2015. okt 14.

F1 A Mercedes megbízhatósága egyre rosszabb, Hamilton túl jó Rosberg számára - Villámhírek

írta: FormaNet
F1 A Mercedes megbízhatósága egyre rosszabb, Hamilton túl jó Rosberg számára - Villámhírek

A Mercedes megbízhatósága egyre rosszabb – Hamilton idén túl erős ellenfél Rosberg számára – A jövőben nem adhatnak másodosztályú motorokat  a gyártók – Räikkönennek el kellett volna ismernie, hogy hibázott

mercedes_2015.jpg

 

A Mercedesnél megbízhatóság terén romlott a helyzet

Legalábbis az Orosz Nagydíj elején kieső Nico Rosberg szerint. Tény, hogy Monzában a német autójába vissza kellett tenni egy régebbi motort, miután az új fejlesztésű erőforrásban szivárgást észleltek a hűtőrendszernél, majd három körrel a leintés előtt Rosberg régi motorja beadta a kulcsot. Ezt követően Szingapúrban Lewis Hamilton esett ki műszaki hiba miatt, az elmúlt hétvégén pedig a meghibásodott gázpedál babrált ki Rosberggel.

„Egy ideig úgy tűnt, hogy nagyon sokat léptünk előre megbízhatóság terén, aztán jó néhány problémánk adódott, ami meglepő volt, és mostanában csak egyre rosszabb a helyzet. Utána kell járnunk, és javítani, mert úgy látszik mégsem fejlődtünk annyit ezen a területen, mint azt gondoltuk. Kiábrándító amik történtek mostanában, mert mindig akkor volt valami szerencsétlenség, amikor éppen arra lett volna szükségem, hogy harcoljak. Voltak kisebb problémák, és nagyobbak is, de az tény, hogy kicsit kisiklottunk az elmúlt hónapokban, és ez elég kemény”- idézi Rosberget az Autosport. 

Coulthard szerint Hamilton túlságosan jó Rosberghez képest

Miközben Robserg a múlt hétvégén elszenvedett műszaki hiba miatt bánkódik, David Coulthard úgy véli, Lewis Hamilton így is úgy bajnok lenne, mert egyszerűen jobb, mint a csapattársa.

„Rosberg mindent jól csinált Szocsiban. Megszerezte a pole-t, megőrizte elsőségét úgy, hogy három kanyaron keresztül tartotta maga mögött Hamiltont, és sikerült egészen a biztonsági autóig az élen maradnia, majd az újraindítás után szintén. Csak az autója cserbenhagyta. De ha nyert volna, azzal is csak elhalasztja azt, ami elkerülhetetlen. Hamilton idén egyszerűen túl jó Rosberg számára. Itt persze felvetődik a kérdés, hogy milyen szerepet játszik a szerencse ebben a sortban, miért tűnnek egyesek szerencsésebbnek, míg mások nem? Hamiltonnak is voltak problémái az évek során. Amennyire én tudom, a sorozatos műszaki problémák miatt hagyta el végül a McLarent. Rosberg ráadásul tavaly szerencsésebb volt nála, idén azonban fordult a kocka - mind a megbízhatóság terén, mind pedig kerék a kerék elleni csatáknál. Nem egy verseny tesz bajnokká. Mindketten nyertek futamot ebben a szezonban, és egyértelmű, hogy Hamilton az erősebb idén.”

A jövőben nem lehetnek másodosztályú erőforrások

A Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, hogy a jövő évtől nem adhatnak előző évi motorokat ügyfélcsapataiknak a motorgyártók. Az FIA által szerdán közzétett szabály ugyanis egyértelműen kimondja, hogy 2016-2020-ig erre nem lesz lehetőség.

Erről a jövő évi sportszabályzat 23.5-ös pontja rendelkezik, mely kimondja: "A 2016 és 2020 közötti időszakban a Formula-1-es versenyhétvégén kizárólag az FIA által homologizált erőforrások használhatók.” Jelenleg például a Ferrari is a tavalyi motort továbbfejlesztett változatát adja a Manornak, és a hírek szerint ezen bukott el a Red Bull-Ferrari esetleges kapcsolat is, mert az olaszok csak a idei motort voltak hajlandók felajánlani 2016-ra az energiaitalosoknak. Ez most némi segítséget adhat a Red Bullnak, az új szabály véglegesítése azonban még csütörtökig várat magára (ekkor ülnek újra tárgyalóasztalhoz a csapatok és az FIA), mert amennyiben minden csapat egyetért, úgy felülírhatják. Erre viszont igen kevés esély van.

Räikkönennek el kellene ismernie, hogy hibázott

Utalt erre saját, egykori történetén keresztül a kétszeres finn világbajok Mika Häkkinen, az Orosz Nagydíj hajrájában történt incidenssel kapcsolatban, ami Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas között történt, és amiről a 2007-es bajnok és csapata, a Ferrari később úgy nyilatkozott, hogy semmi őrültséget nem tett, és mindössze egy versenybalesetről volt szó. A versenybíróság ezt nem így látta, és 30 másodperces büntetéssel „jutalmazta” Räikkönen félresikerült támadását, Häkkinen szerint jogosan.

„Egyetértek a büntetéssel, és úgy tudom, hogy már megbeszélték a történteket. Úgy vélem, Kimit kicsit frusztrálta, hogy a csapattársa megint előtte végez. Az eset hasonlít ahhoz, amikor 1994-ben Japánban nekimentem Ayrton Sennának. Nem jól mértem fel a féktávot, és miattam esett ki. Úgy gondoltam, meg kell beszélnem a történteket Ayrtonnal, aki akkor a Williamsnél volt. Átmentem a csapatához, elismertem a hibámat, és hozzátettem, hogy nem szándékosan csináltam. Szerintem innentől Ayrton jobban megbecsült, és értékelte, hogy odamentem és az egész csapat előtt elismertem a hibámat. Ayrton a szemembe nézett, és a vállamra tette a kezét. Szerintem mindig az a legjobb, hogy szemtől szembe beismerjük a hibánkat.”

konyvajanlo.jpg

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 rosberg hamilton raikkonen formula-1 f1-hírek