2015. feb 03.

F1 A sauberes Felipe Nasr zárt az élen a 3. jerezi tesztnapon

írta: FormaNet
F1 A sauberes Felipe Nasr zárt az élen a 3. jerezi tesztnapon

A jerezi teszt harmadik napján is Ferrari motoros autó végzett az élen, ezúttal az újonc Felipe Nasr Sauberje. A brazil két tizedmásodperccel előzte meg Kimi Räikkönent és négy tizedet vert a harmadik helyen záró Nico Rosbergre, ráadásul száz kör felett teljesítette mai programját. A McLarennek és a Red Bullnak ma sem volt problémamentes napja. 

 nasr_-_sauber_-_jerez.jpg

Vizes pályán kezdődött meg a Jerezi teszthét harmadik napja, ettől még pár perccel a zöld jelzést követően, a Pirelli esőgumijain többen is kihajtottak ellenőrző köreikre. Legkésőbb - majd egy óra elteltével - Kimi Räikkönen- illetve további fél óra csúszással a Lotus csatlakozott a mezőnyhöz, miközben a többiek már mért kört is futottak, sőt az első piros zászlón is túl voltak.

A még félig-meddig nedves pályán a Sauber újonca, Felipe Nasr pördült meg a 9-es kanyarnál, és sodródott a kavicságyba. Nasr már a slickeken próbálkozott, ami még korainak bizonyult.

Az intereken Nico Rosberg 1:33-as ideje volt a legjobb, a szárazpályás abroncsok pedig nagyjából két és fél órával a reggeli kezdés után kerültek elő. Először a Ferrari finn bajnoka ment be 1:30 alá a közepes Pirelliken, majd Rosberg a keményebb gumikon már 1:28.728-ra faragta le idejét. A köridők a következő órában tovább javultak, Rosberg és Räikkönen pedig váltogatta egymást az első két helyen.

Félidőnél Räikkönen vezetett 1:24. 074- es idővel, mögötte Rosberg hat tizeddel volt elmaradva, de a finn 44 köréhez képest a Mercedes a hosszú etapjaival ekkor már dupla annyi kilométert futott, sőt 90 körön felül volt. A tegnapi naphoz hasonlóan azonban most sem volt zökkenőmentes a tvalayi bajnok csapat programja, ugyanis az autó egy óra előtt pár perccel leállt a pályán, így a nap második piros zászlója is előkerült. A csapat Twitteren közölte, hogy a motor állt le Rosberg alatt.

A harmadik helyet Nasr Sauberje bérelte ki 1:25-ös idővel és 35 körrel. Az utolsó helyet Fernando Alonso McLarenje foglalta el, de délután egy órára a spanyol legalább már túl volt 30 körön. A legkevesebb kilométert a Red Bull futotta, a hetedik helyen álló Daniel Ricciardo mindössze 5 kört tett meg a nap első felében, az ausztrál a hírek szerint motorcsere miatt kényszerült pihenőre a reggeli körök után. A középmezőnyben Carlos Sainz, Felipe Massa és Pastor Maldonado triója állt, közülük a legszorgalmasabb a Toro Rosso újonca volt (55 kör), míg a Williams és a Lotus nagyjából 20-20 körnél járt ekkor.

Délután a folyamatosan javuló pályaviszonyoknak köszönhetően tovább javultak a köridők, és miután Rosberg egy egyórás pihenőt követően vissza is térhetett a pályára, a top3 (Rosberg, Räikkönen, Nasr) folyamatosan váltotta egymást az élen. Végül Nasr lágy gumikon 1:21.545–nél állította meg az órát, és végzett az első helyen Räikkönen és Rosberg előtt. 

A McLaren délután már nem tudta folytatni programját a hűtővíz rendszer hibája miatt, így Alonso összesen 32 kört tudott megtenni, mellyel a 8. helyen végzett. A Red Bullnak szintén „nyoma veszett” egy időre, a Lotus és a Williams viszont belecsapott a lecsóba, és a délelőtti nagyobb szünetek után Massa és Maldonado is szorgalmasan rótta a köröket Jerezben. A leintés előtti pillanatokban Maldonado alatt megállt a Lotus, ezzel piros zászló vetett véget a 3. tesztnapnak. 

Az utolsó órában még Ricciardo szépített addigi öt körén, de így is maradt Alonso előtt a hetedik helyen. Rosberg mögött három tizedes hátránnyal a Williams sorakozott fel, Massát pedig a Lotus és a Toro Rosso követte. Ez utóbbi alakulat kilométer tekintetében megközelítette a Mercedest. 

Harmadik tesztnap végeredménye:

Versenyző                    Csapat                          Köridő                 Hátrány      Kör 

1. Felipe Nasr            Sauber/Ferrari                 1:21.545          -                   108

2. Kimi Räikkönen     Ferrari                               1:21.750          0.205          92

3. Nico Rosberg          Mercedes                        1:21.982          0.437         151

4. Felipe Massa           Williams/Mercedes       1:22.276          0.731           71

5. Pastor Maldonado   Lotus/Mercedes           1:22.713          1.168          96

6. Carlos Sainz Jr.        Toro Rosso/Renault     1:23.187          1.642         136

7. Daniel Ricciardo      Red Bull/Renault           1:23.901          2.356           48

8. Fernando Alonso     McLaren/Honda            1:35.553          14.008          32

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

teszt f1 forma-1 jerez sauber formula-1 felipe nasr