2015. máj 28.

F1 Fernando Alonso életének alapvető dolgai

írta: FormaNet
F1 Fernando Alonso életének alapvető dolgai

Erre az évre is remek interjúsorozattal rukkolt elő a Formula-1 hivatalos weboldala. Idén a versenyzőktől megtudhatjuk, mik a legfontosabb dolgok életük egyes területein, legyen szó versenyzésről, versenypályáról, vagy magánéletről és a mindennapokról. A sorozat következő szereplője a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso.

 alonso_2015.JPG

Mik a legfontosabb elemei a versenyek előtti szokásaidnak?

Fernando Alonso: Néhány embernek valószínűleg csalódást fogok okozni, ha azt mondom, semmi különöset nem teszek. (Nevet) Elég korán érkezek a pályára – úgy három és fél órával a verseny előtt. Aztán találkozom a mérnökeimmel, hogy végigvegyük a stratégiát, és megbeszéljük, hogy hány boxkiállást csináljunk stb. Utána pedig megyek a versenyzői parádéra, hogy üdvözöljük a pálya körül lévő rajongókat. Amikor erről visszatérek, marad 30 perc nyugalom, amikor felhívom a családomat, a barátnőmet, majd megyek a kocsimhoz. Láthatják, ez egy normális folyamat, nincs benne semmi mókás dolog.

Melyek a legfontosabb összetevői egy jó estének?

FA: Hogy barátokkal legyek, és másnap ne kelljen dolgozni és korán kelni. A többi attól függ, miként alakul az este.

Mik a legfontosabb dolgok, amiknek lenniük kell egy pilóta szobájában a motorhome-ban?

FA: Semmi különleges. Vagyis inkább azt mondanám, hogy mivel nagyon szoros az időbeosztásom, így a szobám tele van papírokkal, amiken a versenyhétvégém pontos időbeosztása van, percről percre. Amiket már megcsináltam, ki szoktam húzni. Ez az én mentális visszaszámlálásom a futamra. (Nevet)

Mik azok az alapvető dolgok, amiknek mindig lenniük kell a hűtődben?

FA: Sokat utazom – olykor akár 3-4 hétig is távol vagyok –, ezért az utolsó napon kiürítem a hűtőt, amit nem ettünk meg az megy a szemétbe. Amikor hazaérek, kezdődik minden elölről: vásárlás, fogyasztás, utazás ...

Mik legyenek egy jó csapattárs legfontosabb tulajdonságai?

FA: Gyors legyen, legyen hűséges a csapathoz, és jó humora legyen. Mivel sok időt töltünk el együtt, ezért biztosan lesznek stresszes pillanatok - nem feltétlen kettőnk között, hanem mondjuk a csapaton belül - , így ne legyen egy hisztis típus, inkább legyen jó humorérzékkel megáldva.

Mi az ami nélkülözhetetlen a repülőtéri stressz elkerüléséhez?

FA: Sajnálom, de nem igazán tudok ilyet. Szeretem, ha van elég időm egy repülőtéren. Nem vagyok az az utolsó percben érkező típus, azaz mindig igyekszem elkerülni a kapkodást. Szóval ha a sofőr azt mondja, hogy kilencre jön értem és visz a repülőtérre, akkor mindig azt mondom, legyen inkább fél kilenc. Az a plusz fél óra jelentősen lazít a napomon.

Mik a legfontosabb tulajdonságai egy F1-es versenyzőnek?

FA: Kell, hogy néha színészkedjen egy kicsit. Mindig akadnak olyan helyzetek, amikor egy kicsit meg kell játszani magad, szóval feltétlen szükség van erre a tulajdonságra. És szükség van egy jó adag önzésre is, ami persze nem arroganciát jelent, hanem olyasmit, amivel ki tudod vívni a környezeted tiszteletét.

Mi az ami segít ellazulni egy verseny után?

FA: Általában újranézem a versenyt. Megnyugtat, hogy kielemezhetem a futamot, aztán új fejezetet nyitok. Ha nem nézném, akkor állandóan azon járna az agyam, hogy mi történt a verseny egyes szakaszaiban. Amint megnézem, onnantól kezdve az már a múlt, és tovább tudok lépni.

Mik a legfontosabb elemei egy igazán jó versenypályának?         

FA: Gyors kanyarok. Csupán ennyi. Ahol feszegetni lehet az autó határait, és maximális adrenalin löketet kapsz. Számomra ezt jelenti például Szuzuka.

Mi az egyik legfontosabb alkalmazás a telefonodon?

FA: Talán a Twitter. Élvezem, hogy kapcsolatba léphetnek a rajongóimmal, illetve a híreket is olvasom. Igaz, nem olyan, mintha újságot olvasnék, de ha reggelenként ránézek a Twitterre, többé-kevésbé megtudom, mi történt a világban.

Mik a legfontosabb tulajdonságai egy jó csapatfőnöknek?

FA: Őszintén? Szeretem az olyan főnököket, akik reális elvárásokat tűznek ki. A fejlesztések és erőforrások tekintetében jó, ha az igazat mondja, mert az sosem segít, ha túlságosan motiválnak, utána pedig csalódni kell. Vannak olyan főnökök, akik olykor ilyen trükkökhöz folyamodnak, és ez nem nekem való. Szeretem, ha szemembe mondják az igazat.

Melyik az a nagydíj, amire minden F1-es rajongónak életében legalább egyszer el kell mennie?

FA: Életstílus szempontjából Monaco, szurkolói élmény szempontjából pedig Monza.

Carlos Sainz Jr életének alapvető dolgai

Nico Hülkenberg életének alapvető dolgai

Nico Rosberg életének alapvető dolgai

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren fernando alonso alapvető formula-1