2014. dec 11.

F1 Hivatalos: A McLaren Alonso és Button párossal vág neki a 2015-ös szezonnak

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: A McLaren Alonso és Button párossal vág neki a 2015-ös szezonnak

A McLaren hosszú várakozás után véget vetett a találgatásoknak, és csütörtökön, wokingi technológiai központjában, egy sajtótájékoztató keretén belül hivatalosan is bejelentette jövő évi pilótapárosát. Fernando Alonso Kevin Magnussen helyére érkezik, aki tesztpilótaként továbbra is a csapat tagja marad. A spanyol csapattársa Jenson Button lesz. 

mclaren_2015.JPG

 

Az 1980-as születésű Jenson Button 2000 óta tagja a száguldó cirkusz mezőnyének, ám az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy 266 nagydíj után más elfoglaltság után kell néznie, mert öt együtt töltött szezont követően a McLaren nem tart igényt további szolgálataira.

Legalábbis a sajtóhírekből/pletykákból sokáig azt lehetett sejteni, hogy a wokingiak 2015-ös felállása Kevin Magnussen és Fernando Alonso párosítás lesz. A McLaren sokáig nem tudott dűlőre jutni, ami meglehetősen kellemetlen egy világbajnok számára, de végül Button örülhetett.

A csapat ma hivatalosan is megerősítette amit már eddig is tudni lehetett – Fernando Alonso a 2007-es „villámlátogatás” után visszatér a wokingiakhoz, hosszas tanácskozások után pedig ugy döntöttek, hogy a spanyol klasszis csapattársa Jenson Button lesz. 

“A McLaren politikája mindig is az volt, hogy a lehető legerősebb párosunk legyen, és hiszem, hogy Fernandóval és Jensonnel pontosan ez lesz a helyzet. Fernandót már valamivel hamarabb leszerződtettük, de úgy döntöttünk, hogy addig nem jelentjük be, amíg nem írtunk alá a csapattárssal is, aki Jenson lesz. Néhány dolog miatt a Jensonnel való tárgyalások elég sokáig tartottak, de most, hogy lezárultak, biztosak vagyunk benne, hogy együttműködésünk továbbra is annyira jó lesz, mint a múltban volt” – nyilatkozta a McLaren elnöke, Ron Dennis. 

„Fernando és Jenson együtt összesen 500 nagydíjon vett részt - ami önmagában is hatalmas statisztika - és összesen 47 versenyt nyertek. Tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy a jelenlegi mezőnyből egyértelműen nekünk van a legjobb párosunk. Köszönetet szeretnék mondani Kevinnek, aki remek munkát végzett idén, és továbbra is csapatunk része marad, hiszen ő lesz a tartalékpilótánk és a jövőre nézve továbbra is remek kilátásokkal rendelkezik” – tette hozzá az elnök. 

A 2007 után visszatérő Alonso elárulta, hogy a McLaren-Honda már bő egy éve megkereste, és tőle nem szokatlan módon most hatalmas elszántsággal veti magát bele új feladatába. Mindeközben természetesen jól tudja, hogy a sikerek nem egyik napról a másikra jönnek majd. 

„Óriási lelkesedéssel és elszántsággal csatlakozom ehhez a projekthez, tudván, hogy kell egy kis idő az általunk eltervezett célok eléréséhez, és mindez nem jelent számomra problémát. Az elmúlt években több ajánlatot is kaptam, és voltak igen csábítóak, főleg ha jelenlegi teljesítményüket nézzük ezen csapatoknak. De több mint egy éve a McLaren-Honda felvette velem a kapcsolatot, és megkért, hogy vegyek részt ebben a partnerségben. Egy partnerségben, amely korábban sokáig uralkodott a Formula–1-ben. Aztán később ismét megerősítették, hogy szeretnék ha részt vennék ebben az izgalmas, megújított partnerségben, és volt néhány tényező, ami miatt ezt a döntést hoztam, nem megfeledkezve a legfontosabb tényezőről: ugyanazok az objektív elvárásaink, és bízom benne, hogy szép jövő áll előttünk” - fogalmazott a kétszeres világbajnok. 

Jenson Button idén több mint kétszer annyi pontot szerzett mint újonc csapattársa, ennek ellenére sokáig bizonytalanságban kellett töltenie napjait, sőt a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon félig-meddig el is búcsúzott csapatától, mivel ekkor még fogalma sem volt arról, hogyan folytatódik autóversenyzői pályafutása. A brit bajnok immár megkönnyebbülten üdvözölhette új kollégáját.

„Örülök Fernandónak és biztos vagyok benne, hogy a McLaren és a Honda nagy dolgokat fog elérni a jövőben, és mindenki nagyon keményen fog dolgozni azon, hogy egy győztes csapatot hozzunk össze. Gyermekként csodáltam Ayrton Sennát, de leginkább csapattársa, Alain Prost inspirált. Amilyen lágyan kezelte azokat a gyönyörűen brutális piros-fehér autókat, és aratott velük győzelmeket, az számomra maga volt a mozgás költészete. Mindig is az ő stílusát próbáltam utánozni. A modernkori McLaren-Honda részének lenni csodálatos lehetőség mindannyiunk számára, és nagyon örülök, hogy én is itt lehetek.” 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 mclaren fernando alonso jenson button formula-1