2015. feb 15.

F1 A szürke több mint 50 árnyalata a McLarennél

írta: FormaNet
F1 A szürke több mint 50 árnyalata a McLarennél

Sok nosztalgikus F1-es rajongó bánatára a McLaren a Honda érkezésével sem hagyta el a szürke festést idei autójáról. A csapat első embere, Ron Dennis ugyan célzott arra, hogy a szponzori tárgyalásoktól függően a szezonnyitóig még változhat az MP4-30-as külseje, egyelőre azonban a legendás istálló szurkolótáborában bizonyára többeknek egy krómszínű versenyautót jelent a „szürke ötven árnyalata”…

mclaren.jpg

 

Ha festésében egyelőre nem is látszik, a wokingi csapatnál idén egy új korszak kezdődött motorpartnerség és pilótapáros tekintetében is. Mindkét területen egy-, már kipróbált kapcsolatot frissített fel, hiszen sem a Honda, sem pedig Fenando Alonso nem ismeretlen partner a McLaren számára. Előbbi kapcsolattal a csapat - Ayrton Sennával és Alain Prosttal megfűszerezve – történelmének legsikeresebb időszakát élhette meg 1988 és 1992 között, amikor 80 nagydíjból 44-et nyert meg, nem mellesleg az ötéves Honda-partnerség alatt, ’88 és ’91 között zsinórban négy konstruktőri és négy egyéni vb címet zsebelt be.

A legendás alakulat jelenlegi helyzete persze ennél kicsit „szürkébb”, sőt a tavalyi ötödik hely után talán nem is jöhetett volna jobbkor a váltás. Utolsó versenyüket még 2012-ben nyerték, így természetesen mindenki ki van éhezve a sikerre, ezzel együtt Ron Dennis arra figyelmeztet, hogy egy hatalmas hegyet kell megmászniuk ahhoz, hogy újra a sikerek útjára lépjenek, és ehhez idő kell.

"Nem várható el, hogy amikor elkezdesz egy hegyet megmászni, máris a csúcson legyél. Ehhez idő kell, és jól fel kell rá készülni. Mi nagyon sokat készültünk erre a mászásra, ami nagy kihívás lesz, de a Hondával együtt már többször is megtettük ezt az utat. Készen állunk a kihívásra és sikeresek leszünk. Mert a történelem azt mutatja, hogy a Honda képes a sikerre és ezzel a partnerséggel szeretnénk megismételni a ’80-as években elért eredményeinket” – nyilatkozta minap Ron Dennis Tokióban, a Honda központjában tartott sajtótájékoztatón.

alonso_mclaren.jpgAmi a wokingiak régi/új versenyzőjét, Fenando Alonsót illeti, 2007-es „villámlátogatása” inkább mondható viharosnak, mint sikeresnek, de mindenki úgy gondolja, hogy azóta sok víz lefolyt a Dunán, a szereplők és a sportág is sokat változott, ezzel együtt pedig tiszta lappal indul a kapcsolat.

Alonso ez elmúlt öt évben ugyan vörös overállt viselt, ám sokszor ő is kénytelen volt megtapasztalni a szürkeség különböző árnyalatait. Legfőképpen 2014-ben, amikor mindössze hatodik helyig jutott a bajnoki pontversenyben, és meg kellett elégednie egyetlen egy dobogós helyezéssel. Ferraris pályafutásának mélypontja után a váltás itt sem volt annyira meglepő, és az új környezet, az új kihívások, valamint az új munkamorál teljesen felvillanyozza a spanyol klasszist, aki természetesen világbajnoki címre pályázik a McLarennel.

„Nagyon sok tehetséges embert láttam Szakurában. Teljesen más szemléletmódban dolgoznak mint más csapatok. Egyfajta tudományos, technológiai megközelítést tapasztaltam. Ez az új Formula-1 tele van hardverrel, szoftverrel és elektronikával, és úgy gondolom, hogy a Honda technológiai tudásával és a japán kultúrával nagyon hatékonyan tudunk majd dolgozni.”

„Mindenekelőtt látnunk kell, mennyire vagyunk versenyképesek. Azt hiszem az első teszten még nem tudtuk kihasználni az autó teljes potenciálját, de szerintem ez később változni fog, talán már a bajnokság második vagy harmadik futamán. Aztán ha már tudjuk, hogy valójában milyen gyorsak vagyunk, onnantól kitűzhetjük a céljainkat is. Világbajnokságot akarunk nyerni, de azt még nem tudhatjuk, hogy mindez az első, a második vagy a harmadik évben történik-e meg. Remélem a lehető leghamarabb elérjük” – tervezett optimistán Alonso.

jenson_button_mclaren.jpg

Utoljára Jenson Button vezette győzelemre a csapatot még a 2012-es Brazil Nagydíjon, azóta viszont csak egyetlen egyszer végzett a top3-ban, a tavalyi szezonnyitó melbourne-i versenyen, amikor a győztest, (Daniel Ricciardót) utólag kizárták. A 2009-es világbajnok az utóbbi időben többnyire beleszürkült a mezőnybe, de az új korszak talán neki is tartogat még fényes jövőt. 

A McLaren és a Honda terén is rutinosnak számító Button egyelőre nem gondol a világbajnoki trófeára, de biztos benne, hogy a szintén nagyon tapasztalt, új kollégával együtt képesek segíteni a felemelkedést.

„Azt hiszem, hogy az első versenyen az lesz a legfőbb célunk, hogy végigmenjünk és sok tapasztalattal távozzunk. Nem fogjuk megnyerni az első versenyt, és valószínűleg dobogón sem fogunk állni, de előre tudtuk, hogy nehéz lesz a szezonkezdés. Célunk az, hogy a szezon során folyamatosan fejlődjünk”- óvatoskodott a brit bajnok, aki a látszólag ijesztő kihívás helyett inkább egy minden tekintetben hasznos munkatársat lát Alonsóban.

"Szerintem minden versenyző versenyképes csapattársra vágyik, mert mindig jó dolog látni, hogy ugyanazzal a versenygéppel mire képes a másik. Mindenki másképpen vezet, és mindenkinek vannak erősségei illetve gyengeségei. Mindig izgalmas felfedezni a másik erősségeit és gyenge pontjait, és persze nagy élmény egy olyan versenyzővel együtt dolgozni mint Fernando, aki egy kétszeres világbajnok és majdnem olyan régen kezdte pályafutását, mint én. Számos versenyautót vezetett és sok csapatnál megfordult, így nagyon hasznosak lehetnek az információi akár az új motorral vagy az autóval kapcsolatban. Ez egy hatalmas előny a csapat számára és én is mindig azt akartam, hogy a legjobb versenyző legyen mellettem. Tényleg mindig szerettem volna Fernandót csapattársnak, és most, hogy ez megtörtént, szerintem jó kapcsolatban leszünk. Persze eddig még nem töltöttünk el túl sok időt egymással, de úgy érzem, hogy nagyon jól együtt fogunk dolgozni.”

Nyilván az első kollektív teszthét kevéske kilométerére alapozva valóban nem lehet előre megjósolni a McLaren-Honda idei szereplését, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a közelmúlt mélypontjai mind a csapatot mind pedig rutinos versenyzőit arra ösztönzik, hogy végre kitörjenek a szürkeségből, és a lehető legrövidebb időn belül valami nagy és felejthetetlen dolgot alkossanak. 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren jenson button ron dennis formula-1 fernando aloso