2014. aug 25.

F1 A Mercedesnél vége a jóvilágnak

írta: FormaNet
F1 A Mercedesnél vége a jóvilágnak

Eddig sem volt idilli a hangulat Nico Rosberg és Lewis Hamilton között, ám Belga Nagydíj második körében történt incidens miatt most elszabadultak az indulatok a Mercedesnél. A csapat főnöke, Toto Wolff egyértelművé tette, hogy nem marad következmények nélkül az eset, és a szezon hátralévő részére valószínűleg változtatni kell eddigi filozófiájukon és szorosabbra fogják a gyeplőt két versenyzőjük bajnoki címért zajló küzdelmében. A csapat eddig többnyire a szabadon engedte pilótáit a pályán, de a jövőben nem kizárt, hogy élnek a csapatutasítás lehetőségével.  

mercedes- spa.JPG

 

A Mercedes versenyzői az első sorból várhatták a Belga Nagydíj rajtját, és mivel egész hétvégén nagy előnyben voltak, szinte nyilvánvaló volt, hogy a pole-t megszerző Nico Rosberg illetve a második helyről rajtoló Lewis Hamilton küzd majd meg a legnagyobb trófeáért Spában. Ezzel szemben az ötödik helyről induló Daniel Ricciardo ünnepelhetett futamgyőzelmet, és ebben döntő szerepe volt a második körben történt összecsapásnak, aminek következtében a konstruktőri bajnokságot vezető brackley-i gárda értékes pontokat bukott el.

A rajt után élre álló Hamiltont márkatársa a második körben, a hosszú egyenesben megpróbálta megelőzni, aminek egy koccanás lett a vége. Rosberg egy sérült elsőszárnnyal folytatni tudta a versenyt, a brit bajnok pontszerző esélyei azonban egy hátsó defekt miatt elszálltak. Az incidenst sima versenybalesetnek minősítették a stewardok, ám házon belül elszabadultak az indulatok.

Elsőként a háromszoros világbajnok, Niki Lauda szólalt meg az ügyben, és egyértelműen Hamilton mellé állt.

„Sajnálom ami Lewis-szal történt, és teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy Nico a második körben nekiment. Ez abszolút elfogadhatatlan. Azt hittem ennél okosabb, de nyilvánvalóan nem”- fejezte ki nemtetszését az osztrák legenda.

A csapat főnöke, Toto Wolff is teljesen elfogadhatatlannak minősítette  az esetet, és leszögezte, hogy mégegyszer ilyesmi nem fordulhat elő versenyzőivel, ugyanis a szabadon versengés mellett Rosbergnek és Hamiltonnak egy alapvető szabályt kell betartania, mégpedig az, hogy nem ütközhetnek.

„A legrosszabb forgatókönyvet láttam, amit csak el lehet képzelni. Versenyzőink már a második körben ütköztek, ami összességében egy kettős győzelmünkbe került, hiszen teljesítményünk alapján az volt a realitás. A csapat egyértelmű filozófiája, hogy hagyjuk versenyezni pilótáinkat, de az első számú szabály az, hogy nem ütközhetnek. A verseny korai szakaszában ilyen fajta baleset olyan elfogadhatatlan kockázat, ami soha nem fordulhat elő. Összességében ez egy nagyon jó csapat, és egyértelműen az a célunk, hogy megerősítsük pozíciónak a konstruktőri pontverseny élén. Ehhez mindkét autónknak következetesen eredményesnek kell lennie a következő versenyeken. Most össze kell fognunk, és Monzába erősebben kell visszatérnünk”- nyilatkozta Wolff.

Természetesen a zárt ajtók mögötti „szembesítés” és megbeszélés sem maradt el a leintést követően, ám a nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy egyelőre még senki nem nyugodott le. Wolff továbbra is kitartott amellett, hogy a Mercedesnél felülvizsgálják eddigi stratégiájukat, de konkrétumokat még nem tudott.

„Még nem döntöttük el, hogyan tovább, mert a kedélyek még nem csillapodtak. Még nagyon ideges vagyok és nem csak azért, mert ütköztek, hanem mert együtt fektettük le a szabályokat, amit most felrúgtak.  Olyan érzés, mintha cserbenhagytak volna. Mindegy, hogy Lewisról vagy Nicóról van szó, ez egy olyan dolog, mintha a csapatot is cserbenhagyták volna”- mondta a több mint félórás megbeszélést követően Wolff, majd hozzátette, hogy szabad versengés ide vagy oda, nem szeretnének bolondot csinálni magukból a szezon végén.

„Mindannyian rajongók vagyunk, és mindenkinek tartozunk annyival, hogy hagyjuk szabadon versenyezni pilótáinkat. Ez a filozófia azonban most ahhoz vezetett, hogy a Mercedes sok értékes pontot elbukott. Nem szeretnénk, ha a szezon végén, Abu Dzabiban azért buknánk el a bajnoki címet, mert rajongói vagyunk a versenyzésnek. Egy dolog élvezni a versenyzést, a másik oldalon azonban ott van, hogy idiótát csinálunk magunkból, ha végül nem nyerünk semmit.”

Ami a főszereplőket illeti, Rosberg a pódiumon láthatóan kellemetlenül érezte magát a közönségtől kapott füttykoncert miatt, és a dobogós ceremónia utáni interjú során nem is tudott sokmindent mondani az esetről. Később - miután ő is visszanézte az ütközést - azonban úgy nyilatkozott, hogy egy szimpla versenybaleset volt.

„A legegyszerűbben úgy lehet fogalmazni, hogy egy versenybaleset volt, és így láttak ezt a versenybírók is”- mondta a listavezető, majd arra a kérdésre, hogy miért nem várt egy jobb alkalomra az előzéshez, a következőket felelte: „Nem láttam semmiféle kockázatot a dologban, szóval úgy gondoltam, miért ne próbálnám meg? Ott volt a lehetőség az előzéshez még DRS nélkül is, hiszen gyorsabb voltam, így adtam egy esélyt a dolognak. Belülről nem volt lehetőségem, ezért megpróbálkoztam kívülről. Az a kérdés, hogy miért nem vártam, elég hipotetikus, mivel sosem lehet tudni, hogy később mi történik. A lehetőség adott volt, én pedig nem láttam benne kockázatot.”

Hamilton eddigi 11 pontos hátrányát a nullázás miatt most 29 pontra növelte, így nem meglepő, hogy rendkívül csalódottan konstatálta a történteket.

„Ha azt nézzük, Rosberg autója ritkán mondja fel a szolgálatot, szóval úgy tűnik elég jó szezonja van. Sok minden jár most a fejemben, de van egy nagyszerű autóm, egy nagyszerű csapaton, és folytatni fogom a harcot”- nyilatkozta a futam után, ami pedig csapattársát illeti, úgy látja, hogy hiába bármiféle szemrehányás és utasítás, Rosbergre semmilyen hatással nincsenek a felettesek szavai.

„Arra emlékeztet ez az egész, mint amikor az iskolában a tanár mond valamit, a diák pedig figyelembe sem veszi. A sportfelügyelők sem csináltak semmit, én pedig most 30 ponttal vagyok lemaradva, szóval pokolian nyomnom kell ezután.”

000 facebook_banner.jpg

A megbeszélést követően aztán nem, hogy nem csillapodott Hamilton idegessége, de az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy legnagyobb riválisa tulajdonképpen beismerte a szándékosságot.

„Az előbbi megbeszélésen alapvetően azt mondta (Rosberg), hogy szándékosan csinálta. Azt mondta, hogy elkerülhette volna az ütközést, és azért tette, hogy megmutassa. Nem kell csak rám hagyatkozniuk, kérdezzék meg Totót (Wolff) és Paddy-t (Lowe), akik szintén nem elégedettek vele”- nyilatkozta Hamilton, aki szerint nem is lehet kérdés, hogy csapattársa hibázott, sőt tulajdonképpen arra számított, hogy a stewardok is vizsgálódni fognak.

"Meg lehet kérdezni Fernandót (Alonso) vagy bármely versenyzőt, hogy amikor az egyik autó még félig sem ért a másik mellé, akkor az elöl haladóé az ív, így nem az ő dolga, hogy helyet hagyjon. Ráadásul ez nem is egy olyan kanyar volt, ahol mondjuk fal volt vagy ilyesmi. Meg kell nézni Sebastian (Vettel) esetét. Ő valójában sokkal közelebb volt, és tudta, hogy nem fog menni, ezért kiment a bukótérbe. Ő legalább tudta, mit kell tennie.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 rosberg hamilton spa belga nagydíj formula-1