2015. feb 02.

F1 Vettel: Jó érzés az első hely, de nincs jelentősége

írta: FormaNet
F1 Vettel: Jó érzés az első hely, de nincs jelentősége

Sebastian Vettel első hivatalos ferraris tesztnapján megfutotta a leggyorsabb kört Jerezben, ami saját bevallása szerint is nagyon jó érzés, ettől függetlenül túl nagy jelentőséget nem tulajdonít a köridőknek, és persze nincsenek illúziói. A német bajnok a széria hivatalos oldalán megjelent interjúban összességében elégedetten számolt be a vasárnapi napról. Új autójának még nem adott nevet, de elárulta, hogy ez is hamarosan megtörténik.

vettel_-_jerez.JPG

 

Első ferraris napodon több kört teljesítettél, mint tavaly ilyenkor a Red Bull-lal, és megfutottad a leggyorsabb kört. Úgy érzed, hogy ez az autó egy „vörös istennő”, ahogy anno Michael Schumacher is emlegette?

Sebastian Vettel: Igen, ez ​​egy jó nap volt. Nyilván szerettünk volna több kört megtenni - mindig ezt akarod -, de úgy döntöttünk, hogy alaposan megvizsgáljuk a telemetria problémákat, hiszen az a legjobb, ha rögtön orvosoljuk őket és nem visszük át a következő napra. Szóval összességében egy nagyszerű napunk volt.

Új overáll, új frizura, új autó... és egy másik garázsba sétáltál be – hogyan ment mindez?

SV: Igen, sok újdonság van. Ez egy nagy változás, és napról napra egyre jobb. Egy-két alkalommal már jártam Maranellóban a tél folyamán, és mindig nagy hatással volt rám. Óriási potenciál van a csapatban, de persze sok munka vár ránk amíg minden egyes darab a helyére kerül. Mindenki nagyon motivált, szóval alig várom, hogy visszatérjek.

A Ferrarit mindig családias hangulat lengi körül. Máris családtagnak érzed magad?

SV: Lépésről lépésre ebbe az irányba haladok. Minden csapatnak megvan a saját kultúrája, mint ahogy a Toro Rossónak és a Red Bullnak is. Talán a Ferrari kicsit olyan mint a Toro Rosso, hiszen mindkettőnek Olaszországban van a központja. Nagyszerű időket töltöttem a Red Bullnál, de összességében a Ferrari egy különleges csapat. Nagyon megkönnyítették a beilleszkedésemet, hiszen tárt karokkal fogadtak.

Mindig nevet adsz az autóidnak. Megtartod ezt a szokást? Van már neve az SF15-T-nek?

SV: Megtartom ezt a szokásomat, de még nem adtam neki nevet. Még csak egy napot töltöttem el benne, és először mindig igyekszem megismerni az autó karakterisztikáját, majd megbeszélem a szerelőimmel is, szóval most is így fog történni.

ferrari_2015_-_jerez.jpg

Te futottad meg a nap leggyorsabb körét. Van ennek valami jelentőség számodra?

SV: Persze, mindig jó dolog a lista élén állni, de egy teszten - különösen az első teszten – ennek nincs nagy jelentősége. Mindössze jó érzés. Tudjuk, hogy sok munka áll előttünk, és az etalon még mindig a Mercedes, akik ma több mint 150 kört teljesítettek, és ez azt jelenti, hogy nagyon megbízható autóval kezdik meg az évet. Remélhetőleg nem olyan gyorssal, mint a tavalyi! (Nevet)

Említetted, hogy a mostani kocsid jó néhány dologban eltér a tavalyitól. Milyen volt vezetni?

SV: Mint ahogy már mondtam is, a kormánykerék elrendezése és maga a kormány is más, mint amit eddig megszoktam. Mivel a 2014-es Ferrarit nem vezettem, ezért azzal nincs összehasonlítási alapom, így csak a mai, saját tapasztalataimról beszélhetek. Ez egy nagyon pozitív nap volt. A különböző gombokkal és kapcsolókkal már előzőleg megismerkedtem. Igaz nem töltöttünk sok időt a pályán, de az alapokra elegendő volt.

A csapatfőnök azt mondta, hogy idén két futamgyőzelemmel elégedettek lennétek…

SV: … és több győzelemmel még inkább! De ez idő kérdése.

Akkor idén mi a célod?

SV: Lefaragni a hátrányt az éllovasokhoz képest. A Mercedes tavaly nagyszerű munkát végzett, a többiek hozzájuk képest elég haloványan teljesítettek, szóval az elsődleges feladat, hogy lezárjuk ezt a szakadékot.

Michael Schumachernek öt évébe telt, hogy vb címet nyerjen a Ferrarival. Neked is ilyen céljaid vannak hosszútávon?

SV: Ez egy teljesen más helyzet. Annyi új dolgot kell megemészteni, és ez mind időbe telik. Nyilván mindent megteszel, hogy az új autóból kihozd a maximumot, de csak az idő mondja meg, hogy egy új ember milyen hatással van a csapatra. Szóval idén a legfontosabb cél, hogy kihozzuk a maximumot ebből a szezonból és csapatként is fejlődjünk. 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

teszt ferrari f1 forma-1 jerez sebastian vettel formula-1