2014. júl 31.

F1 Newey szerint veszélyben van a királykategória

írta: FormaNet
F1 Newey szerint veszélyben van a királykategória

A címvédő Red Bull Racing technikai igazgatója, Adrian Newey a jövő évtől egyre inkább háttérbe kíván vonulni a száguldó cirkusz világától, és inkább más kihívások felé kacsingat. A tervezőzseni nem titkolja, meglehetősen kiábrándult a szériából, aminek oka a folyamatos megszorítások és szigorítások. Newey szerint nem jó irányba tart a Formula-1.

adrian newey - hungaroring.JPG

 

Adrian Newey a Formula-1 történelmének legsikeresebb tervezőjének mondhatja magát, hiszen három alakulattal – Williams, McLaren, Red Bull – összességében tíz konstruktőri címet nyert a szériában. Az utóbbi években azonban nem egyszer adott hangot azon véleményének, hogy az egyre szigorúbb szabályozás miatt a tervezők keze nagyon meg van kötve, ami finomanszólva sem nyeri el a tetszését. Kritikái ellenére a Kanadai Nagydíj előtt óriási meglepetésként robban a hír, hogy a jövő évtől kezdve új kihívások elé néz. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy teljesen hátat fordítna jelenlegi csapatának, sőt Christian Horner csapatfőnök nemrégiben egyértelművé tette, hogy továbbra is számítanak Newey tudására.

„Új feltételekben állapodtunk meg, ami azt jelenti, hogy nem fog teljesen visszavonulni a Formula-1-ből. Tanácsadó szerepet tölt majd be, azaz Adrian továbbra is a közelünkben lesz. Mivel a csoport folyamatosan növekszik és fejlődik, így Adrian számára izgalmas feladatot jelent, hogy más projektekben is részt vállaljon. Szóval azt gondolom, hogy a jövő egyértelmű – semmi kétsége afelől, hogy Adrian még hosszú évekig a csapat tagja lesz. Továbbra is tervezőasztalhoz ül, ellátogat majd a Milton Keynes-i gyárba, és idejének egy részét a Formula-1-es csapatra fogja fordítani”- nyilatkozta Horner.

A brit MotorSport magazinnak adott interjúban most maga Adrian Newey is kifejtette, miért döntött úgy, hogy háttérbe vonul. 

„Azt kell mondjam, technikai igazgató társaim olyanok, mintha pulykaként a karácsonyra voksolnának”- kritizálta azon többséget, akiket láthatóan kevésbé zavarnak a folyamatos szigorítások.

„Egy rakás tényező - és nagyon vegyes érzelmek is szerepet játszottak azon döntésemben, hogy elhagyjam az F1-et”- tért rá a lényegre Newey.

„Úgy éreztem, hogy itt az ideje valami más kihívást találni magamnak, és minden bizonnyal ez egy elég komoly tényező. Ugyanakkor azt hiszem, a szabályok túlságosan szigorúvá váltak számomra. Veszélyben vagyunk, hiszen a  karosszéria szempontjából a GP1 felé haladunk. Az autók egyre inkább hasonlítanak egymásra. Ha fehérre festenénk mindegyiket, akkor igencsak nehéz lenne észrevenni a különbségeket. Különösen jövőre, amikor az eltérő orrok eltűnnek majd.”

Adrian Newey konstruktőri világbajnoki címet jelentő munkái:

 1992 Williams – FW14B

 1993 Williams – FW15C

 1994 Williams – FW16

 1996 Williams – FW18

 1997 Williams – FW19

 1998 McLaren – MP4/13

 2010 Red Bull – RB6

 2011 Red Bull – RB7

 2012 Red Bull – RB8

 2013 Red Bull – RB9

 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull adrian newey formula-1