2015. júl 17.

F1 Az olaszok már nem kérnek Räikkönenből

írta: FormaNet
F1 Az olaszok már nem kérnek Räikkönenből

Az olasz sajtó köztudottan nem a kíméletességéről híres, és ezt most Kimi Räikkönennel kapcsolatban is megmutatja. Idén a finn már számtalan kritikát kapott a Ferrari hazájából, mostanra pedig utódjáról cikkeznek. Olasz lapértesülések szerint ugyanis a Ferrari eddigi utolsó világbajnokát jövőre honfitársa, Valtteri Bottas váltja…

raikkonen_2015.JPG

 

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivebene nemrégiben egyértelművé tette, hogy Kimi Räikkönen jövője idei teljesítményén múlik, ugyanakkor azt is elmondta, hogy majd csak a szezon későbbi szakaszában döntenek szerződéséről. Ennek ellenére egy ideje elindultak a találgatások arról, hogy 2016-ban ki lesz Sebastian Vettel csapattársa. Szóba került többek között Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, sőt Max Verstappen is, most pedig az olasz Corriere dello Sport arról számolt be, hogy a maranellóiak Valtteri Bottast választották. A lap szerint a megállapodás már meg is történt, és mivel Bottasnak 2016 végéig érvényes szerződése van a Williamsszel, a Ferrari 12 millió euróért kivásárolná.

Hogy mennyi igaz a pletykából, azt nyilván csak a hivatalos verzió után tudhatjuk meg, az viszont tény, hogy Räikkönen szénája nem áll túl fényesen. Ahhoz képest, hogy ő a „rangidős” a csapatban, Sebastian Vettel 59 ponttal előrébb van a bajnoki pontversenyben, és Räikkönen az eddigi kilenc időmérő edzésen mindössze egyszer bizonyult jobbnak a négyszeres bajnoknál, de akkor Vettelt műszaki probléma sújtotta.

Kanadai megpörgése, majd az ausztriai Q1-es kiesése és elsőkörös balesete után a finn klasszist nem kímélte az olasz média. A La Repubblica egyenesen úgy fogalmazott, hogy Räikkönen elpuskázta esélyét a jövő évi szerződésére, illetve a Sport Mediaset is eléggé cinikusan fogalmazott: „A kanadai malőr után mindenki Räikkönen válaszára várt, és meg is kaptuk. Egy időmérőn nehéz elaludni, de ő megtette. A Ferrarival nehéz a hetedik sorba kvalifikálni, de neki ez is sikerült.”

A Brit Nagydíjon az eső miatt Kimi egy taktikai döntésen csúszott el, aminek egy nyolcadik hely lett az eredménye, miközben csapattársa a megfelelő időzítéssel felért a dobogó harmadik fokára. A La Republica természetesen ezt sem hagyta szó nélkül: „Arrivabene a verseny után elmondta, hogy a stratégiai döntéseket a Brit Nagydíjon a versenyzők hozták meg. Ezt úgy értelmezhetjük, hogy Vettel egy zseni, Räikkönen pedig ostoba.”

A Speedweek a napokban megkérdezett néhány olasz szakújságírót, arról, hogy mi a véleményük Räikkönen jövőjéről, és kit látnának szívesen a helyén. Íme néhány vélemény: 

Pino Allievi (La Gazzetta dello Sport)

"Kimi maradjon, mert ő egy nagy bajnok, fantasztikus a vezetési stílusa, és az olaszok szeretik őt. De ha cserélni akarják, akkor Nico Hülkenberg lenne a legjobb választás. Ő egy kiváló versenyző, és megérdemelne egy olyan csapatot, ahol bizonyíthatja tehetségét.”

Arianna Ravelli (Corriere della Sera)

"Le lehetne cserélni Räikkönent mondjuk Ricciardóra. Egy csapatban szükség van a bizalomra, és számomra úgy tűnik, hogy Räikkönen és a csapat között ez már nincs meg. Nem jó a hangulat közöttük. Szerintem a probléma nála nem az autó kezelése, hanem mentális.”

Cristiano Chiavegato (La Stampa)

"Kimit le kell cserélni egy fiatal oroszlánra, mint Sainz vagy Verstappen. Egy ilyen versenyző felnőhet a Ferrarihoz.”

Luigi Perna (La Gazzetta dello Sport)

"Le kell cserélni Kimit Ricciardóra, akkor is ha ez drága a Ferrarinak. Kimi a múltban és idén is megmutatta, hogy már nincs meg a sebessége és a stabilitása. Alonso és Vettel ellen is kiábrándítóan teljesített. Nem úgy tűnik, hogy valaha is kényelmesen érezte volna magát ezekben az autókban, és szerintem a kapcsolat is romlott közte és a csapat között. Ricciardo fiatal és tehetséges, ő egy nagyon jó befektetés lenne a jövőre nézve.”

Fulvio Solms (Corriere dello Sport)

"Kellene a helyére valaki, mert a Ferrarihoz való visszatérése után nem azt hozta, amit vártunk tőle. Számomra úgy tűnik, hogy demotivált lett, és az új csapatvezetés sem különösebben áll közel hozzá. De nem tudom ki helyettesíthetné. Bottast sem találom jobbnak most, mint mondjuk Massát vagy Ricciardót, bár nehéz összehasonlítani őket Vettellel az új szabályok tükrében. Ha én választanék, akkor Hülkenberg lenne az.”

Stefano Mancini (La Stampa)

"Szeretném Hülkenbergre cserélni Kimit, mert az elmúlt két évben sokat változott az F1, és Räikkönen valószínűleg nem tud alkalmazkodni ehhez. Hülkenberg viszont igen, ráadásul megnyerte első Le Mans-i versenyét a Porschéval. Ő optimális választás lenne a Ferrari számára.”

Paolo Filisetti (Studio Filisetti)

"Bahreini szereplésétől eltekintve Räikkönen idén kiábrándító teljesítmény nyújtott eddig. Még mindig azt gondolom, hogy ő egy gyors srác, de úgy tűnik, nem igazán tudják rá építeni az autót, és egyre többször demotivált. Szerintem az lenne a fair, ha év végéig adnának neki esélyt. Ha nem tud bizonyítani, akkor le kell cserélni. De kire? Szeretnék egy fiatal pilótát látni a helyén, de a Ferrari valószínűleg egy tapasztalt versenyzőt akar. Hülkenberg esetleg, de nem tudom elképzelni, hogy két német legyen a csapatnál. Kedvelem Ricciardót, aki nagyon jó, még ha idén egy rossz autóval is kell küzdenie. Egy erős párosítás lenne Vettellel.”

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 raikkonen formula-1 bottas