2015. jún 09.

F1 Button időt kér a kritikusoktól

írta: FormaNet
F1 Button időt kér a kritikusoktól

A McLaren csapat legutóbb Kanadában egy újabb mélyponton ment keresztül, hiszen egész hétvégén számos technikai probléma hátráltatta, majd vasárnap mindkét autója idő előtt kiesett a versenyből. Jenson Button elismeri, idén már nem számít dobogós eredményre, ugyanakkor több türelmet és megértés vár a kritikusoktól.

jenson_button.JPG

 

A McLaren Honda eddig négy pontot gyűjtött Jenson Button monacói nyolcadik helyének köszönhetően, ám a következő versenyhétvégéről, a Kanadai Nagydíjról kettős kieséssel távoztak. Ráadásul az egész hétvége katasztrofálisan alakult a fejlesztésekkel érkező wokingiak számára, hiszen mindkét autóban motort kellett cserélni, ennek köszönhetően Button például teljes egészében kénytelen volt kihagyni a kvalifikációt.

Nyilván a motorgyártó váltás után senki nem arra számított, hogy a McLaren rögtön a Mercedesszel fog csatázni, de hogy hét versenyt követően is ennyire problémás egy legendás alakulat helyzete, az mindenképpen felerősíti a kritikus hangokat.

Versenyzőik persze profi módjára eddig is türelmesek és optimisták voltak, és ez a legutóbbi csalódás után sem változott. Button a kritikusokat is arra kéri, hogy legyenek türelmesebbek.

„Elég nagy problémát jelent, ha egy csapat - mely nagydíjakat és világbajnokságokat nyert – ilyen masszív nyomás alatt van, és senki nem ad időt neki. De ha megnézzük milyen fejlesztéseket hajtottunk végre, az máris egy hatalmas dolog. Ez egy ilyen versenysport, ezért szeretünk itt lenni, és a gyártók is ezért akarnak a részese lenni. Nehéz dolog a többi gyártónál egy évvel később ide érkezni, és úgy érzem, hogy ennek tükrében jó munkát végeztünk. Nagy a bizalom a csapaton belül, a Honda tudja, hogy a McLaren segítsége mindig pozitív irányú – és ugyanez igaz fordítva is, szóval ez egy jó partneri kapcsolat. Úgy érzem, a jövőben nagy dolgokat érhetünk el a csomagunkkal” – nyilatkozta Button, ugyanakkor erre az évre azért nem vár csodát, azaz dobogós helyezést.

„Idén nem fogunk dobogóra állni, de dolgoznunk kell, hiszen ha nem végzel megfelelő munkát, nem is érdemled meg a dobogót. Mindannyian frusztráltak vagyunk. De mit tehetnénk? Egyesek azt mondják, hogy oldjátok meg gyorsabban a problémát. De az nem segít, ha téglával töröd be az ablakot.”

A türelem ugyanakkor Montreálban kicsit borulni látszott, legalábbis Fernando Alonsónál, akit még a verseny első szakaszában arra kért csapata, hogy spóroljon az üzemanyaggal. A spanyol akkor kicsit frusztráltan úgy válaszolt, inkább fogyjon ki a benzin, mint, hogy amatőr módjára körözgessen. A kétszeres bajnoknak kicsit sem könnyű a helyzete, hiszen a Manor versenyzőin kívül a mezőnyből már csak az ő neve mellett áll 0 pont. Button  szerint meg lehet érteni az ilyen feszült pillanatokat is, hiszen mindannyian a lehető legjobbat akarják kihozni egy-egy versenyből.

„Mindig nehéz megtalálni az egyensúlyt, mert mindannyian szeretnénk jól teljesíteni. Mi is nyomás alatt vagyunk, és ez nagyon nehéz, különösen egy fiatal srácnak, hiszen mindenki azt kérdezgeti, mikor fogunk már nyerni, ezért feszegetjük a határokat. Ehhez viszont még gyengék vagyunk megbízhatóság és sebesség terén is, de remélhetőleg pár hét alatt megoldjuk a problémákat. Ez a dolog nem árt a csapatnak. Monacóban pontokat szereztünk, pedig senki nem számított rá. Egészében kell tekintenünk a szezonra, és én tudom, hogy minden versenyen fejlődünk”- intett ismét türelemre Button.

Alonsónak szintén nem maradtak negatív érzései a csapatrádiós párbeszéd után, és kollégájához hasonlóan ő is látja a fényt az alagút végén.

„Nem voltam frusztrál, csak volt néhány csata, nekem pedig spórolnom kellett az üzemanyaggal és a gumikkal is, aztán amikor már vagy háromszor vagy négyszer kaptam meg ezt az üzenetet, akkor mondtam, hogy először is hagy versenyezzek - mert igen motiváló volt, hogy ott voltak azok az autók körülöttem - aztán majd a végén spórolunk. Jól tudjuk, hogy milyen helyzetben vagyunk, és azt is, hogy keményebben kell dolgoznunk, mint eddig bármikor, mert meg akarjuk változtatni ezt a helyzetet. Látok már néhány pozitív változást és ez értelmet ad a versenyzésnek.”

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren button alonso montreal formula-1 kanadai nagydíj