2015. júl 15.

Robotok helyett személyiségek kellenek az F1-nek

írta: FormaNet
Robotok helyett személyiségek kellenek az F1-nek

A mai Formula-1-es versenyzők robotokká váltak, és személyes véleményük helyett a csapatok és a szponzorok adják szájukba a nyilatkozatokat – állítja a legendás brazil világbajnok, Emerson Fittipaldi, aki szerint a jövőben ezen változtatni kell...

emerson_fittipaldi.JPG

 

Ha valaki sokat néz/olvas versenyzői nyilatkozatokat, valószínűleg egy győzelem, egy dobogós helyezés, vagy egy nem várt probléma, és egyéb alkalmak után szinte kívülről fújja, hogy az adott versenyző mit fog nyilatkozni a médiának. Vagyis nagyjából minden alkalomra megvannak a sablonok, és ettől nagyon ritkán tér el egy-egy nyilatkozat. Hogy ez mennyire unalmas, az is bizonyítja, hogy nemrégiben egy rajongói felmérésből egyértelműen kiderült, az emberek azt szeretnék, ha a pilóták nyitottabbak és őszintébbek lennének. A szurkolók 84 százaléka gondolta úgy, hogy szükség van változtatásra ezen a területen, és így látja ezt Emerson Fittiapldi is, aki szerint kicsit sem ideális a jelenlegi kommunikáció. A brazil legenda úgy véli, a csapatfőnöknek igenis gondoskodniuk kellene arról, hogy a pilóták ismét egyéniségek legyenek többek között a kommunikáció szabadságával.

„Azt hiszem a kommunikáció nagy szerepet játszik. Ha egy szóval kéne elmondanom, min kellene ezen a téren változtatni, akkor azt mondanám, ’szabadság’. Az Egyesült Államokban mindenki a szólásszabadságról beszél. Ha például a Ferrarinál versenyzel, a sajtótájékoztató előtt elmondják neked, hogy mire nem válaszolhatsz ezt vagy azt, vagy, hogy mit kell mondanod. Ez sz@r! Most robotok vagyunk vagy személyiségek? Ez az ami hiányzik”- nyilatkozta a brazil legenda a Motorsport.comnak adott interjúban.

Fittipaldi természetesen nem a versenyzőket hibáztatja a kialakult szokás miatt, sokkal inkább azokat, akik irányítani próbálják a versenyzőket.

„Rosbergnek például meg kellett volna engedni, hogy azt mondja: ’Ó ember, a Mercedes a mai döntésével tönkretette a versenyemet. Ezek az átkozott srácok!’ Meg kell engedni, bármit is akarnak mondani. Ehelyett ülnek, és amikor megkérdezik, milyen volt a verseny, mindössze annyit mondanak, hogy jó. Szükség van a személyiségükre. Ez a rendszer rossz, de erről nem ők tehetnek. Nem az ő hibájuk.”

"Az én időmben is ott volt egy húsz éves kereskedelmi kapcsolat a Philip Morrisszal, és pontosan tudtam, hogy mit kell mondanom, de a személyiségem ettől még megmaradt, és bármit mondhattam volna. Szólásszabadság volt, és ebbe minden beletartozott. Nem hibáztatom a versenyzőket, mert ők már más környezetben vannak, de változtatni kellene ezen. Nem tudják kifejezni magukat. Ez egy sport, ami nem sérülhet azzal, hogy megszabják, mit mondhatnak a sportolók”- szögezte le a 68 esztendős kétszeres világbajnok.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 emerson fittipaldi formula-1