2015. sze 30.

F1 Ecclestone nem aggódik, Button nem vált csapatot, korábban lesz a 2016-os szezonnyitó - Villámhírek az elmúlt 24 órából

írta: FormaNet
F1 Ecclestone nem aggódik, Button nem vált csapatot, korábban lesz a 2016-os szezonnyitó - Villámhírek az elmúlt 24 órából

Ecclestone nem aggódik az EU vizsgálat miatt - Hivatalossá vált, hogy Grosjean lesz a Haas F1 Team egyik versenyzője - Korábban kezdődik a 2016-os szezon - Új szponzor a McLarennél - Button biztosan nem vált csapatot

ecclestone.JPG

 

Ecclestone nem aggódik az EU vizsgálat miatt

A kis- és középcsapatok már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy az F1 irányítása EU-s törvényeket sérthet, és most megkezdődik a vizsgálat is ez ügyben, miután két csapat, a Sauber és a Force India is panaszt tett az Európai Uniónál. Legfőbb problémájuk az, hogy a bevételekből aránytalanul részesülnek, illetve az, hogy a Stratégiai Munkacsoportba nem jutott hely számukra, így a szabályalkotásba sincs beleszólásuk. Ha a vizsgálat után az EU elmarasztalja az F1 vezetését, úgy éves bevételének a 10 százalékára büntethetik (tavaly ez az összeg egy milliárd fontnál is több volt), illetve kérhetik a rendszer megváltoztatását.

A Formula-1 Menedzsment (FOM) vezetője, Bernie Ecclestone nem aggódik a vizsgálat miatt, és nem neheztel a csapatokra sem.  

„Mi nem riasztunk el, és nem is ösztönzünk senkit arra, hogy bármilyen lépést tegyen. Az Európai Unió azért van, hogy ezeket az ügyeket kezelje. A csapatok előtt ott volt a lehetőség, és ha sikerrel járnak, az jó, ha nem, akkor nem kerül semmibe. A lényeg az, hogy ezek a csapatok azt mondják, néhányan túl sok pénzt kapnak, a többiek pedig keveset. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy mennyit fog kapni, hiszen mindannyian aláírtak egy szerződést, ami világosan fogalmaz. Gondolom most meggondolták magukat, de emiatt egyáltalán nem hibáztatom őket. Ha megvizsgálják a szerződéseket, látni fogják, hogy aláírt, érvényes dokumentumokról van szó, vagy úgy is dönthetnek, hogy nem érvényesek, és meg kell őket változtatni” – ecsetelte Ecclestone, és hozzátette, hogy az illetékesek előtte tájékoztatták őt arról, hogy panaszt nyújtanak be az EU-hoz, azaz nincs ebből semmiféle probléma a csapatok felé.

Hivatalos: Grosjean 2016-ban a Haas F1 Team versenyzőjeként folytatja F1-es pályafutását

Nem volt meglepetés a jövőre debütáló Hass csapat keddi bejelentése, mely Romain Grosjean szerződtetéséről szólt. A tulajdonos, Gene Haas a hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, azért esett a választásuk a francia versenyzőre, mert kellő F1-es tapasztalattal rendelkezik, és eddig minden szezonban pontot szerzett a szériában.

Grosjean bízik benne, hogy hamarosan sikeres lehet a Ferrari „B” csapatával: „Teljesen más a hozzáállásuk, mint általában egy új F1-es csapatnak. Szerintem hamar sikeresek lehetnek. Nyilván itt mindannyian dobogón akarunk állni, senki nem arra törekszik, hogy a mezőny végén autózzon. Tetszik a ferraris együttműködés is, és ahogy szépen lassan haladnak előre. Ahogy azt már korábban is mondtam, elégedett vagyok a döntésemmel.”

Immár biztos, hogy korábban kezdődik a 2016-os szezon

Az eredeti terv szerint jövőre április 3-án lett volna a szezonnyitó futam, ám az Ausztrál Nagydíj szervezői ma hivatalosan is megerősítették, hogy előrébb kerül az időpont. Bernie Ecclestone javasolta a korábbi kezdést, igaz ő március 27-ét jelölte meg, a húsvéti ünnepek miatt azonban ezt a szervezők nem vállalták, gy ez a dátum is módosult. A szervezők végül megegyeztek a FOM-mal, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat március 20-án rendezik. Meglehet, hogy ez több ponton is átírja majd a 2016-os versenynaptár eddigi tervezetét, de a hírek szerint a Motorsport Világtanács mai párizsi ülésén véglegesítheti a jövő évi programot. 

Új szponzor a McLarennél

Bár - a Vodafone elvesztése óta - névadó szponzora még most sincs a wokingi gárdának, de most egy új támogatóval bővült a csapat szponzori listája. A Johnnie Walker logó mellé egy újabb italgyártó, a Moet Henessy matricái is felkerülnek majd Fernando Alonso és Jenson Button autójára.

Button biztosan nem vált csapatot

A napokban pletyka szinten felmerült, hogy Jenson Button esetleg a jövőre a valószínűleg gyári alakulatként visszatérő Renautl-nál folytatja F1-es pályafutását, ám a széria hivatalos oldalán ezt a brit egyértelműen cáfolta.

„Ennyi együtt töltött év után már nem érezném jól magam máshol. Különösen egy ilyen nehéz év után, ami most van, és ami valóban összekovácsolt minket. Ha 2016-ban is az F1-ben leszek, akkor az biztos, hogy a McLarennél. Úgy érzem, hogy ez a csapat sikeres lesz a jövőben, csak nem tudom, mikor” – nyilatkozta Button, aki arról is beszélt, hogy ha elhagyná a szériát, biztosan ki szeretné még magát próbálni más kategóriákban, és talán más sportokban is.

 konyvajanlo.jpg

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 mclaren button ecclestone grosjean formula-1 f1-hírek