2015. júl 26.

F1 Mercedes bukfenc a Hungaroringen

írta: FormaNet
F1 Mercedes bukfenc a Hungaroringen

A Mercedes ugyan mindkét autóval pontszerző helyen ért célba a 30. Magyar Nagydíjon, ám az eddig megállíthatatlanul menetelő csapatnak ma jócskán kijutott a drámai pillanatokból. Volt itt elrontott rajt, büntetés, defekt, baleset, amik miatt egy biztosnak tűnő kettős győzelem szállt el. Természetesen senki nem boldog a címvédő csapatnál.

mercedes_hungaroring.jpg

 

Lewis Hamilton a futam előtt egész hétvégén uralta a mogyoródi pályát, így a pole-ból rajtolva természetesen ő volt a legnagyobb favoritja a 30. Magyar Nagydíjnak. Kálváriája azonban már a rajtnál megkezdődött, és szinte mindvégig kitartott.

Az indítást követően Hamiltont a két Ferrari, valamint csapattársa is megelőzte, és ez utóbbival történő csatában a brit le is sodródott a pályáról, aminek következtében gyorsan a 10. helyen találta magát. Ezután visszatornászta Mercedesét a negyedik helyre, majd a Nico Hülkenberg összetört Force Indiája miatt beküldött SafetyCar remek lehetőséget biztosított számára ahhoz, hogy megpróbáljon akár a győzelemért harcba szállni. Ez azonban éppen fordítva sült el.

hamilton_hungaroring_3.JPG

Az újraindítás után ugyanis Daniel Ricciardóval csatázott, aminek egy koccanás lett a vége. Hamiltonnak egy új első szárnyért ismét be kellett hajtania a boxba, majd nem sokkal ezután egy áthajtásos büntetést (és két büntető pontot) is kapott az incidens miatt. A címvédő ezzel a 13. helyen találta magát, majd a további kavarodásoknak és jó stratégiának köszönhetően végül hatodikként ért célba. Hamilton már a futam közben bocsánatot kért csapatától, majd a leintést követően egyenesen bizarrnak értékelte mai versenyét.

„A mai nap hihetetlenül bizarr volt. Vajon megérdemeltem a pontokat? Isten tudja. Most kell egy kis pihenés, hogy erősebben tudjak visszatérni a következő versenyre. Hosszú idő óta ez volt a legrosszabb teljesítményem. Nem tudom, hogy ezt a koncentráció hiánya okozta-e, vagy valami más. Azt biztos, hogy nagyon rossz napom volt, de a csapat nagyszerű munkát végzett a stratégiával, és így legalább tudtam néhány pontot szerezni” – értékelt a brit bajnok.

Hamilton jelenleg 21 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt csapattársa előtt, és persze megkapta a kérdést, hogy kaotikus napja után azért megkönnyebbült-e, hogy legalább több ponttal zárt mint legközelebbi üldözője.

„Hogy őszinte legyek, ezen még nem is gondolkodtam, szóval jelenleg nem érzek megkönnyebbülést.”

Egy ideig úgy tűnt, Nico Rosbergnek valamivel könnyebb versenye lesz, és bár Sebastian Vettel nem sok esélyt adott arra, hogy bárki is elvegye tőle a győzelmet, de egy dobogós hellyel hozhatott volna néhány pontot a bajnokságban Hamiltonnal szemben. Végül neki is Ricciardo lett a mumusa, aki néhány körrel a leintés előtt támadásba lendült, és ennek a csatának is koccanás lett a vége. Rosbergnek egy defekttel kellett visszaevickélnie csapatához, ami után csak a nyolcadik helyen intette le a kockás zászló. A német nyilván csalódottan, de beletörődve vette tudomásul, hogy néha vannak rossz napok.

riccirdo_rosberg.JPG

„Minden nagyon jól ment, és elégedett voltam a versenyemmel egészen a 64. körig, ami után egyszer csak sehol sem voltam. Sajnálatos, és nagyon kemény tud lenni, amikor elveszíted az addigi pontjaidat, de így megy ez. Azt hittem enyém a kanyar, mert az ideális íven fordultam, de Ricciardo továbbra is ott volt, mert későn fékezett. Túl későn, és az első szárnya ott volt, nem vett vissza. Végül úgy ítélték meg, hogy nincs büntetés, szóval senki sem volt felelős”- nyilatkozta Rosberg a leintés után.

A csapatfőnök, Toto Wolff szerint a Rosberggel törént incidensnél Ricciardo hibázott: "Ricciardo és Nico incidense kérdéses volt számomra. A visszajátszások alapján inkább Ricciardo hibázott, de Charlie (Whiting) úgy döntött, hogy nincs büntetést, és ha ő így dönt, akkor ez van.”

Niki Lauda mondatai alapján valószínűleg szintén a Red Bull számlájára írja az utolsó ütközést, de a többiekhez hasonlóan ő is elfogadta a versenybíróság döntését.

„Lewis csak magára lehet dühös, Nico pedig egy olyan baleset miatt, melyben vétlen volt. Ez is hozzátartozik a versenyzéshez, így bele kell törődnünk. Jó, hogy Lewis elismerte, hogy vétett néhány hibát, ami pedig stewardok döntését illeti, el kell fogadnunk” – nyilatkozta az osztrák legenda.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 hungaroring lewis hamilton magyar nagydíj nico rosberg formula-1