a leszorítóerő.  

Mennyi aerodinamikai- és mennyi gumitesztet végeztél?

JB: Elég sok aero tesztet csináltunk és a beállításokkal is dolgoztunk. Megoldásokat kerestünk az autó javítása érdekében, és észleltem néhány érdekes dolgot, de még ki kell elemezni az adatokat, és remélhetőleg találunk majd hasznos dolgokat köztük.

Nyilván mások voltak a körülmények, de azért ott motoszkál a fejedben, hogy jobb idő futottál, mint Kimi Räikkönen a második szabadedzésen, és Fernando Alonso idejével is felvetted a versenyt?

JB: Igen, természetesen sokkal jobb érzés ha jó munkát végzel és jó időket mész. Azért ez más volt, mert a második szabadedzésen fújt a szél, így nem lehet összehasonlítani, de mindig nagyszerű érzés jó köridőket futni.

Mennyire lennél csalódott, ha nem a Ferrarinál kötnél ki?

JB: Jelenleg tudom, hogy a jövő évre ez nem lehet a terveim között, úgyhogy egyelőre csak a Marussiára összpontosítok, és megpróbálok jó eredményeket elérni ott. Azt hiszem látható, bennünk is megvan a lehetőség arra, hogy jó munkát végezzünk, és nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan fejlődjünk. Aztán egy nap ha úgy akarják, akkor készen fogok állni. 

A teszt jó alkalom volt arra, hogy megmutasd mennyire érzed magad otthon a Ferrarinál, és milyen jól tudsz kommunikálni a csapattal?

JB: Azt hiszem egyértelművé vált, hogy jól tudunk együtt dolgozni a csapattal, de ez csak egy tesztnap volt, így nem az volt a cél, hogy más pilótákkal összehasonlítsanak. A cél az volt, hogy fejlesszük az autót, és ebben megpróbáljak segíteni a csapatnak. Szerintem jól végeztem a dolgom, és nagyon elégedett lehetek.

Ez volt az ötödik különböző Ferrari amit már tesztelhettél eddig. Ez a kapcsolat segít majd abban, hogy az F1-ben maradj addig, amíg lesz számodra egy szabad hely esetleg 2016-ban?

JB: Ez a célom. Sosem könnyű bent maradni az F1-ben, de remélem, be tudom bizonyítani a Ferrarinak, hogy megérdemlem, hogy maradhassak, és ők tudnak ebben segíteni. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt ferrari forma-1 silverstone jules bianchi formula-1