2015. már 01.

F1 Bottas volt a leggyorsabb az utolsó tesztnapon Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Bottas volt a leggyorsabb az utolsó tesztnapon Barcelonában

A téli tesztek zárónapján a williamses Valtteri Bottas futotta meg az elsőséget érő legjobb köridőt, Sebastian Vettel Ferrarija és Felipe Nasr Sauberje előtt. A Mercedes ma csendesen végezte tesztprogramját, a McLaren ezúttal is utolsó lett a kilométer gyűjtésben. 

valtteri_bottas.JPG

 

A téli felkészülés utolsó tesztnapja már nem volt olyan zökkenőmentes, mint az elmúlt két nap, legalábbis nem minden csapat számára. Az már nem igen számít meglepetésnek, hogy a McLaren fél napot megint kénytelen volt kihagyni, mégpedig egy elhúzódó motorcsere miatt. Jenson Button délelőtt mért kör nélkül maradt, sőt mindössze néhány pillanattal a hivatalos ebédszünet előtt hajtott először pályára a nap folyamán.

A Red Bull programját az energia-visszanyerő rendszer hibája hátráltatta, aminek következtében Daniel Ricciardo alatt 10 kör után megállt az autó. Az ausztrál délután folytatni tudta a tesztet.

A nap második felében újabb két alakulatnál adódtak problémák. Nem sokkal a délutáni kezdés után Pastor Maldonado a 4-es kanyarnál kicsúszott és gumifalban landolt, és a károk miatt az enstone-i gárda idő előtt összepakolt. Szűk egy órával később Max Verstappen alatt állt meg a Toro Rosso - mint később kiderült motorhiba miatt -, de az utolsó félórában az újonc még vissza tudott térni a pályára.

A Ferrari, a Sauber, a Force India és a Williams ugyanakkor továbbra is megbízhatóan rótta a köröket, ez utóbbi alakulat finn pilótája délelőtt szuperlágy abroncsokon 1:23.063-as köridővel kibérelte az első helyet, és végül a nap folyamán ezt már senki nem szárnyalta túl. Sir Frank Williams csapata a tegnapi naphoz hasonlóan ma is kicsit korábban végzett a betervezett feladatokkal, így félórával a tesztnap vége előtt be is fejezték a téli felkészülést.

A második helyen Sebastian Vettel Ferrarija zárt, a német bajnok is még a délelőtt folyamán futotta meg legjobb körét a szuperlágyakon, majd a második félidőben a versenyszimulációt végzett.

Mint ahogy a harmadik helyet megkaparintó sauberes Felipe Nasr is, aki az előtte állókhoz hasonlóan szintén az ebédidő előtt érte el addigi legjobbját a leglágyabb Pirelliken. Nem mellesleg a nap végére körrekordot döntött összesen 159 körével. A téli tesztek alatt senki nem ment ennyit egy nap alatt.

Nasr mögé Verstappen tudott beférkőzni, miután nem sokkal a nap vége előtt a csapat megjavította autóját. A Toro Rosso – szintén szuperlágy gumikon - ezzel maga mögé utasította a délelőtt hosszú pihenőt tartó Ricciardót, aki végül 72 körig jutott, és lágy abroncsokon érte el az ötödik helyhez elegendő köridőt. 

A Force India a tegnapi naphoz hasonlóan most is produktív napot-, mellesleg egy hatodik helyet tudhat magáénak, Sergio Pérez délelőtti órákban megfutott 1:25.113-as idejének köszönhetően.

A hetedik hely a Mercedest vezető Nico Rosbergé lett, aki ma nem villantott látványos köridőket. A csapat ma többnyire kemény és közepes gumikon gyűjtött adatokat, az utolsó fél órában pedig a rajtot gyakorolták német versenyzőjükkel. Rosberg legjobbja a közepes keverékeken 1:25.186 volt, és Nasr mögött ő lett a mezőny második legszorgalmasabb pilótája 148 körrel. 

A McLaren csak a Lotust tudta megelőzni a tabellán, de Button a szuperlágy gumikon is bő két másodpercet kapott a Williamstől. Ami pedig a kilométereket illeti, 30 körrel ismét a wokingiak lettek a legutolsók. 

Az utolsó tesztnap végeredménye:

Versenyző                 Csapat                    Köridő      Hátrány     Kör 

1

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

1m23.063s

 

     88

2

Sebastian Vettel

Ferrari

1m23.469s

  0.406s

    129

3

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

1m24.023s

  0.960s

    159

4

Max Verstappen

Toro Rosso/Renault

1m24.527s

  1.464s

     85

5

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

1m24.638s

  1.575s

     72

6

Sergio Perez

Force India/Mercedes

1m25.113s

  2.050s

    129

7

Nico Rosberg

Mercedes

1m25.186s

  2.123s

    148

8

Jenson Button

McLaren/Honda

1m25.327s

  2.264s

     30

9

Pastor Maldonado

Lotus/Mercedes

1m28.272s

  5.209s

     36

 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

teszt barcelona f1 forma-1 williams formula-1 valtteri bottas