2015. feb 09.

F1 Alonso érettebb lett és nem kér kivételezést a McLarennél

írta: FormaNet
F1 Alonso érettebb lett és nem kér kivételezést a McLarennél

Bizonyára sokan nagy várakozással tekintenek Fernando Alonso és a McLaren jövőbeni kapcsolatára, főleg a spanyol klasszis 2007-es „villámlátogatása” után. Akkor többek között azért romlott meg a kapcsolat Alonso és csapata között, mert az újonc Lewis Hamilton is ugyanolyan bábásmódban részesült, mint a kétszeres világbajnokként érkező rutinos spanyol. Ron Dennis szerint most egészen más lesz a helyzet, mert egyrészt mindketten sokat változtak, másrészt Alonso eleve nem is kérte, hogy első számú pilóta legyen...

alonso_-_mclaren.JPG

 

Fernando Alonso nyolc évvel azután, hogy egy viharos szezont követően elhagyta a McLarent, most újra a wokingiak alakulatát erősíti. 2007-ben az újonc Lewis Hamiltonnal ádáz küzdelmet kellett vívnia, ráadásul csapata kémbotrányba keveredett, összességében egy igencsak viharos idény kerekedett ki ebből a „házasságból”, melynek gyorsan vége is lett. Éppen ezért sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy Alonso valaha visszatérjen Ron Dennis csapatához, ám a felek szerint azóta sok minden megváltozott.

„Ez az egész dolog csak egy apró momentum volt, bármi is történt a csapatnál, az akkori környezet, az egész sport eléggé ellentmondásos volt, és sok mindenre túl nagy hangsúlyt fektettek. Valójában triviális dolgok történtek, de mindent felnagyítottak és ez mindenkire rossz hatással volt. Azóta mindenki továbblépett. Valószínűleg az én szívem is kicsit meglágyult, Fernando pedig érettebb lett” – idézi Ron Dennist az Autosport, és maga Alonso is hasonlóképpen nyilatkozott a minap, régi/új csapatáról.

„Úgy vélem, a McLaren sokkal nyitottabb lett, és én is változtam. 25 évesen kerültem először a csapathoz, szóval azóta sokat változtam. Szerintem ez a legtökéletesebb időpont a visszatérésre, mert hasonló céljaink vannak”- vélekedett a 33 esztendős kétszeres világbajnok.

Anno a spanyolnak nem tetszett, hogy a McLarennél nem kap nagyobb támogatást, mint az újonc brit csapattárs, ám Ron Dennis elmondása szerint ezúttal semmilyen kikötése nincs az elsőszámú pilóta státuszt illetően.

„Egy dolgot kijelenthetek, Fernando sosem kérte, hogy első számú legyen, sőt, éppen ellenkezőleg. Azt mondta, elfogadja az egyenlőséget. Sosem kötött ki semmi ilyesmit a szerződésében.”

Ami gyengécske évkezdést illeti, Alonsónak és Jenson Buttonnak bőven lesz még munkája az évadnyitó előtt, de McLaren főmérnöke szerint visszatérő versenyzőjük nagyon jó hatással van a csapatra, és a Jerezben történt problémák ellenére is nagyon motivált, ami ez kihat az egész alakulatra.

„Fernando az elmúlt hónapokban már nagyon várta, hogy végre autóba üljön. Az utóbbi néhány nap elég bosszantó volt számára, ettől függetlenül elégedett és az egész csapatot fellelkesíti. A garázsban, a gyárban és a szimulátorban végzett munka során is hatalmas a motivációja, és ez mindenkire nagy hatással van, mindenkit jobb munkára sarkall”- áradozott Alonsóról a szakember, aki egyébként a szezonnyitó Ausztrál nagydíjjal kapcsolatban még - érthető módon - nem akart jóslatokba bocsátkozni, azt mindenesetre reális célkitűzésnek látja, hogy mindkét autójuk célba érjen Melbourne-ben. 

 

FormaNet, Varga Viktória

Fotó: McLaren 

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren fernando alonso ron dennis formula-1