2015. feb 21.

F1 Maldonado volt a leggyorsabb a 3. tesztnapon Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Maldonado volt a leggyorsabb a 3. tesztnapon Barcelonában

A harmadik tesztnapon Pastor Maldonado Lotus bizonyult a leggyorsabbnak Barcelonában. A venezuelai szuperlágy gumikon érte el legjobb idejét, mint ahogy a második helyen záró Max Verstappen is. A Mercedes a harmadik helyen zárt, a McLaren tovább szenvedett, a Red Bull viszont ismét hatékony napot tudhat maga mögött. A kilométer "versenyt" ma a Toro Rosso nyerte. 

maldonado_lotus_1.jpg

 

A barcelonai teszthét harmadik napján már nem volt annyira kegyes az időjárás a csapatokhoz, és már reggel is kissé nedves aszfalton kezdték meg programjukat a versenyzők. Ennek meg is lett az áldozata, mégpedig Sebastian Vettel személyében, aki rögtön első körében a még nyirkos aszfalton, hideg gumikkal kavicságyba csúszott a 4-es kanyarnál. Szerencsére Ferrarija nem sérült meg, így tulajdonképpen csak annyit kellett várnia, míg autóját visszaszállították a garázsba, ezt követően hamarosan ismét pályára hajtott.

A hivatalos ebédszünet előtt nem sokkal még az eső is eleredt, addig viszonylag zökkenőmentesen zajlott a teszt. Kivéve a Saubernél, ahol a délelőtt nagy részében a sebességváltó javításával foglalatoskodtak a szerelők. Marcus Ericsson a hosszú szünet miatt mindössze hat körig jutott és a tabella utolsó helyén foglalt helyet félidőben.

A McLarennél Jenson Button is mindössze 12 kört tudott megtenni, és persze ezúttal is a Honda motorral akadtak gondok. A 7-es kanyarban megálló McLaren miatt – Vettel balesete után – immár másodjára került elő a piros zászló. Button egyébként délutánra is „eltűnt”, vagyis úgy tűnik Fernando Alonso viszonylag szerencsés pénteki napja után a McLaren kálváriája tovább folytatódik. A brit bajnok az utolsó előtti helyen zárta a délelőttöt.

Még az eső előtt szuperlágy gumikon Max Verstappen Toro Rossója került az élre 1:24. 739-es idővel, megelőzve sokáig élen álló (még mindig betegeskedő) Lewis Hamilton Mercedesét. Nem mellesleg 60 körével Verstappen volt a délelőtt legszorgalmasabbja is.

Reggeli hibája után Vettel a harmadik helyre kormányozta Ferrariját, mögötte Felipe Massa, a Force Indiánál tesztelő Pascal Wehrlein és a Lotusszal köröző Pastor Maldonado hármasa sorakozott fel.

A kötelező egyórás szünetben az eső ugyan elállt, de még néhol nedves pályán folytatódott a körözés. Mivel a feltételek nem voltak teljesen ideálisak, így kissé lassan indult be az élet. Egy-két versenyző kivételével a többség majd további egy óra elteltével merészkedett ki, a köridők pedig természetesen nem is javultak.

A Williamsnél Valtteri Bottas váltotta brazil csapattársát, de sokáig mért kör nélkül maradt, miután ki-be járkált a boxba és a kerékcseréket gyakorolta a csapattal, mint ahogy egyébként Massa is sok időt töltött ezzel a délelőtt folyamán.

Többen hosszabb etapokba kezdtek, Danyiil Kvjat például versenyszimlációt is teljesített a Red Bull-lal.

Két órával a leintés előtt szuperlágy gumikon Maldonado majd három tizeddel túlszárnyalta a nap addigi legjobb idejét, félórával később Button McLarenje is előkerült. A britnek másfél órája maradt, hogy a délelőtti leállás után szépítsen.

Nem sokkal az edzés vége előtt Verstappen pályán leálló Toro Rossója miatt - a nap folyamán harmadik alkalommal - kellett megszakítani néhány percre a tesztet. Addigra a holland újonc már bőven túl volt a száz körön, és végül az előkelő második helyen zárta napját, Maldonado mögött. 

Hamilton és Vettel közé délután a sauberes Ericsson férkőzött be a negyedik helyre, de ő lágy gumikon futotta meg legjobb körét, míg a két bajnok közepes keverékeken. 

A lista második felében Kvjat, Massa, Werhlein, Bottas és Button sorrend alakult ki, ami pedig a köridőknél jelenleg fontosabb kilométereket illeti, a mezőny fele átlépte a 100 körös határt, a legtöbbet ezúttal Verstappen Toro Rossója ment. 

Harmadik tesztnap végeredménye:

1. Pastor Maldonado       Lotus E23               1:24.348 - 104 kör
2. Max Verstappen         Toro Rosso STR10   1:24.739 - 129 kör
3. Lewis Hamilton          Mercedes W06          1:26.076 - 101 kör
4. Marcus Ericsson        Sauber C34              1:26.340 - 53 kör
5. Sebastian Vettel        Ferrari SF15-T           1:26.407 - 105 kör
6. Danyiil Kvjat             Red Bull RB11           1:26.589 - 112 kör
7. Felipe Massa            Williams FW37          1:26.912 - 55 kör
8. Pascal Wehrlein        Force India VJM07     1:27.333 - 81 kör
9. Valtteri Bottas           Williams FW37          1:27.556 - 49 kör
10. Jenson Button         McLaren MP4-30       1:29.151 - 24 kör

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

teszt barcelona f1 lotus forma-1 maldonado formula-1