2015. feb 23.

F1 Grosjean: A Lotus sokkal jobb helyzetben van mint tavaly

írta: FormaNet
F1 Grosjean: A Lotus sokkal jobb helyzetben van mint tavaly

A 2013-as szezon hat dobogós helyezése és összesen 132 pontja után Roman Grosjean tavaly mindössze nyolc pontocskát tudott összekaparni a Lotus-Renault-val, így ennél jobb teljesítmény valljuk be nem lenne meglepetés erre az évre. Főleg, hogy idén már Mercedes erőforrásokkal vágnak neki a szezonnak, és a legutóbbi négynapos teszt is egész jó előjeleket sugall. Nyilván a köridők továbbra is csalókák, de a széria hivatalos oldalán megjelent interjúban a francia versenyző egyértelműen pozitív érzésekről számolt be…

romain_grosjean_1.jpg

 

Már túl vagyunk a szezon előtti tesztek felén. Hogy állnak a dolgok a Lotus szemszögéből?

Romain Grosjean: Nyilván sokkal jobban, mint az élőző évben. Még nem vezettem túl sokat az idei autót, de nagyon jók voltak az első érzéseim már Jerezben is. Úgy tűnik jó irányt vettünk az elképzeléseinkkel, de persze a valós teljesítményünkről majd csak Melbourne-ben kapunk tiszta képet.

Említetted, hogy még nem vezetted sokat az autót, de mik az első benyomásaid a Mercedes motorokról? Van különbség?

RG: Tény, hogy a rajtrács legjobb erőforrásával rendelkezünk, és ez jó dolog. Már tavaly tudtuk, hogy Mercedes motorra váltunk, szóval rengeteget kellett dolgoztunk Enstone-ban, és sokat fejlődtünk. Boldogan és meglepve tapasztalom, hogy az autónk jól reagál ezekre a fejlesztésekre, így sokkal jobb alapokról indulhatunk.

Ettől eltekintve azért valószínűleg a Mercedes motorok sokkal másabbak, mint a Renault-k…

RG: Egy kicsit igazságtalannak érzem összehasonlítani a kettőt, hiszen tavaly Renault-val még nem rendelkeztünk annyi tapasztalattal, mint most egy év után, amikor váltunk. Szóval nyilván így tűnik, és persze kicsit más érzés is, de nem lehet igazán összehasonlítani a kettőt. Az biztos, és ezt mindenki láthatja is, hogy a Mercedes talán még mindig a legjobb erőforrás.

Bőven kijutott neked a nehézségekből, különösen a tavalyi évben. Talán a 2015-ös szezon rejteget számodra nagy lehetőségeket?

RG: Nos, azt hiszem minden szezonban ott vannak a lehetőségek, de nyilván a mezőny hátsó részében ezt nehezebben látják meg az emberek. 2013-ban volt egy jó autónk, és hat dobogós helyezést szereztem, de nem hiszem, hogy ezeket a képességeket elveszítettem volna 2014 elején. Tavaly is volt néhány nagy versenyünk, még ha nem is tudtunk pontot szerezni. De remélem a mostani autónk egy kicsit jobban fekszik majd nekem, és ezzel tudok majd keményen dolgozni.

Anno nyíltan vállaltad, hogy sportpszichológussal is dolgozol együtt. A tavalyi szezonban is segített a nehéz időkben?

RG: 2012 óta dolgozunk együtt, és úgy nagyjából hetente egyszer találkozunk. Úgy vélem, mindig lehet fejlődni, így nincs is értelme azon gondolkodni, hogy most éppen hol tartok. Az egész munkának a lényege, hogy mindig lehet javulni, mindig lehet jobban csinálni, és folyamatosan ezen dolgozom.

Ennek tükrében azt mondanád, hogy F1-es versenyzőként még nem érted el képességeidnek a csúcsát?

RG: Nem hiszem, mint ahogy vannak akik sosem érzik azt, hogy száz százalékosak. Mert mindig jönnek új dolgok akár a magánéletben, akár a szakmai életben, és mindig vannak olyan dolgok is, amiket lehetne kicsit jobban csinálni. Nem hiszem, hogy valaha is abba kellene hagynom (a pszichológussal való munkát), mert még ha versenyeket is nyernék, akkor is vannak különböző szempontok amiket kezelni kell.

Már a Formula-1-ben voltál, amikor megnősültél és apa lettél. Változtatott ez valamit a versenyzési stílusodon?

RG: Nem változott semmi. Amikor lehajtom a sisakrostélyt és verseny „módba” kapcsolok, akkor csak én és az autó vagyunk, meg a pálya. Magánemberként persze változtam, mert ma már a fiam és a családom van az első helyen az életemben. De amikor a pályán vagyok és rajtam van a sisak és az overáll akkor csak az számít.

Az előbb már beszéltünk a Lotus tavalyi nehézségeiről. Ilyen helyzetekben is azt gondolod, hogy F1-es versenyzőnek lenni a világ legjobb dolga?

RG: Nos, ezek bosszantó dolgok, és talán a legnehezebb éveim az F1-ben voltak, de még mindig tetszik. Ez a szenvedélyem, ez az amit nagyon szeretek csinálni. Egyetlen egy dolgot akartam a tavalyi év végén, azt, hogy egy új autóval kezdjem a következő szezont. A sportban is vannak jó és rossz dolgok, amit el kell fogadni. Remélhetőleg most több jó következik…

Semmiféle minimális célt nem tűztetek ki a csapattal erre az évre?

RG: Nem igazán. Először is látnunk kell, hol tartunk, és mit tehetünk még a teljesítményért. Ennek tükrében semmi érdemlegeset nem tudunk mondani addig, míg meg nem érkezünk Melbourne-be.

De nyilván szeretnél újra dobogón állni…

RG: Igen, hiszen ha egyszer már megízlelted a dobogó ízét, akkor szeretnél minél előbb újra ott lenni. Megteszek mindent annak érdekében, hogy ismét dobogóra álljak.

A Lotus kicsit sokáig várt a 2015-ös szerződéseddel. Boldog vagy, hogy végül a csapatnál maradtál?

RG: Igen. Mindig is azt mondtam, hogy egy különleges kapcsolat van köztünk Enstone-nal. 2009-ben jöttünk össze, majd volt egy kemény 2012-es évünk, egy nagyon jó 2013 és egy kicsit nehezebb 2014. De a legfontosabb dolog az, hogy amikor a gyárba megyek, mindig otthon érzem magam. Nagyon szeretek itt lenni. Tudom, hogy jól reagálunk a tavalyi nehézségekre, mert amikor küzdelmes időket élünk, mindig megpróbáljuk jobbá tenni. Ez az, ami meg van Enstone-ban.

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 lotus forma-1 formula-1 romain grosjean