2015. ápr 18.

F1 Räikkönen már majdnem teljesen elégedett

írta: FormaNet
F1 Räikkönen már majdnem teljesen elégedett

A tavalyi szezon nehézségei után Kimi Räikkönen idén láthatóan sokkal boldogabb csapatánál, a Ferrarinál, de eredmények tekintetében - nem titkoltan - ennél még többre vágyik. A széria hivatalos oldalán megjelent interjúban a finn bajnok többek között az elvárásokról, célokról is beszélt, és természetesen új csapattársáról és az apaságról is faggatták...

kimi_raikkonen_2015.JPG

 

A Ferrari jelentősen megváltozott 2014 óta. Mi a legnagyobb változás?

Kimi Räikkönen: Azt hiszem, most a csapat jól működik együtt. Vannak akik távoztak, van egy új csapatfőnök, és most sokkal jobb a légkör.

A Ferrari teljesítménye egyértelműen javul, de jelenleg úgy tűnik, csak a harmadik helyekért harcolhattok a versenyeken. Mikor változhat ez meg?

KR: Az elvárás az, hogy a szezon során tovább erősödjünk. Nyilván nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzetünkkel, hiszen győzelemért akarunk harcba szállni, de ha megnézzük tavaly hol zártunk, reálisnak kell maradnunk. Nagy lépést tettünk előre, most pedig egy csapatként kell egy irányba tartanunk, és akkor biztos vagyok benne, hogy eljutunk oda, ahova szeretnénk. Remélem hamarosan.

Még az F1-ben leszel amikor a Ferrari visszanyeri régi fényét? A szezon végén lejár a szerződésed...

KR: Ezt a csapat fogja eldönteni. Van egy opciójuk a hosszabbításra, így talán őket kéne erről megkérdezni.

De neked is akarnod kell nem?

KR: (nevet) Nem lennék itt, ha nem akarnám!

Kimi Räikkönen még mindig egy motivált versenyző? Amikor raliztál, akkor eleged volt az F1-ből...

KR: A dolgok változnak! Most szeretnék itt jól teljesíteni, és ez a legfőbb oka annak, hogy még itt vagyok.

Malajziában a Ferrari egy okosabb stratégiával fogta be a Mercedest. Ez lehet a legfőbb fegyver ellenük, vagy fel lehet rájuk zárkózni?

KR: Egy okos stratégia nyilván segíthet. Egy győzelem, vagy néhány pozíció vesztése a stratégián is múlik, de nem az a célunk, hogy így nyerjünk. Szeretnénk mindenhol fejlődni, javítani a tempónkon, hogy minden egyes futamon a Mercedes kihívói lehessünk. Jelenleg a versenyeken már elég közel vagyunk hozzájuk. Az időmérőkön még nem, de a futamokon igen. Szóval tudjuk hol állunk, és hogyan kell fejlődnünk. Most ezen dolgozunk.

vettel_2.JPGMilyen Sebastian Vettel mint csapattárs?

KR: Nem különbözik az eddigi csapattársaimtól.

Az, hogy ti ketten egy csapatban vagytok, úgy hangzik, mint egy menyországi párosítás. Ez a valóságban is így van?

KR: Azt hiszem jó páros vagyunk, de a menyországot azért hagyjuk ki ebből! (Nevet) Át tudjuk beszélni a dolgokat, ami sokat számít. Mindketten azon vagyunk, hogy a csapat fejlődjön.

Így, hogy egy csapatban vagytok, közelebb kerültetek egymáshoz a magánéletben is?

KR: Nem igazán, legalábbis nem jobban, mint korábban. Csak egy csapatban dolgozunk, és ez könnyen megy. Jól megértjük egymást.

Az segít, hogy egyikőtöket sem érdekli túlságosan a politika?

KR: Azt mondanám, hogy igen. A legjobb dolog az, hogy ha valami van, akkor azt meg tudjuk egymással beszélni, nem kell közvetítő hozzá. Nincsenek egymással problémáink, és arra számítok, hogy nem is lesznek. Persze senki nem lát a jövőbe.

Eddig Sebastian volt az eredményesebb. Mit csinál jobban mint te?

KR: Neki jobban sikerültek a versenyei. Az első három futamon volt néhány gondom, és persze az időmérőkön is hibáztam, de ez benne van a pakliban, szóval nem nagy ügy.

raikkonen_vetel.JPG

A 2014-es szezon nem volt könnyű számodra. Most sokkal jobban érzed magad, vagy van benned még elégedetlenség?

KR: Az egész csapatnak jobb érzés a mostani helyzet, de az eredmények még mindig nem azok, amiket szeretnénk. A tavalyi évhez képest előrelépést jelent a harmadik vagy negyedik hely, de mi minden alkalommal nyerni akarunk. Csapatként eddig jól dolgoztunk, mindent kihozunk abból amink jelenleg van. De, hogy elégedettek vagyunk-e? Nem igazán. Többet szeretnénk. Azért vagyunk itt, hogy győzzünk.

Van az a mondás, hogy csak a bolondok elégedettek...

KR: ... ez nem teljesen igaz. Ha van egy jó csatád és kihozod magadból a maximumot, akkor elégedett lehetsz. A legfontosabb dolog viszont az, hogy reálisnak kell maradni. Hosszú utat tettünk meg tavaly óta, és még van néhány lépés ami előttünk áll.

Ha lehetne egy kívánságod, mi lenne az?

KR: Talán néhány jó verseny. Tudom unalmasan hangzik...

Niki Lauda azt mondta, hogy ha valaki sikereket akar elérni az F1-ben, akkor gazfickónak kell lennie. Te az voltál amikor megnyerted a világbajnoki címet?

KR: Én mindig is ugyanolyan voltam. Talán úgy értette, hogy neki annak kellett lennie. Mindenki másként érzi - és ő szeret beszélni...

Bahreinben meleg van, ami jobban fekszik a Ferrarinak. Ez segíthet?

KR: A futam este lesz, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, szóval ebben a tekintetben nem lesz segítség. Azt hiszem olyan teljesítményt fogunk nyújtani a versenyen, amilyen reálisan elvárható.

raikkonen_2.JPGVan egy fiad. Milyen értékeket szeretnél adni neki az élethez?

KR: Az élet az egy hosszú idő. Most azt remélem, hogy egészséges, és az is maradt, és azt, hogy boldog kisgyerekként fog felnőni.

Hogyan értékelnéd magad apaként?

KR: Nem tudom. Erről talán az anyukáját kellene megkérdezni. De ő egy nagyon nyugodt baba, szóval valamit jól csinálunk!

 

 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

interjú ferrari f1 forma-1 raikkonen formula-1