2015. máj 06.

F1 Montezemolo: A Ferrarit idén a szerencse is segíti

írta: FormaNet
F1 Montezemolo: A Ferrarit idén a szerencse is segíti

A Scuderia Ferrari ex elnöke, Luca di Montezemolo úgy véli, a maranellói gárda idei sikereiben némi szerencse is közrejátszik, és a csapat nem csak magának köszönheti, hogy eddig legközelebbi kihívója lett a címvédő Mercedesnek. Montezemolo emellett azt is elárulta, mikor merült fel először Sebastian Vettel neve a csapatnál…

montezemolo_1.JPG

 

Luca di Montezemolo 23 év után, múlt év szeptemberében távozott a Ferraritól, így már nincs közvetlen szerepe a csapat mostani felemelkedésében. A tavalyi évhez képest a Ferrari egyértelműen sokat fejlődött, sőt hosszú idő után Malajziában Sebastian Vettel győzelemre vezette tűzpiros autóját, de Montezemolo szerint ehhez a sikerhez az is kellett, hogy a többi rivális valahol megakadt.

„Őszintén hiszem, hogy egy kicsit szerencsések is voltak. A Mercedes kivételével idén nincs riválisuk. A Williams nem fejlődött, a Red Bull pedig visszaesett. Tudom, hogy [Dietrich] Mateschitz az eladáson gondolkodik - egy közös barátunknak mondta, hogy ’vagy meggyőzöm az Audit, hogy belépjen, vagy elmegyek’. A McLaren most nagyon komoly válságban van, szóval a Ferrari minden versenyen úgy indulhat el, hogy a dobogó már a zsebében van. Persze a szerencse mit sem ér, ha nem tudod, hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle, így véleményem szerint ez egy érdem, és intelligencia is kellett ahhoz, hogy a korábbi jó dolgoktól nem váltak meg. Talán decemberben nem kellett volna meggondolatlanul azt mondanom, hogy a 2015-ös év a megpróbáltatások éve lesz, hogy hatalmas hibákat vétettek a felkészülésben, és hogy csoda lenne, ha néhány versenyt megnyernének. De ez már a múlt”- mondta Montezemolo a La Reubblica című olasz lapnak adott interjúban.

montezemolo.JPGAz ex elnök azt is elárulta, hogy Sebastian Vettel nem az elmúlt évben került fel a Ferrari „listájára”, hanem már évekkel ezelőtt, mégpedig Michael Schumacher javaslatára.

„Az első ember, aki a Ferrarinál Vettelről beszélt, az [Michael] Schumacher volt. Ez 2009 nyarán volt, amikor majdnem visszatért [Felipe] Massa helyére. Akkor azt mondta, hogy a csapat számára Seb lenne a tökéletes pilóta. [Stefano] Domenicali minden áron szerette volna őt, még Bolognába is elhozta hozzám, az otthonomba. Emlékszem, egy doboz svájci csokoládéval érkezett. Már akkor győztes versenyző volt, de még kicsit esetlen. Szerénységével mindenkit lenyűgözött. Aztán [Marco] Mattiacci folytatta a munkát, végül amikor Sergio Marchionnéval láttuk, hogy Alonso komor és mogorva lett, illetve mindig szkeptikusan állt a csapathoz, akkor döntöttünk a változás mellett”- árulta el az előzményeket Montezemolo, majd hozzátette: „Vettel kevesebb fizetést kap, mint amit Alonso kért a szerződése meghosszabbításáért. Mindemellett egyértelműen sokat segített Maurizio Arrivabenének - aki egyébként rendkívüli személyiség - abban, hogy jobb és pozitívabb legyen a csapatnál a hangulat.”

Az interjúban természetesen a Ferrarihoz való viszonyáról és Michael Schumacherről is kérdezték a 66 esztendős olaszt.

„Úgy gondolok a Ferrarira, mint a családomra, mint az egyik legfontosabb dolog az életemben. Talán túlságosan is fontos. Amikor látom nyerni a Ferrarit, akkor boldog vagyok”- nyilatkozta Montezemolo, Schumacheről pedig egy mókás történet jutott az eszébe.

„Az augusztusi hónapokban mindig meghívtam magamhoz Bolognába Michaelt és Corinát. Gina Mariával és a kis Mickkel jöttek, aki akkoriban úgy egy éves lehetett, és egyik este a kertben vacsoráztunk. Michael rettegett a szúnyogoktól, és állandóan rohangált a bölcsőjében alvó Mick körül, hogy elhesegesse azokat. Az este folyamán vagy százszor felpattant, Corinával pedig nevettünk rajta és ugrattuk. Ha most arra gondolok, hogy ez a gyermek nemrég már dobogón locsolta a pezsgőt, és mindeközben mi van Michaellel… Michael és én 12 hihetetlenül intenzív évet töltöttünk el együtt, és ha rá gondolok, először is mély hálát érzek.”

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 luca di montezemolo formula-1