2015. sze 28.

F1 Alonso és Arrivabene magyarázkodik, a Lotust megmenekül, megújul a Hungaroring - Villámhírek az elmúlt 24 órából

írta: FormaNet
F1 Alonso és Arrivabene magyarázkodik, a Lotust megmenekül, megújul a Hungaroring - Villámhírek az elmúlt 24 órából

A Renault bejelentette, megvásárolja a Lotust - Folytatódik Alonso rádióüzenetének története - A McLarennél elismerik, nem kezelték megfelelően Button F1-es jövőjét - Rosberg rossz rajtjának oka - Arrivabene magyarázkodni kényszerült - Vettel még nem adta fel a bajnoki küzdelmet - Megújul a Hungaroring 

lotus_szuzuka.JPG

 

A Renault bejelentette, megvásárolja a Lotust

Immár hivatalos, amit jó ideje tudni lehetett: a Renaut hétfőn bejelentette, megvásárolja az adóságokkal küzdő Lotust, és 2016-tól újra gyári csapatként vesz részt a királykategóriában. A közlemény szerint a csapat többségi tulajdonának megszerzése első lépésként egy szándéknyilat aláírásával történt meg, a Lotus-tulajdonos Genii Capital leányvállalatával, a Gravity Motorsportsszal, az adásvétel részleteit pedig a következő hetekben dolgozzák ki.

Folytatódik Alonso rádióüzenetének története

Fernando Alonso Szuzukában nem pontszerzéssel, hanem a futam közbeni kirohanásaival került reflektorfénybe. A végül 11. helyen célba érő spanyol a Honda hazai pályáján nem titkolta frusztráltságát csapatának, amikor egy-egy autó megelőzte. Először „nagyon kínosnak” nevezte, amikor Marcus Ericsson Saubere könnyedén elvette tőle a 10. helyet, majd később ugyanezt tette Max Verstappen Toro Rossója, mire Alonso dühösen kiabálni kezdett a csapatrádión, hogy „ez egy GP-es motor, ez egy GP-es motor”.

alonso_szuzuka.JPGA futam után főnöke, Ron Dennis egyértelművé tette, hogy nem tetszett neki Alonso kirohanása, mert ez nem egy profi versenyzőhöz méltó magatartás. Később Alonso saját Twitter csatornáján igyekezett finomítani a dolgon.

„Pár dolgot tisztázzunk a mai napról, mert úgy tűnik, nem mindenki számára világos. A mostani volt szezonunk harmadik legjobb eredménye! Amikor egy csapatként harcolunk, az nem könnyű, hiszen nyerni szeretnénk. Időnként bejátsszák a rádiós üzeneteket, azonban ezeket magánbeszélgetéseknek kellene tekinteni” – írta, majd hozzátette, hogy senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy kitölti hároméves szerződését a csapatnál.

 

A McLarennél elismerték, nem kezelték megfelelően Button F1-es jövőjét

A Japán Nagydíj előtt folyamatosan arról találgatott a nemzetközi sajtó, hogy Jenson Button Szuzukában jelentheti be visszavonulását. Erre jó okot adott maga az érintett is, amikor Szingapúr után azt nyilatkozta, már nem okoz számára örömöt az F1 és rövidesen dönt a folytatásról.

A japán futam után Ron Dennis elismerte, rosszul kezelték a világbajnok jövőjével kapcsolatos dolgokat. Szuzukában a wokingi csapat első embere tárgyalóasztalhoz ült pilótájával és biztosította afelől, hogy 2016-ban is számítanak rá.  

„Jensonnek kétéves szerződése van. Ez a legfontosabb dolog, ami eloszlathatja a kétségeket az irányába való elkötelezettségünk felől, amit korábban nem tettem meg. Csütörtökig erről még nem beszéltem vele. Sokkal jobb lett volna ha tudja, hogy nem áll szándékomban megszakítani vele az együttműködést. De ezeket a döntéseket nem egyedül hozom meg. A részvényeseknek is támogatniuk kell, és bármennyire is utálom az ilyen konszenzust, csak ekkor tájékoztathattam Jensont. Ezt pár nappal ezelőtt meg kellett volna tenni, és akkor ez most nem lenne kérdés” – nyilatkozta a McLaren első embere.

Rosberg rossz rajtjának oka

Múlt vasárnap, a Japán Nagydíjon Nico Rosberg idén második alkalommal indulhatott a legelőkelőbb helyről, ám a rajtja nem sikerült túl fényesen. A német egészen a negyedik helyig esett vissza, végül sikerült visszaküzdenie magát az első helyen autózó Lewis Hamilton mögé. A csapat főnöke, Toto Wolff elárulta, hogy a rossz rajtnak technikai okai voltak, ugyanis már a felvezetőkörön észlelték, hogy Nico autójának motorja a kelleténél kicsit jobban felmelegedett, ezért a start után pár másodpercig valamivel gyengébb teljesítményt produkált.

Arrivabene magyarázkodni kényszerült

Maurizio Arrivabene a minap Sebastian Vettelt méltatta, és többek között a hétszeres világbajnokkal, Michael Schumacherrel is összehasonlította a németet. A Ferrari csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy Seb néhány szempontból még jobb is, mert Schumacher eléggé zárkózott személyiség volt, míg jelenlegi sztárpilótájuk sokkal nyitottabb, és a szerelők közelebb érzik magukat hozzá. Ez az összehasonlítás sokaknak nem tetszett, például Schumacher menedzserének sem. Sabine Kehm természetesen örül a csapat sikereinek, de kifejtette, nem szereti, ha Vettelt és Schumachert összehasonlítják, hiszen eltérő korokról és eltérő karakterekről van szó. Majd hozzátette, hogy bár a hétszeres bajnok valóban nem volt egy extrovertált típus, de nagyon is népszerű volt a szerelők között és a csapaton belül is, és nem csak a sikerei miatt, hanem mert igazi vezéregyéniség volt.

Arrivabenét kissé meglepte, hogy ilyen vihart kavart egy ártatlan nyilatkozattal: „Mindig is azt  mondtam, hogy Michael és Sebastian egyaránt nagyszerű bajnokok. Mindketten remek emberek, ugyanakkor különböznek is. Michael bajnokként és emberként is fantasztikus, csakúgy, mint Sebastian, de különböző a személyiségük. Michael introvertált, Seb extrovertált. Ennyit mondtam. Mindketten jó barátaim, és aki ismeri Michaelt, az jól tudja, milyen nagyszerű ember"- magyarázkodott később Arrivabene.

vettel_szuzuka.JPGVettel még nem adta fel

Matematikai esélye ugyan van még Sebastian Vettelnek az idei bajnoki címre, de két Mercedes versenyző áll előtte a listán. Nico Rosberg 11 pontos-, míg a bajnokság éllovasa, Lewis Hamilton már 59 pontos előnyt élvez vele szemben, miután Szuzukában mindketten a ferraris előtt értek célba. A hétvége tükrében a négyszeres bajnok is tisztában van azzal, hogy jelenleg egyértelműen a Mercedesnek áll a zászló, ezzel együtt természetesen még nem mondott le a világbajnoki trófeáról.

„Csak akkor van vége a bajnokságnak, ha már matematikailag is vége. Nem is lennék igazi versenyző, ha feladnám. Persze tudom, hogy nehéz lesz, de mindvégig hinni fogok benne, hogy sikerülhet. Minden egyes vasárnap ott van előttünk a lehetőség, hiszen bármi történhet. Mindent meg kell tennünk a sikerért, a többi pedig nem rajtunk múlik.”

Megújul a Hungaroring                                 

A Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt a Világgazdaságnak elmondta, megkezdődtek a mogyoródi pálya újraaszfaltozásának előkészületei. A 750 milliós beruházást saját forrásból biztosítják, és nem csak új burkolatot, de új rázóköveket is kap a magyar versenypálya. Mindemellett a közeljövőben korszerűsítenék a létesítményeket, a lelátókat és közműveket. Ezt központi forrásból fedeznék, így a - becslések szerint nagyjából 25 milliárd forintba kerülő - beruházáshoz a kormány döntése szükséges. A cég vezetése abban bízik, hogy jövőre megkezdődhetne a tervezés, és a Magyar Nagydíj után elkezdhetnék elbontani a főépületet, a bokszutcát, a lelátókat, és remélhetően egy év elegendő lenne ahhoz, hogy ezek helyén felhúzzák az új épületeket.

konyvajanlo.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 hungaroring mclaren alonso vettel formula-1 f1-hírek