2015. már 21.

F1 A Német Nagydíj hivatalosan is kikerült az idei versenynaptárból

írta: FormaNet
F1 A Német Nagydíj hivatalosan is kikerült az idei versenynaptárból

Az elmúlt hetek nem túl biztató hírei után péntek este hivatalossá volt, hogy a 2015-ös szezon 19 nagydíjból áll. A Nemzetközi Automobil Szövetség által kiadott frissített versenynaptárban ugyanis már nem szerepel a Német Nagydíj.

nemet_gp.JPG

 

A Formula-1 1950 óta íródó történelme nem kevesebb, mint 61 Német Nagydíjat jegyez, és 1960 óta idén először fordul elő, hogy a száguldó cirkusz mezőnye nem utazik Németországba, miután sem a Nürburgring, sem a Hockenheimring promóterei nem tudtak egyezségre jutni a kereskedelmi jogok tulajdonosával, Bernie Ecclestone-nal.

A két pálya 2008-tól évenkénti váltásban szerepel a versenynaptárban, és bár idén a Nürburgring lett volna a soros, de a régóta anyagi problémákkal küzdő létesítmény már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy az Ecclestone által kért jogdíjat nem áll módjában kifizetni. Ezt követően az F1 nagyura a Hockenheimring vezetőivel egyezkedett, de a tárgyalások itt is elakadtak, és ezen a héten már mindkét pálya vezetősége úgy nyilatkozott, hogy idén egészen biztosan nem rendez Német Nagydíjat. Az ügyet végül az FIA által kiadott frissített versenynaptár zárta le. 

Tavaly a 2015 versenynaptár tervezetben még 21 nagydíj szerepelt, végül ebből Dél-Korea és Németország esett ki, így a tavalyi évhez hasonlóan ismét 19 futamból áll az idei világbajnokság.

A Német Nagydíj eredetileg a Brit- és a Magyar Nagydíj között szerepelt a programba, így azonban Silverstone után három hetes szünetet követően érkezik meg a mezőny hazánkba.

A 2015-ös versenynaptár:

Március 15. – Ausztrál Nagydíj

Március 29. – Maláj Nagydíj

Április 12. – Kínai Nagydíj

Április 19. – Bahreini Nagydíj

Május 10. – Spanyol Nagydíj

Május 24. – Monacói Nagydíj

Június 7. – Kanadai Nagydíj

Június 21. – Osztrák Nagydíj

Július 5. – Brit Nagydíj

Július 26. – Magyar Nagydíj

Augusztus 23. – Belga Nagydíj

Szeptember 6. – Olasz Nagydíj

Szeptember 20. – Szingapúri Nagydíj

Szeptember 27. – Japán Nagydíj

Október 11. – Orosz Nagydíj

Október 25. – Amerikai Nagydíj

November 1. – Mexikói Nagydíj

November 15. – Brazil Nagydíj

November 29. – Abu-Dzabi Nagydíj

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 nürburgring versenynaptár 2015 hockenheimring német nagydíj formula-1