2015. júl 27.

F1 Vettel fenomenálisra értékelte első ferraris félévét

írta: FormaNet
F1 Vettel fenomenálisra értékelte első ferraris félévét

Az edzéseken és az időmérőn mutatott dominancia után a legtöbben valószínűleg egy sima Mercedes győzelemre fogadtak volna a Magyar Nagydíj előtt, ám Sebastian Vettel nem olvasta el ezt a forgatókönyvet. Már a rajtnál átvette a vezetést, és szinte csak ő maradt ki a kaotikus futamból. A széria hivatalos oldalán megjelent interjúabn a német bajnok elárulta, hogy a látszat ellenére közel sem volt könnyű megszerezni első hungaroringi diadalát. Mindemellett értékelte a mögötte álló ferraris hónapokat is. 

vettel_hungaroring.JPG

 

Ezen a hétvégén mindenkinek Jules Bianchi járt az eszében. Te is neki ajánlottad győzelmedet. Van valami szép emléked vele kapcsolatban?

Sebastian Vettel: Nos, nem volt alkalmam túl jól megismerni őt, de egy dolog mindig megmarad bennem. Amikor Japánban vezettem a pályán, és ő is ott volt, egyszerűen lenyűgözött, hogy mennyire erős, mennyire edzett, és milyen képességei vannak. Ezt észre lehetett venni, hiszen bárki aki vezetett már a szuzukai pályán, az tudja, hogy mennyire nehéz. De ahogy ő küzdött és nyomta neki, az rendkívül meggyőző volt.

Ezzel a versenyhétvégével túl vagyunk a szezon felén. Hogyan tudnád összefoglalni a Ferrarinál töltött első néhány hónapot?

SV: Egy szóval: fenomenális! Az indulás fenomenális volt, hiszen első ferraris versenyemen dobogóra állhattam. Ez eszméletlen volt. Aztán a második futamon győztünk. Hogy is lehetne ennél jobb? Ezután nagyon következetes teljesítménnyel több dobogós eredményt is elértünk, és most a nyári szünet előtt pedig a második győzelmet. Most mindannyian nyugodtabban mehetünk el nyaralni, mivel ez a győzelem sokáig megmarad az emlékezetünkben. A szezon elején tudtuk, hogy van egy csapat, akit nagyon nehéz lesz legyőzni, de nekünk már sikerült Malajziában és itt a Hungaroringen. És tudjuk, hogy mi vezetett el idáig, és ez mind nagyon ígéretes. A projekt jelenleg is folyamatban van, szóval egy fényes jövő elé nézhetünk.

ferrari_hungaroring.JPGEzelőtt a futam előtt nem volt egy kicsit válságban a Ferrari?

SV: Miféle válságban?

Hogy talán ezelőtt a verseny előtt rossz irányba indultatok el…

SV: Ki mondja ezt? Ott kell lenni, amikor a szerencse ránk kacsint. A múltban is előfordult, hogy akár a bajnokság megnyeréséhez is kellett a szerencse, de ha most utólag visszagondolok a bajnoki címeimre, azt mondom, hogy nem lehet csupán a szerencsével nyerni. Hiszem, hogy minden okkal történik. Mások is meghozzák ugyanezek a döntéseket mint mi - például Silverstone-ban -, de ez most a miénk volt. Szóval ahogy mondtam: készen kell állni, és képesnek kell lenni megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Persze, ha az alapokat nézzük, talán nem volt annyira jó a teljesítményünk, mint egyeseké, de az eredmény szertefoszlatja a kételyeket. Azt hiszem az összes csapat közül a Ferrari fejlődött a legtöbbet ebben a szezonban. Bár tavaly nem voltam a csapat tagja, de Kimi mondta, hogy ez az autó sokkal jobb, mint a tavalyi. És ha a motorokat nézzük, szerintem ezen a téren is a Ferrari fejlődött legtöbbet.

Végiggondoltad már, hogy zajlott le a hétvégéd?

SV: Nos a pénteki nap messze nem volt ideális számunka. Volt két-három probléma, ami lassított minket. Kiminek például gondjai voltak az első szárnyal, és ezen kívül is volt még néhány problémánk. Ugyanakkor tudtuk, hogy képesek vagyunk egy jó időmérőre és egy jó futamra is, és végül meg is csináltuk. A szörnyű pénteki nap után a harmadik rajtkocka nem volt rossz, majd láttam, hogy ellenfeleink rosszul indultak a rajtnál, és hirtelen az élen találtam magam. Arra gondoltam: miért nincsenek itt? Folyamatosan csak az a két egyforma autó járt az eszemben.

A legsikeresebb éveidben sem tudtál győzni a Hungaroringen, egészen mostanáig. Ráadásul most nem is te voltál a legesélyesebb. Megnyugtató, hogy végre Magyarországot is kipipálhatod a győzelmi listán? Illetve vártad, hogy a Mercedes hibázzon, mint például Silverstone-ban?

SV: Nos igen, jó érzés, hogy Magyarország is a tarsolyomban van, különösen, hogy ez egy kicsit meglepetés győzelem volt. Az emberek már a dobogó harmadik fokán láttak – és akkor meglett a győzelem. Hogy vártam-e hibát a Mercedestől? Erre sosem számíthatsz, különösen egy olyan csapattól, mint a Mercedes. Az ilyesmi sosem működik. A legjobb forgatókönyv az, hogy mindenki más előtt érj célba. Ez ennyire egyszerű – még ha ténylegesen nem is olyan könnyű. És higgyék el, nem volt könnyű egyetlen másodpercig sem. Különösen a futam vége felé.

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 hungaroring magyar nagydíj sebastian vettel formula-1