2014. aug 26.

F1 Hamilton vs Rosberg - Vélemények a paddockból

írta: FormaNet
F1 Hamilton vs Rosberg - Vélemények a paddockból

A Belga Nagydíjon történt mercedeses konfliktus természetesen nem maradt szó nélkül a jelenlegi versenytársak körében sem. Jenson Button és Felipe Massa egyértelműen Nico Rosberget kiáltja ki bűnbaknak, míg Fernando Alonso szerint ilyen esetekben mindez benne van a pakliban. Az ex Formula-1- pilóta, David Coulthard már az incidens következményeit is nézi, és véleménye szerint a sport azzal járna a legjobban, ha a Mercedes a későbbiekben sem változtatna eddigi filozófiáján.

rosberg - belga gp.JPG

 

A Belgiumi Nagydíj mondhatni botrányba fulladt, legalábbis a Mercedes háza táján, miután első sorból induló pilótái már a második körben ütköztek, aminek következményeként tulajdonképpen egy szinte biztos kettős győzelmet buktak el. Hiszen a szombati időmérőn az ezüst nyilak nagyjából két másodperccel voltak gyorsabbak a versenytársaknál, illetve Nico Rosberg versenyen megfutott leggyorsabb köre is majdnem két másodperccel volt jobb, mint a második legjobb köridő. A történtek után a brackley-i istállónál elszabadultak az indulatok, és a vezetőség kijelentette, hogy a dolognak lesznek következményei. Természetesen elsősorban Rosberget bírálták, és a kritikák folytatódtak a versenytársak körében is. 

A mezőny egyik legrutinosabb pilótája, Hamilton ex csapattársa, Jenson Button úgy érzi, hogy kicsit sem volt fair Rosbergtől ez a lépés, sőt valójában a sportnak sem tesz jót, ha a versenyzők nem valódi küzdelemben győzik le vetélytársukat.

„Együtt érzek Lewisszal. Kár, hogy ez nem egy tiszta a küzdelem volt. Biztos vagyok abban, hogy bármelyik versenyző megnézi az esetet – és nyilván Nico is meg fogja nézni -, azt mondja majd, ’nem is tudom mire gondolt’. Itt nem volt semmiféle előzés. Elég furcsa, mert ennél jobban kell tudni felmérni a helyzeteket. Mindig is azt mondtam, hogy aki idén megnyeri a világbajnokságot, az az a versenyző lesz, aki  a legjobb munkát végezte ebben az évben. Jelenleg viszont úgy tűnik, hogy nem így lesz. Ami történt, az egyértelműen rontja a már egyébként sem békés viszonyt. Hogy mindez jó-e a sportnak? Nem hiszem, mert nem látni jó csatákat kettőjük között. Viszont mindenki izgalommal várja a következő nagydíjat, ahol a rajongók egyiküknek sem fognak szurkolni, és azért drukkolnak majd, hogy összeütközzenek. Mindez megfűszerezi a dolgot, de egyben sajnálatos is, mert igazi versenyzők valódi harcát szeretnéd látni”- idézi Buttont a BBC F1-es oldala.

Button véleményét osztja Felipe Massa is, aki egyébként közvetve érintett volt a Mercedesek balesetében, ugyanis Hamilton autójáról levált gumitörmelék a brazil kocsijának padlólemeze alá szorult, ami miatt nem tudott megfelelő tempót diktálni a futam hátralévő részében. Massa úgy véli, hogy Rosberg manővere büntetést érdemelt volna.

„Nico okozta csapattársa problémáját, ezért meglehet, hogy büntetést érdemelt volna. Ő volt kívül amikor összeért a két autó, és olyan helyzetben volt, ahol lehetetlen volt előzni. Ő ért hozzá a másik autóhoz, ami pedig defektet kapott, szóval szerintem ez az egész nem volt sportszerű. Hogy őszinte legyek, a pilótafülkéből nem lehet látni az első szárnyat, de ő volt kívül, úgyhogy neki kellett volna visszavennie. A másik autó már éppen kanyarodott, így véleményem szerint Nico okozta az ütközést, mivel Lewis nem láthatta őt valami jól”- nyilatkozta Massa az Autosportnak.

A brazil ex csapattársa, Fernando Alonso ugyanakkor úgy véli, hogy a csapat dominanciája tükrében nem meglepő, hogy ilyen rivalizálások kialakulnak két pilóta között.

„Ez a probléma részben azért van, mert ők dominálnak. Egész szezonban fantasztikusan versenyeztek egymás ellen, és mindig azt mondtuk, milyen jó, hogy csapatuk ezt hagyja. Bahreinben például egy fantasztikus versenyt és harcot láthattunk, amit mindenki élvezett. Most egy kicsit összeértek, és persze mindenki erről beszél, de nem olyan egyszerű a helyzet. Hiszen ha egy csapat hagyja harcolni a pilótáit, akkor az egy fantasztikus csapat, ám amikor azok összeérnek, akkor már nem is olyan jó. Nagyon keskeny ez a határvonal, így nehéz elérni, hogy mindenki elégedett legyen. Viszont mindkét bajnokságot ők vezetik, méghozzá elég nagy fölénnyel, szóval valamit jól csinálnak”- konstatálta a kétszeres spanyol bajnok.

Az ex mclarenes versenyző, David Coulthard is kicsit másként látja a Mercedes helyzetét és Rosberg esetét, és úgy véli, hogy le a kalappal a csapat előtt, amiért lehetővé teszi a szabad versengést még akkor is, ha két ilyen akaratos és „önző” versenyzőt koránt sem egyszerű kezelni.

Ezen kívül Coulthard kizártnak tartja, hogy Rosberg szándékosan okozta volna a defektet riválisának, ami pedig a jövőt illeti, arra figyelmeztet, hogy a bajnokság izgalmainak érdekében mindenkinek el kell fogadnia ezt a kiélezett küzdelmet, mert ha a Mercedes úgy dönt, hogy él a csapatutasítás lehetőségével, és mondjuk a hajrában kijelöli az 1-es és 2-es számú versenyzőt, akkor vége az izgalmaknak.

„Ami az esetet illeti, továbbra is azt hiszem – annak ellenére, hogy a tömeg kifütyülte Nicót -, hogy előre megfontolt szándékkal nem lehet valakinek defektet okozni. Karrierem során vagy tízszer elvesztettem az első szárnyamat, mert konkrétan nem lehet azt látni az autóból”- írta Coulthard a Telegraph oldalán.

„Persze ez az ütközés eszünkbe juttatja, hogy mi is történt idén a monacói időmérőn, de most nem hiszem, hogy Nico rosszindulatból tett volna bármit is. Ha ez harmadszor is megtörténik? Akkor talán elkezdjük fontolgatni, hogy mennyire hasonlít egykori csapattársára, Michael Schumacherre, aki elképesztően messzire is elment annak érdekében, hogy győzzön. De sem mi, sem pedig a csapat nem akadályozhatja meg a versenyzőket abban, hogy önmagukat adják a pályán.”

„Én is voltam olyan helyzetekben, amikor elkaptak a PR-függöny mögött, mert a csapat szerette volna elsimítani az ilyen eseteket. Voltak nehéz pillanataink Mika Häkkinennel a McLarennél, és a kamerák előtt mindketten azt mondtuk, hogy minden rendben, de a színfalak mögött teljesen más volt a helyzet.”

„Vagy elfogadjuk ezt a helyzetet minden problémájával együtt, vagy a Mercedes kijelölheti az 1-es és 2-es számú versenyzőt, és akkor megismétlődhet Schumacher egyik legdominánsabb éve a Ferrarival. Ha a Mercedes ezt a megközelítést választja, akkor a bajnokságnak tulajdonképpen vége van.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 rosberg hamilton belga nagydíj formula-1