2015. feb 02.

F1 Vettelé a második tesztnap is Jerezben

írta: FormaNet
F1 Vettelé a második tesztnap is Jerezben

Sebastian Vettel második tesztnapon is kibérelte a legjobb helyet, bő egy másodperccel megelőzve a második helyen záró Felipe Nasr Sauberjét. A harmadik legjobb köridő Valtteri Bottas neve mellé került, míg a tavalyi világbajnok, Lewis Hamilton negyedik lett a Mercedesszel.

sebastian_vettel_-_ferrari_2015.JPG

 

 

A jerezi teszthét második napján eggyel bővül a csapatok száma, miután a Lotus vasárnap esti érkezését követően ma már pályára küldte idei-, immár Mercedes erőforrással felszerelt autóját, amit Pastor Maldonado vezethetett először.

Ami a többi csapat pilóta-beosztását illeti, a tegnapi naphoz képest csak a Ferrarinál és a Williamsnél nem történt változás, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas folytatta tegnap megkezdett programját. A Mercedesnél Lewis Hamilton váltotta a tegnap több mint 150 kört teljesítő Nico Rosberget, a Red Bullnál Danyiil Kvjat, a McLarennél Jenson Button, a Saubernél Felipe Nasr, a Toro Rossónál pedig Max Verstappen kezdte meg a munkát.

Az edzés kezdetén a Ferrari, a Mercedes és a Sauber rögtön pályára hajtott, és nem sokat várakozott a Williams és Red Bull sem. Az energiaitalosok orosz versenyzőjének bemutatkozása azonban nem volt éppen problémamentes, első mért körében ugyanis gumifalnak kormányozta az RB11-est, miközben a kijelzőre figyelt. Az autónak megsérült az első szárnya, és mivel a pótalkatrészek az első napokban még igen hiányosak, ezért Kvjat első szárny nélkül volt kénytelen folytatni a körözést.

red_bull_-_jerez.JPG

Nagyjából két óra elteltével öt versenyző neve mellett szerepelt mért kör, Vettel, Hamilton, Nasr, Verstappen és Bottas sorrendben. Button és Kvjat ekkor még csak 2-2 körön volt túl, míg Maldonado egy ellenőrző kört tett meg a Lotusszal.

Vettel 1:20.984-gyel az élen zárta a délelőtti programot, és ekkora már Maldonado és Button is felkerült a listára, a hatodik és hetedik helyre. A McLaren-Honda továbbra is elektorinikai gondokkal küzdött, miközben Hamilton délre már bőven túl volt az 50 körön, további egy óra elteltével pedig a 70-en is. Rosberghez hasonlóan a tavalyi bajnok már ekkor hosszú etapokkal is foglalatoskodott, ami a teszteknek ilyen korai szakaszában egyáltalán nem megszokott jelenség.

Délután Vettel is hosszabb etapba kezdett bele, Hamilton Mercedese pedig megállt a boxutcában, mint később kiderült a hűtővíz rendszer hibája miatt. A brit bajnok így pihenőre kényszerült, majd hamarosan a többiek is követték példáját az eleredő eső miatt, ami viszonylag gyorsan elvonult - legalábbis egy időre. Később kiderült, hogy a Mercedes már nem tudja pályára küldeni autóját, ám 91 körével Hamilton azért nem lehetett nagyon csalódott.

Az nap végén a brit elmondta, hogy az autó nem sokban változott, csak egy kicsit jobb lett a nagyon leszorítóerőnek köszönhetően. 

"Úgy tűnik, hogy fejlődtünk, de nem tudom pontosan mennyit, mert nem próbáltam gyorsköröket futni. Az autót ugyanolyan érzés vezetni mint a tavalyit, csak kicsit több a leszorítóerő, de ezen kívül nem változott semmi"-ijesztgette ellenfeleit a 2014-es szezon világbajnoka. 

lewis_hamilton_-_mercedes_-_jerez.JPG

Két órával a leintés előtt Nasr törte meg a csendet és alakította át Vettel, Hamilton, Verstappen hármasának sorrendjét, miután 1:23.762-es körével megelőzte a Toro Rossót. A sauber újonca után Vettel és Bottas is kimerészkedett, és ez utóbbi nem sokáig hagyta meg a harmadik helyet a brazil fiatalnak. A Williams ezután további javított, és Vettel és Hamilton után ő is bement 1:23 alá.

A nap egyetlen piros zászlója másfél órával a leintés előtt került elő Maldonado pályán leálló Lotusa miatt. A venezuelai napja itt véget is ért a hajtáslánc meghibásodása miatt. Néhány perces szünet után bő egy órájuk maradt a csapatoknak. 

Az élen még ekkor is változott a sorrend, előbb a Williams előzte meg az idő előtt leállni kényszerülő Hamiltont, majd Nasr Sauberje ugrott fel a második helyre 1:21.867-es köridővel. 

felipe_nasr_-_sauber_-_jerez.JPG

A többiek a garázsban azon dolgoztak, hogy még a leintésig kiküldhessék pilótáikat, ám az újra eleredő eső közbeszólt és megint elcsendesedett a jerezi pálya.

A vizes aszfalt miatt többen korábban fejezték be a mai programot, de például a délután hosszabb pihenőt tartó Verstappen, illetve a Sauber brazil újonca kipróbálta a Pirelli esőgumijait. Néhány kör erejéig még Vettel is visszatért, illetve Button is előkerült, de egy kör után újra visszatért csapatához. A McLaren a vasárnapi naphoz hasonlóan ezúttal is mindössze 6 körig jutott. Button végül a hetedik helyen végzett, és csak az első szárny nélkül köröző Kvjatot tudta megelőzni, aki az alapvető alkatrész miatt mért kört sem tett meg a nap folyamán.

jenson_button_mclaren_-_jerez.JPG

Az első három helyen Vettel, Nasr és Bottas maradt, de kilométerek tekintetében a negyedik helyre visszacsúszó Hamiltont nem tudták befogni. A Ferrari német pilótája még délelőtt, a Pirelli közepes abroncsain érte el a nap legjobb idejét. Holnaptól Kimi Räikkönen kerül sorra, és Valtteri Bottast is leváltja Felipe Massa a Williamsnél. 

Az ötödik-hatodik helyen Verstappen és Maldonado osztozott. 

A második tesztnap végeredménye

Versenyző               Csapat                   Köridő         Hátrány      Kör 

1

Sebastian Vettel

Ferrari

1:20.984

-

        88

2

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

1:21.867

0.883

        89

3

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

1:22.319

1.335

        61

4

Lewis Hamilton

Mercedes

1:22.490

1.506

        91

5

Max Verstappen

Toro Rosso/Renault

1:24.167

3.183

        73

6

Pastor Maldonado

Lotus/Mercedes

1:25.802

4.818

        41

7

Jenson Button

McLaren/Honda

1:54.655      

33.671

          6

8

Danyiil Kvjat

Red Bull/Renault

-

-

         18

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

teszt ferrari f1 forma-1 vettel jerez formula-1