2015. máj 05.

F1 Alonso talán már sosem lesz bajnok

írta: FormaNet
F1 Alonso talán már sosem lesz bajnok

Ezen a hétvégén Fernando Alonso hazai közönsége előtt, Spanyolországban próbálhatja megszerezni a McLaren idei első pontjait, de az elmúlt futamok tükrében nem lesz könnyű dolga. Egykori csapattársa, Jarno Trulli úgy látja, a közeljövőben nem sok babér terem majd a kétszeres világbajnoknak, sőt ha nem változnak jelentősen szabályok, akkor meglehet, hogy Alonso nem szerez több bajnoki címet a szériában…

fernando_alonso.JPG

 

Fernando Alonso – aki 2003-ban és 2004-ben a Renault-nál Jarno Trulli csapattársa volt – öt év után tavaly búcsút intett a Ferrarinak, mely csapattal ugyan kiváló eredményeket ért el, ám vb címet nem sikerült szereznie. A spanyol hároméves szerződést kötött a McLarennel, helyére pedig a négyszeres bajnok, Sebastian Vettel érkezett. De amíg a Ferrari új bajnoka remekül kezdte a 2015-ös szezont, sőt már egy győzelmet is bezsebelt (Maláj Nagydíj), addig Alonsónak egy kicsit sem versenyképes autóval kell megküzdenie. A téli tesztek során szerzett sérülése miatt az első versenyt ki is kellett hagynia, de az azt követő futamokon sem tudott pontszerző helyen célba érni. Csapattársa, Jenson Button sem járt sokkal jobban, ettől függetlenül minkét pilóta optimistán tekint a jövőbe, és már jelentős fejlődést várnak a hétvégi Spanyol Nagydíjon is.

Alonso egykori csapattársa, Jarno Trulli ugyanakkor nem ennyire derülátó, és úgy véli, a McLarenen maximum egy újabb szabályváltozás segíthet, különben még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Alonso nem fog több bajnoki címet szerezni a királykategóriában. 

„Nem is tudom nyerhet-e még futamokat vagy bajnokságot. A McLaren nem fog gyorsan feljavulni, és a következő évben sem lesz könnyű dolguk, ha fel akarnak zárkózni” – idézi Trullit a BBC.

alonso_trulli_renault.JPG

„Az élen álló csapatok sem alszanak, és nem fognak rájuk várni. Ők is dolgoznak és fejlődnek. Talán más lenne a helyzet, ha lenne egy nagyobb szabályváltozás, vagy sikerülne nekik az ami a Ferrarinak. Ők nagyszerűen fordítottak, soha nem gondoltam volna, hogy ez sikerül. Szóval bármi megtörténhet, de azért aggasztó. Fernando helyzete győzelem szempontjából nem épen ideális, persze remélem, tévedek. A McLaren egy jó csapat, de a Ferrarival és a Mercedesszel kell harcolniuk, akik autógyártók, és ez sokat számít.”

Trulli még egy problémát is előrevetített Alonsóval kapcsolatban, ami a spanyol nem éppen könnyű természetével van összefüggésben.

„Nagyon jó kapcsolatom volt Fernandóval a Renault-nál. Először is ő egy jó versenyző, aki tudja, hogyan kell győzni, és győzni is akar. Mindemellett egy olyan karakter, aki szeret irányítani. Ez jó lehet a csapatnak, mert szüksége van egy erős személyiségre. De néha nehéz őt kezelni. A versenyzőnek és a csapatnak egyaránt törekednie kell a kompromisszumokra, hogy javítsanak a helyzeten. Fernando egy jó csapatjátékos, de mindkét félnek megfelelően kell együttműködnie, különben ő maga lehet a probléma”- fogalmazott az ex versenyző, és hasonlóan gondol volt csapattársára, Felipe Massa is.

„Alonsónak eredmények kellenek. Egyértelműen nyerni akar, és mindig az élen akar lenni. Idén még biztosan együtt fog dolgozni a csapattal, de ha jövőre sem változnak a dolgok, akkor át fogja gondolni a helyzetét"- vélekedett a brazil.

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren fernando alonso jarno trulli formula-1